Krievija iebrukusi Ukrainā. Jaunākā informācija [papildināts 23:45]

© Pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko.

23:45. Krievijas bruņotie spēki kara pirmajā dienā Ukrainā ir zaudējuši apmēram 3200 karavīru un 500 tehnikas vienību, ceturtdienas vakarā paziņoja Ukrainas Īpašo sakaru un informācijas aizsardzības valsts dienests.

Tajā gan atzīmēts, ka šī informācija ir neoficiāla.

Paziņojumā arī teikts, ka Mariupoles pilsētu kontrolē Ukrainas Bruņotie spēki.

23.25. Ukrainā noteiktā karastāvokļa dēļ no valsts netiek izlaisti šīs valsts pilsoņi vīrieši vecumā no 18 līdz 60 gadiem, ceturtdien paziņoja Ļvovas muitas vadītājs Daņiils Meņšikovs.

22.06. Ukrainas karā daudz kas izšķirsies šonakt, ceturtdienas vakarā Latvijas Televīzijai atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Aizsardzības ministrs pauda, ka "daudz kas izšķirsies šonakt, jo ir skaidrs, ka Krievija mēģinās iegūt pārsvaru pār Ukrainu, ko neizdevās paveikt pa dienu.

21.50. Ukrainas armija ir atguvusi Krievijas gaisa desantnieku ieņemto Gostomeļas lidlauku, kas atrodas netālu uz ziemeļiem no Kijevas, paziņojis prezidenta Volodimira Zelenska kancelejas vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs. Organizācijas "Bellingcat" vadītājs Hristo Grozevs tviterī norādījis, ka līdz ar lidlauka atgūšanu jebkādi Krievijas plāni izsēdināt Kijevas tuvumā liela mēroga desantu lūdz turpmākajam ir novērsti.

20:40. Snovskā, Ukrainas ziemeļaustrumos, ukraiņu civilpersonas sagūstījuši un sadedzinājuši Krievijas armijas tanku, kas bija noslāpis uz apvedceļa, sociālajā tīklā "Facebook" paziņojis Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Heraščenko. Tankisti ir saņemti gūstā.

19.45. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pieprasījis izveidot "lidojumu aizlieguma zonu" virs Ukrainas teritorijas, uzsverot, ka paļaujas uz Rietumu palīdzību šajā jautājumā.

19:10. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs: paaugstinātā gatavībā ir vairāk nekā 100 lidmašīnas un 120 sabiedroto kuģi jūrā no Ziemeļiem līdz Vidusjūrai, norādīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

18:40. No Pleskavas pacēlušās 18 Krievijas armijas transportlidmašīnas "IL-76", kas lido Kijevas virzienā, ziņo starptautiskās pētnieciskās žurnālistikas organizācijas "Bellingcat" vadītājs Hristo Grozevs.

18:00. Kijevas mērs Vitālijs Kļičko paziņojis par nakts komandantstundas izsludināšanu Ukrainas galvaspilsētā. Kijevas pašvaldības publiskotajā paziņojumā teikts, ka no šodienas tiek ieviesta komandantstunda, kas darbosies no plkst.22 līdz plkst.7 un ir nepieciešama Ukrainas galvaspilsētas iedzīvotāju drošībai militāras agresijas un karastāvokļa apstākļos.

17:47. Krievijas armijas veiktās apšaudes rezultātā Ukrainas Hersonas apgabalā gājuši bojā 13 cilvēki, tostarp divi bērni un deviņi karavīri, paziņojušas vietējās varasiestādes.

17:05. Krievijas karaspēks no Baltkrievijas teritorijas iegājis slēgtās Černobiļas atomelektrostacijas (AES) zonā, paziņojis Ukrainas Iekšlietu ministrijas padomnieks Antons Heraščenko.

16.49. No Baltkrievijas teritorijas Ukrainas virzienā izšautas četras ballistiskās raķetes, paziņojis Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks ģenerālleitnants Valērijs Zalužņijs.

16.48. Krievijas armija ieplānojusi militārās mācības Krievijas kontrolētajā Piedņestras apgabalā Moldovā, ceturtdien paziņojis Krievijas Rietumu militārais apgabals.

16.07. Kaujās par Ščastju Luhanskas apgabalā Ukrainas armijai izdevies saņemt krievu gūstekņus, un pilsēta šobrīd atrodas ukraiņu rokās, ziņo armija.

15.10. ASV prezidents Džo Baidens norādīja, ka visa pasaule aizlūdz par ukraiņu tautu, kas cieš no neprovocēta un nepamatota uzbrukuma, un brīdināja, ka tikai un vienīgi Krievija ir atbildīga par nāvi un iznīcību, ko šis uzbrukums atnesīs."Pasaule sauks Krieviju pie atbildības," paziņoja Baidens.

14.51. Ceturtdien pie Kijevas nogāzusies Ukrainas bruņoto spēku transportlidmašīna ar 14 cilvēkiem, ziņo ārkārtas dienesti.

14.40. Ukraina lūgusi Turcijai aizliegt Krievijas kuģu pārvietošanos Dardaneļu šaurumā, kas praktiski nozīmētu bloķēt to pieeju Melnajai jūrai caur Bosfora jūras šaurumu.

14.33. Krievijas bruņotās vienības ar raķetēm "Smerč" ceturtdien vairākkārt apšaudījušas Doņeckas apgabala Mariupoles dzīvojamos rajonus, lidostu un tai līdzās esošo ciematu, nogalinot trīs un ievainojot septiņus civiliedzīvotājus, preses konferencē paziņojis Mariupoles mērs Vadims Boičenko.

14.07. Ukrainas ziņu portāls "Украинская правда" publicē kaujas helikopteru uzlidojumu Gostmeļā. Vairāk šeit

13.33. Ukrainas robežsardzes dienests paziņojis, ka Krievijas spēki ceturtdien ar kaujām pārrāvuši Baltkrievijas-Ukrainas robežu un iegājuši Kijevas apgabalā.

12.44. Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko ceturtdien paziņoja, ka ir gatavs Minskā rīkot Krievijas un Ukrainas sarunas.

11.58. Ukraina sarāvusi diplomātiskās attiecības ar Krieviju, ceturtdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Vairāk šeit.

11.53. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien aicināja pasauli noteikt Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam visas iespējamās sankcijas, glābt Ukrainu un visu demokrātisko pasauli.

11.45. Pēc Krievijas uzbrukumiem ceturtdien Ukrainā ir jaušams pamatīgs satraukums un viss notiek lielā steigā, sarunā ar aģentūru LETA teica Doņeckas "Donbass" hokeja vienībā spēlējošais latviešu uzbrucējs Gatis Sprukts, kurš kopā ar citu pašmāju hokejistu Oļegu Šišļaņņikovu un lietuvieti Marku Kaļeiņikovu pašlaik cenšas nokļūt mājās Latvijā.

"Donbass" klubs bāzējas Kramatorskā, kas ir pilsēta netālu no Donbasa frontes līnijas. Šonakt pilsētā notikuši četri spēcīgi sprādzieni.

"Gulējām un kaut kur pirms plkst.5 no rīta bija pirmais lielais sprādziens, pēc tam sekoja nākamais. Sazvanījāmies un vienojāmies, ka jāmūk mājās. Jau bijām izrunājuši, kā šajā situācijā rīkoties," stāstīja Sprukts.

Hokejisti patlaban ir ceļā uz Ļvivu, kur izveidots Latvijas vēstniecības konsulārās palīdzības punkts.

"Jau no plkst.6 rītā braucam un visās degvielas stacijās ir rindas. Visi brauc, uzpildās un izpērk veikalus. Viss notiek lielā steigā," teica Sprukts, kurš kopā ar komandas biedriem gaidīja rindā uz degvielas uzpildi. "Ir tāda neziņas sajūta, bet šobrīd tur, kur esam, ir mierīgi. Cenšamies izvairīties no lielām pilsētām un lidostām."

11.43. Bijušais NBS komandieris Raimonds Graube: Putina sāktais karš ir absolūta militāra avantūra, kuras iznākumu nespēj prognozēt arī pats agresors

10.56. Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam agrā ceturtdienas rītā bijusi telefonsaruna ar Baltkrievijas autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko, un tās gaitā Putins informējis Lukašenko, ka Krievija sāk militāru operāciju pret Ukrainu, pavēstīja Lukašenko birojs. Vairāk šeit

10.33. Karā, ko Krievija ceturtdien uzsākusi pret Ukrainu, vairākos Ukrainas reģionos dzīvību zaudējuši vismaz desmit cilvēki, paziņoja Ukrainas amatpersonas.

10.03. Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam agrā ceturtdienas rītā bijusi telefonsaruna ar Baltkrievijas autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko, un tās gaitā Putins informējis Lukašenko, ka Krievija sāk militāru operāciju pret Ukrainu, pavēstīja Lukašenko birojs.

10.02. Krievijas centrālā banka ceturtdien paziņoja, ka veiks intervences pasākumus ārvalstu valūtas tirgū, ņemot vērā Krievijas rubļa vērtības samazināšanos līdz rekordzemam līmenim un kritumu Maskavas akciju biržā.

9.50. Krievija pēc uzbrukuma sākšanas Ukrainai slēgusi kuģošanai Azovas jūru, kas atrodas starp Krieviju un Ukrainu.

9.44. Krievija tiks saukta pie atbildības par uzbrukumu Ukrainai, ceturtdien apliecināja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena un Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

9.30. Iebrūkot Ukrainā, Krievijas prezidents Vladimirs Putins atkal ir izvēlējies kara ceļu, ceturtdien paziņoja Igaunijas prezidents Alars Kariss.

08.46. Krievijas uzbrukums Ukrainai ir rupjš starptautisko tiesību pārkāpums un tumša diena Eiropai, ceturtdien apliecināja Vācijas kanclers Olafs Šolcs. "Vācija visstingākajā formā nosoda [Krievijas] prezidenta [Vladimira] Putina negodīgo soli. Mēs esam solidāri ar Ukrainu un tās tautu," paziņojumā norādīja kanclers.

8.30. Ukrainas armija ceturtdien paziņoja, ka Luhanskas apgabalā notriekusi piecas Krievijas lidmašīnas un helikopteru. "Saskaņā ar apvienoto spēku pavēlniecības informāciju, šodien, 24.februārī, apvienoto spēku operācijas rajonā notriektas piecas agresora lidmašīnas un helikopters," teikts Ukrainas Ģenerālštāba paziņojumā. Krievijas Aizsardzības ministrija noliedz, ka Ukraina būtu notriekusi kādu Krievijas lidaparātu, un apgalvo, ka Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki ir apspiesti un ka Ukrainas armijas aviobāzu militārā infrastruktūra izsista no ierindas.

8.20. Krievija Ukrainā veic triecienus militārās infrastruktūras objektiem un lidlaukiem, ceturtdien pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs, situāciju raksturojot kā kontrolējamu. Ziņas par Krievijas desanta izsēdināšanu Odesā neatbilst patiesībai.

8.04. Ukrainas vēstnieks ANO Serhijs Kisļica aicinājis Drošības padomi darīt visu, lai apturētu karu pret viņa valsti. "Šo organizāciju uzdevums ir apturēt karu," uzrunājot Drošības padomes sēdi, uzsvēra Kisļica.

8.00. Uzbrukums Ukrainai notiek no Krievijas un Baltkrievijas, ceturtdien pavēstīja Ukrainas robežsardzes dienests. "Apmēram pulksten 5 Ukrainas valsts robežai (..) ar Krievijas Federāciju un Baltkrievijas Republiku uzbruka Krievijas karaspēks, kuru atbalsta Baltkrievija," norāda robežsardze. Tajā teikts, ka uzbrukums notiek Luhanskas, Sumu, Harkovas, Čerņihivas un Žitomiras apgabalos, kā arī no okupētās Krimas.

7.49. Ukrainas kontrolētajā Luhanskas apgabala daļā ceturtdien izsludināta vispārēja iedzīvotāju evakuācija, aicinot cilvēkus doties Dnipro pilsētas virzienā. "Šodien es izsludinu vispārēju Luhanskas apgabala iedzīvotāju evakuāciju. Rekomendējam Luhanskas apgabala iedzīvotājiem nekavējoties pamest apgabala robežas. Autotransporta īpašniekiem izmantot savas iespējas un doties Dnipro pilsētas virzienā," pavēstīja Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs.

7.33. Krievijas neatkarīgais televīzijas kanāls '"Doždj" vēsta, ka no dažādām Ukrainas pilsētām, arī no Kijevas, pienāk ziņas par sprādzieniem, tiek vēstīts par uzbrukumiem militārajiem objektiem un desanta izsēdināšanu.

7.26. Krievija ir jāizolē no pasaules, intervijā "Latvijas Radio" pauda Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, norādot, ka NATO uzdevums ir palīdzēt ukraiņiem. Viņš norādīja, ka iebrukums Ukrainā ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma gala sākums, jo šāds iebrukums nevar neatstāt iespaidu uz uzbrucēju.

7.25. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien visā valstī izsludinājis karastāvokli.

7.13. Krievija tiks saukta pie atbildības par uzbrukumu Ukrainai, ceturtdien paziņoja Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. "Mēs stingri nosodām Krievijas neattaisnoto uzbrukumu Ukrainai. Šajās tumšajās stundās mūsu domas ir ar Ukrainu un nevainīgajām sievietēm, vīriešiem un bērniem, kuriem jāsaskaras ar šo neizprovocēto uzbrukumu un jābaidās par savu dzīvību," tviterī ierakstījusi Leiena. "Mēs sauksim Kremli pie atbildības," uzsvērusi EK prezidente.

7.08. Pēc Krievijas sāktā uzbrukuma Ukrainai Latvija prasa sākt konsultācijas atbilstoši NATO līguma 4.pantam, ierakstā "Twitter" paziņojis Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). NATO līguma 4.pants nosaka, ka dalībvalstis kopīgi apspriedīsies jebkurā brīdī, kad vien, pēc jebkuras no dalībvalsts uzskatiem būs apdraudēta jebkuras dalībvalsts teritoriālā integritāte, politiskā neatkarība vai drošība.

6.35. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), kurš šobrīd pats atrodas Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, devis rīkojumu evakuēt no turienes Latvijas diplomātiskos pārstāvjus.

6.33 NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ceturtdien nosodījis Krievijas bezatbildīgo un neizprovocēto uzbrukumu Ukrainai, brīdinot, ka apdraudētas ir neskaitāmas dzīvības. "Es stingri nosodu Krievijas bezatbildīgo un neizprovocēto uzbrukumu Ukrainai, kas riskam pakļauj neskaitāmu civiliedzīvotāju dzīvības. Kārtējo reizi, par spīti mūsu atkārtotajiem brīdinājumiem un nepagurstošajiem centieniem iesaistīties diplomātijā, Krievija izvēlējusies agresijas ceļ pret suverēnu un neatkarīgu valsti," paziņojumā apliecinājis Stoltenbergs.

6.24. Radiostacija "Eho Moskvi", atsaucoties uz ukraiņu medijiem, ziņo, ka Odesas apkārtnē izsēdināts krievu desants. Desantēšanās notikusi no liela desantkuģa un helikopteriem.

6.17. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir sācis karu Eiropā, un visa atbildība par sekām gulstas uz viņa pleciem, mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP). Vienlaikus viņš norāda, ka Latvija joprojām ir drošībā. "Mēs tuvākajā laikā plānojam konsultēties ar sabiedrotajiem par tālākajiem soļiem," informē Pabriks.

6.12.Televīzijas kanāls '"Doždj" vēsta, ka no dažādām Ukrainas pilsētām, tostarp no Kijevas pienāk ziņas par sprādzieniem. CNN, atsaucoties uz Ukrainas Iekšlietu ministriju, ziņo, ka sprādzieni Kijevā esot raķešu triecieni. Ziņas par eksplozijām pienāk arī no Harkovas, Mariupoles un Odesas.

5.55. ASV prezidents Baidens paziņojis, ka pasaule sauks pie atbildības Krieviju par neizprovocēto un nepamatoto uzbrukumu Ukrainai. "Krievijas prezidents [Vladimirs] Putins ir izšķīries par iepriekš plānotu karu, kas nesīs katastrofālus zaudējumus un cilvēku ciešanas," uzsvēris Baltā nama saimnieks. "Vienīgais atbildīgais par bojāgājušajiem un postu, ko nesīs šis uzbrukums, ir Krievija, un Savienotās Valstis kopā ar saviem sabiedrotajiem un partneriem atbildēs vienoti un apņēmīgi."

4.59. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien teica negaidītu runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

Svarīgākais