Apdrošinātāji neiesaka doties uz Ziemeļkoreju, Dienvidkoreju, Japānu

© Scanpix/AFP

Eksperti brīdina: šobrīd par ceļojuma gala mērķi izvēloties Ziemeļkoreju, Dienvidkoreju, Japānu un tām apkārt esošās valstis, ceļotājiem ir jārēķinās, ka kara darbības rezultātā radītie finansiālie zaudējumi būs jāuzņemas pašiem un ceļojumu apdrošināšanas polise nebūs spēkā.

Vairumā apdrošināšanas sabiedrību noteikumos, saskaņā ar kuriem klients ir apdrošināts, iegādājoties ceļojuma apdrošināšanas polisi, ir minēts, ka kara darbības dēļ radušos zaudējumus apdrošināšanas sabiedrība nekompensē. Līdz ar to, izvēloties doties uz valstīm, kurās ir kara darbības draudi, ceļotājs uzņemas pilnu atbildību par notiekošo un apzinās, ka pakļauj sevi dzīvības un veselības draudiem.

Jānis Lucaus, "BTA Insurance Company" SE valdes priekšsēdētājs: "Kad persona nolemj doties ceļojumā uz eksotiskajām valstīm, ārpus ES robežām, ir jāņem vērā vairāki faktori. Pirmkārt, dodoties tālākā ceļojumā ārpus ES robežām, bezmaksas Eiropas veselības apdrošināšanas karte (EVAK) darbības zona būs beigusies, līdz ar to - primārā nepieciešamā medicīniskā palīdzība netiks kompensēta. Tas nozīmē, ka ir jāiegādājas minimālā ceļojumu apdrošināšanas polise, lai kompensētu vismaz ārstniecības pakalpojumus. Papildu risku izvēle un iekļaušana apdrošināšanā paliek katra paša ceļotāja pārziņā. Nedrīkst aizmirst, ka standarta veselības apdrošināšana, kas tika izdota un darbojas Latvijas Republikā, ceļojuma laikā radušos izdevumus ārvalstīs nekompensēs.

Gadījumos, kad klients jau atrodas valstī, kurā pēkšņi, iepriekš neparedzēti sākas kara darbība, apdrošinātāji ir gatavi izskatīt palīdzības sniegšanas iespēju, taču tas neattiecas uz Ēģipti un šobrīd jau arī uz Ziemeļkoreju. Par bīstamo situāciju un kara iespējamību šajās valstīs, mediji intensīvi ziņo ik dienu, tāpēc tūristi nevarēs teikt, ka šais valstīs notikusi pēkšņa un iepriekš neparedzama situācija.Kara darbības risks šeit jau ir paredzams.

Svarīgākais