NATO izvedīs misijas karaspēku no Irākas

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens šodien paziņoja, ka decembra beigās tiks pabeigtas alianses militāras apmācības misija Irākā.

Tās mandāts izbeidzas 31. decembrī un netiks pagarināts.

Irāka lūdza NATO turpināt misiju vēl divus gadus, taču alianse attiecās, jo tās karavīriem Bagdāde negarantē tiesisko imunitāti.Līdz 31. decembrim Irāku pametīs arī pēdējie amerikāņu karavīri.

NATO lēmums pārtraukt militārās apmācības misiju Irākā pieņemts pēc vairāku nedēļu ilgām sarunām ar Bagdādi par iespēju misiju tomēr pagarināt. Patlaban Irākas armijā dien simtiem tūkstošu karavīru, tomēr analītiķi atzīst, ka tā vēl nespēj aizsargāt valsts robežas.

Tās noslēdzās neveiksmīgi. Kā iepriekš ziņoja Irākas valdības padomnieks nacionālās drošības jautājumos Falaha al Fajada, galvenais jautājums bija par tiesiskās imunitātes piešķiršanu NATO karavīriem. NATO iepriekš bija piekritusi principā pagarināt savas misijas atrašanos Irākā līdz 2013.gada beigām.

Tā kā Irāka paziņoja, ka līgums par misijas pagarināšanu alianses spēku karavīriem nepiešķiru imunitāti pret kriminālvajāšanu, NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens šodien paziņoja, ka līdz decembra beigām no Irākas tiks pilnībā izvests NATO Militārās apmācības misijas Irākā personāls. Alianses apmācību misija Irākā darbojās kopš 2004. gada pēc jaunās Irākas valdības lūguma. Rasmusens paziņojumā norādīja, ka šajos gados apmācīti tūkstošiem Irākas militārpersonu un policistu.

Līdz 31. decembrim pēdējos karavīrus no Irākas izvedīs arī ASV. Iepriekš pastāvēja iespēja, ka Bagdāde un Vašingtona varētu vienoties par amerikāņu misijas pagarināšanu.

Savulaik Irākā bija izvietoti aptuveni 170 tūkstoši ASV karavīru vairāk nekā 500 bāzēs, bet patlaban valstī atrodas vēl tikai 6000 karavīru četrās bāzēs.

Irāka atteicās ASV karavīriem piešķirt tiesisko neaizskaramību.

Līdz 31. decembrim mājās atgriezīsies arī viņi, taču Irākas karavīrus turpinās apmācīt aptuveni ASV 150 militārie treneri.

Irākas bruņotajos spēkos ir aptuveni 900 000 karavīru. ASV un Irākas amatpersonas uzskata, ka šī armija ir spējīga uzturēt kārtību valsts iekšienē, kur teroristi joprojām regulāri rīko bumbu sprādzienus. Tajā pašā laikā ir nopietnas bažas par Irākas armijas spējām aizsargāt valsts robežas, kā arī kontrolēt gaisa telpu un teritoriālos ūdeņus.

Dažas nedēļas pirms amerikāņu un NATO spēku aiziešanas vizītē Vašingtonā ieradies Irākas premjerministrs Nuri al Maliki, lai tiktos ar ASV prezidentu Baraku Obamu. Tiks runāts par abu valstu stratēģiskajām attiecībām, tajā skaitā par iespēju ASV karavīriem kādu dienu atgriezties Irākā, ja radīsies tāda nepieciešamība. Patlaban šāda vienošanās nav noslēgta. Analītiķi norāda, ka pēc ASV karavīru aiziešanas teroristi var aktivizēties, un drošības situācija Irākā pasliktināsies.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais