Taksometrs, zārki un manikīrs - 10 preces un pakalpojumi, kas Krievijā sadārdzinājušies vairākas reizes

© Pixabay.com

Sākoties pilna mēroga iebrukumam Ukrainā, ikdienas preču un pakalpojumu cenas Krievijā ir gandrīz dubultojušās. Pēc “The Insider” aprēķiniem, cenu pieauguma līderi ir ne tikai automašīnas, ceļojumi un ārvalstu preces, kas atkarīgas no rubļa kursa, bet arī manikīrs, apbedīšanas pakalpojumi un, piemēram, jēra gaļa, kas šķietami nav piesaistīta valūtas kursam. 

Vidējā Krievijas iedzīvotāja patēriņa grozs no 2022. gada februāra līdz 2024. gada augustam ir dubultojies, liecina pētījumu holdinga “Romir” dati. Pirmajos trīs mēnešos pēc pilna mēroga iebrukuma Ukrainā pārtikas cenas pieauga par gandrīz 30%. Piemēram, sērkociņu kastīte tagad maksā nevis 2, bet 3,6 rubļus, bet starp visdārgākajām kategorijām ir medikamenti.

Lai redzētu, kā kara laikā mainījās dzīve Krievijā, “The Insider” uzskaitīja desmit preces un pakalpojumus, kuru cena ir pieaugusi vairāk nekā divas reizes.

Ceļojumi

Vispopulārākais ārzemju brīvdienu veids krievu vidū 2022. gada februārī, pēc “Rosstat” datiem, maksāja 30 tūkstošus rubļu - ceļojums uz Turciju uz nedēļu vienai personai. Pirmajos kara mēnešos pēc dolāra kursa un aviobiļešu cenu lēciena ceļojumu paketes strauji pieauga - pat par 97%.

2024. gada februārī līdzvērtīgs brauciens izmaksāja vairāk nekā divas reizes vairāk - 68 tūkstošus rubļu, bet augustā - jau 93 tūkstošus rubļu.

Ārzemju automašīnas

Saskaņā ar oficiālajiem datiem, jaunas ārzemju automašīnas valstī sadārdzinājušās par vidēji 74,4% - 2022. gada februārī vidējā cena tika fiksēta 1,4 miljonu rubļu apjomā, bet līdz 2024. gada augustam tā sasniedza 2,4 miljonus rubļu.

Kā atzīmē eksperti, Krievijas jauno automašīnu tirgū paliek tikai vietējie un Ķīnas zīmoli - 2022. gada janvārī-augustā Krievijas tirgū populārākās un lētākās importētās automašīnas bija “Hyundai Solaris” un “Kia Rio”, kuru cena jau pieauga par vairāk nekā 40%, bet līdz 2023. gada janvārim populārākā importētā automašīna bija “Cherry Tiggo 7 Pro” par 2,65 miljoniem rubļu, bet lētākais bija “Haval Jolion” par 1,89 miljoniem rubļu.

Līdz 2023. gada martam populāro ķīniešu automašīnu vidējā cena pārsniedza 2 miljonu atzīmi.

Jauns “iPhone”

Viedtālruņu cenas kopš kara sākuma ir pieaugušas par 44%, bet patiesībā tās ir sadārdzinājušās vēl vairāk, piemēram, amerikāņu “iPhone” joprojām ir vispopulārākais viedtālrunis krievu vidū. Jaunākais modelis 2022. gada februārī bija “iPhone 13” ar 128 GB atmiņu, kurš tad maksāja 75 tūkstošus rubļu. Šobrīd aktuālākais modelis ir “iPhone 16” ar 512 GB atmiņu, un tā cena pārdošanas sākumā septembrī bija 160 tūkstoši rubļu, kas ļauj fiksēt pieaugumu par 213,3%.

Taksometra pakalpojumi

Maskavā taksometru braucieni sadārdzinājušies divas reizes, ziņo “Rosstat”. 2022. gada februārī vidējā maksa par kilometru bija 30 rubļi, bet 2024. gada augustā tie bija jau 60 rubļi. Valsts vidējais rādītājs ir pieaudzis vairāk nekā pusotru reizi - no 28 līdz 45 rubļiem.

To izraisa gan pašu automašīnu, gan rezerves daļu, gan apdrošināšanas sadārdzinājums un arī šoferu algu pieaugums, kuru akūti trūkst.

Taksometru vadītāju trūkums valstī līdz gada beigām sasniegs 130 tūkstošus cilvēku, norāda “Yandex Taxi” direktors Antons Petrakovs, jo šobrīd taksometru vadītājiem ir jāiegādājas pārvadātāju civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polises ar minimālo atbildības apmēru 2 miljoni rubļu par pasažiera dzīvībai nodarīto kaitējumu.

Šo ierobežojumu dēļ cenas turpinās pieaugt, un acīmredzot pakalpojums joprojām pārsniedz divkāršu sadārdzinājumu vidēji Krievijā.

Zārki un apbedīšanas pakalpojumi

Acīmredzamu iemeslu dēļ Krievijā ir pieaudzis pieprasījums pēc apbedīšanas pakalpojumiem, savukārt apbedīšanas izmaksas palielinājušās sankciju un rubļa krituma dēļ, kas ietekmēja zārku izmaksas.

Daudzos reģionos to cena ir dubultojusies un dažos pat trīskāršojušās. Pēc “Rosstat” datiem, divos reģionos neskaidru iemeslu dēļ zārku cenas ir pat četrkāršojušās.

Maskavā arī kremācijas cenas ir dubultojušās. Kapa rakšana dažos apgabalos ir kļuvusi astoņas reizes dārgāka.

Alkohols un kola

Uz kara un mobilizācijas fona Krievijā būtiski pieaudzis pieprasījums pēc alkohola, bet sankciju dēļ pasliktinājies piedāvājums.

Divu gadu laikā viss importētais alkohols un alus ir ievērojami sadārdzinājušies, turklāt cenu kāpums turpināsies - augustā tika paaugstinātas nodevas vīnam un stiprajam alkoholam no “nedraudzīgām” valstīm. Pēc ekspertu domām, tas īpaši skars stipro alkoholu, kur cenas varētu uzlēkt vēl par 20%.

Dārgāki kļuvuši arī importētie bezalkoholiskie dzērieni - divu litru “Coca-Cola” pudeles cena pieauga no vidēji 115 līdz 232 rubļiem.

Būvmateriāli un preces remontam

Būvmateriālu cenu kāpumu izraisīja divu faktoru krustošanās rezultāts - vispārējs importa cenu kāpums sankciju un rubļa krituma dēļ un lielie būvniecības apjomi pēdējos gados, ko veicināja valsts atbalsts hipotēku programmām.

Būtiski sadārdzinājies gandrīz viss - no cementa un sienu materiāliem līdz krāsai un siltumizolācijai, bet īpaši strauji, gandrīz trīs reizes, cēlušās tapešu cenas - pirms kara vinila tapešu rullis maksāja nepilnus 600 rubļu, bet tagad tas maksā vairāk nekā 1600 rubļu, liecina “Rosstat”.

Šokolāde un konfektes

Starp dārgākajiem produktiem ir arī šokolāde un konfektes, turklāt dārgāks kļūst ne tikai Šveices imports, piemēram, “Lindt Lindor” 200 gramu iepakojums 2022. gada februārī maksāja nedaudz virs 300 rubļu, bet tagad - gandrīz 900, bet arī daudzi Krievijas saldumi.

Aitas gaļa

Jēra vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība kļūst dārgāka tādu iemeslu dēļ, kas nav tieši saistīti ar karu un sankcijām. Jēra gaļas ražošana Krievijā ilgus gadus stagnē lielā pieprasījuma trūkuma dēļ, kā arī ražotāji sāk maksāt nodokļus un ievērot dzīvnieku labturības prasības.

Daļa Krievijas jēra gaļas tiek eksportēta. Jēra ribiņas "Ekol" 2022. gada februārī maksāja 275 rubļus, bet tagad - 659 rubļus. Pēc “Rosstat” datiem, kilograms jēra gaļas septembrī maksāja 789 rubļus.

Manikīrs

Skaistumkopšanas nozarē daudzi pakalpojumi ir ievērojami sadārdzinājušies, bet manikīrs nez kāpēc kļuvis īpaši dārgs. Saskaņā ar oficiālo statistiku, manikīra cenas Krievijā ir dubultojušās - no mazāk nekā 500 rubļiem līdz vairāk nekā 1000 rubļiem.

Iespējams, tas noticis tāpēc, ka manikīra nozari, tāpat kā taksometru nozari, stingrāku imigrācijas likumu dēļ skāris personāla trūkums.

Svarīgākais