Rinkēvičs devis rīkojumu evakuēt no Kijevas Latvijas diplomātiskos pārstāvjus; iestāsies par ļoti skarbām sankcijām pret Krieviju

© Ģirts Ozoliņš/F64

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), kurš šobrīd pats atrodas Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, devis rīkojumu evakuēt no turienes Latvijas diplomātiskos pārstāvjus.

Kā Rinkēvičs paziņoja intervijā Latvijas Radio, Kijevā šorīt ir dzirdami attāli sprādzienu trokšņi.

Viņš norādīja, ka sākotnēji "uz kādu laiku" Latvijas diplomātiskais darbs Ukrainā tiks pārcelts no galvaspilsētas Kijevas uz rietumu pilsētu Ļvovu, bet par tālāko tiks lemts atkarībā no situācijas.

Rinkēvičs arī aicināja visus Latvijas valstspiederīgos evakuēties no Ukrainas un, ja nepieciešama palīdzība, vērsties Latvijas vēstniecībā, kā arī sekot tās paziņojumiem un norādēm.

Pamata evakuācija no Ukrainas tiks organizēta caur Ļvovu, piebilda Rinkēvičs.

Sankcijām pret Krieviju par tās īstenoto militāro darbību pret Ukrainu ir jābūt ļoti skarbām, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (AP), kurš patlaban atrodas Ukrainas galvaspilsētā Kijevā.

Saskaņā ar viņa teikto, pēc Putina paziņojuma par "militāras operācijas" sākšanu Ukrainā sankcijas pret Krieviju ir jāpastiprina un tām jābūt ļoti stingrām.

Rinkēvičs uzskata, ka sankcijām jāietver Krievijas tehnoloģiju aizliegums, kā arī Krievijas atslēgšana no starptautiskiem finanšu instrumentiem.

Ministrs teica, ka Ukrainā notiekošo šobrīd nevar dēvēt citādi kā vien par karu. Diemžēl izskatās, ka karš būs ļoti asiņains un tiešā vai netiešā veidā skars arī Latviju, piebilda politiķis.

Rinkēvičs atzina, ka šorīt Kijevā ir dzirdami attāli sprādzienu trokšņi. "Pati Kijeva lēnām mostas, bet, protams, es domāju, ka gan Ukrainai, gan Kijevai, gan Eiropai, gan mums tā ir pamošanās pilnīgi jaunā skarbā realitātē," sacīja amatpersona.

Ministrs piebilda, ka Latvija neapšaubāmi ir drošībā, par ko garantē NATO, kura kontingents mūsu valstī tiek paplašināts.

Rinkēvičs prognozēja, ka tuvākajā laikā Latvija saskarsies ar bēgļu straumēm un citām kara sekām, kuras jau bija prognozētas, līdz ar to arī rīcības plāni šīm situācijām ir izstrādāti.

Kā ziņots, Putins ceturtdien negaidīti teica runu Krievijas telekanālā "Rossija-24", paziņojot, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā, un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

Īsi pēc tam televīzijas kanāls '"Doždj" vēstīja, ka no dažādām Ukrainas pilsētām, tostarp no Kijevas pienāk ziņas par sprādzieniem.

CNN, atsaucoties uz Ukrainas Iekšlietu ministriju, ziņoja, ka sprādzieni Kijevā esot raķešu triecieni.

Latvijā

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.