Pekinā demonstranti uzbrukuši ASV vēstnieka automašīnai

ASV vēstnieka automašīnai otrdien Pekinā uzbrukuši pret Japānu noskaņoti demonstranti.

Savienoto Valstu vēstnieks Gerijs Loks uzbrukumā nav cietis. Automašīnai nodarīti nelieli bojājumi.

Kā teikts ASV Valsts departamenta izplatītajā paziņojumā, diplomāti par notikušo izteikuši satraukumu Ķīnas Ārlietu ministrijai.

Aptuveni pussimts demonstrantu otrdien aplenca vēstnieka automašīnu, kas centās iebraukt vēstniecības teritorijā.

Demonstrantus pēcāk aizgaiņāja Ķīnas drošības spēki.

Pēdējās dienās Ķīnu pāršalkuši plaši pret Japānu vērsti protesti saistībā ar abu valstu teritoriālajām domstarpībām par neapdzīvoto salu grupu Austrumķīnas jūrā. Salas, kuras Ķīna dēvē par Djaoju, bet Japāna - par Senkaku salām, šobrīd kontrolē Tokija, taču uz tām pretenzijas izvirza arī Pekina.

Domstarpības no jauna uzliesmoja pagājušajā nedēļā, kad Tokija apstiprināja lēmumu par privātā īpašumā bijušo salu iegādi. Oficiālais salu īpašnieks būs Japānas Krasta apsardze.

Turklāt otrdien Ķīnā tika pieminēti 1931.gada 18.septembra notikumi, kad Japāna sagrāba Ķīnas ziemeļaustrumu apgabalu Mandžūriju, nodibinot tur satelītvalstiņu Mandžuko.

Lai gan ik gadu 18.septembrī Ķīnā notiek piemiņas pasākumi, tādi protesti kā otrdien pieredzētie ir retums.

Tūkstošiem cilvēku otrdien bija pulcējušies pie Japānas vēstniecības. Daļa demonstrantu dedzināja Japānas karogus, vēstniecības virzienā meta ābolus, ūdens pudeles un olas.

Ik pa brīdim demonstrācijas notika arī pie netālu esošās ASV vēstniecības.

Lai gan ASV, kam ir ļoti ciešas attiecības ar Japānu, ir paziņojušas, ka tās negrasās iesaistīties Tokijas un Pekinas teritoriālajās domstarpībās, demonstrācijas Ķīnā vērstas arī pret Savienotajām Valstīm.

Pekina uz strīdīgo salu apkaimi nosūtījusi patruļkuģus, un atsevišķi Ķīnas mediji mudinājuši ķīniešus apliecināt savu patriotismu, boikotējot Japānas preces un atceļot plānotos braucienus uz Japānu.

Tokijas un Pekinas starpā vairākkārt izraisījušās domstarpības par to, kurai no tām pieder neapdzīvotās, bet stratēģiski svarīgās salas Austrumķīnas jūrā starp Taivānu un Japānu.

Salas atrodas aptuveni 200 kilometru attālumā no Taivānas un 2000 kilometru attālumā no Tokijas.

Atbilstoši Pekinas versijai šīs salas atklājuši ķīnieši vēl XIV gadsimtā, bet Japāna tās ieguvusi 1885.gadā noslēgtā "netaisnīgā" Šimonoseki līguma rezultātā.

Pēc Otrā pasaules kara Japāna zaudēja visas teritorijas, ko tā bija ieguvusi kopš XIX gadsimta beigām, bet Senkaku salas tad nokļuva ASV jurisdikcijā.

1972.gadā ASV atdeva salas Japānai, bet Ķīna šo lēmumu attiecās atzīt.

Interese par salām pieaugusi pēc tam, kad šelfā tika uzietas lielas dabasgāzes rezerves.

Svarīgākais