Medijs: Ķīna, izdarot kļūdainus secinājumus, nostāda pasauli uz katastrofas sliekšņa

© Pixabay.com

Sākoties pilna mēroga Krievijas iebrukumam Ukrainā, Ķīnas eksperti baidījās, ka šis karš kaitēs Ķīnai un pašai Krievijas Federācijai. Galu galā viņu prognozes piepildījās, taču tagad Ķīnā visi izliekas, ka Krievijai un Ķīnai no kara Ukrainā bijis tikai ieguvums, raksta “Foreign Affairs”.

Ķīnas valdība publiskajā retorikā jau no paša sākuma ir demonstrējusi piesardzīgu, bet pēc tam arvien atklātāku atbalstu Krievijas agresijai pret Ukrainu. Tomēr Ķīnas ekspertu vidū reakcija uz karu bija gluži pretēja.

Kā norāda “Foreign Affairs”, lai gan lielākā daļa universitāšu un ideju laboratoriju Ķīnā ir valdības finansētas, tur strādājošie analītiķi un akadēmiķi joprojām saglabā zināmu neatkarību un viņu viedokļi ietekmē valdību. Kopš kara sākuma Ukrainā šie analītiķi ir atklāti pauduši bažas, ka Eiropas konflikts var sabojāt Ķīnas attiecības ar Eiropu un ASV, vēl vairāk sašķelt globālo ekonomiku un samazināt Ķīnas svarīgākā partnera - Krievijas - bagātību un varu.

"Kara negatīvā ietekme uz Ķīnu būs milzīga," 2022. gada maijā apgalvoja viens no Ķīnas vadošajiem starptautisko attiecību zinātniekiem Jans Sjutons.

Daži, piemēram, bijušais Ķīnas Bankas viceprezidents Vans Jongli, pauda bažas, ka sankcijas apdraudēs globalizāciju, no kuras ir atkarīga Ķīnas ekonomika.

Kopš kara sākuma Ukrainā pagājuši vairāk nekā divi gadi, un gandrīz visas šīs Ķīnas analītiķu bažas piepildījās, bet tā vietā, lai to saprastu, ķīnieši, gluži pretēji, ir piepildīti ar piesardzīgu optimismu.

Viņi ir gandarīti, ka nav bijis pilnīgs ne Krievijas, ne jo īpaši Ķīnas ekonomikas sabrukums. Arī Krievija veiksmīgi palielina savu ieroču ražošanu un ir spējusi izvairīties no pilnīgas diplomātiskās izolācijas, par ko liecina, piemēram, nesenā Indijas premjerministra vizīte Maskavā. Ķīniešus ļoti iedvesmoja arī šķelšanās ASV politiskajā vidē Ukrainas atbalsta jautājumā.

Tajā pašā laikā ekspertu diskusija Ķīnā šodien pilnībā ignorē kara negatīvās sekas, tādējādi Ķīna faktiski cieta gan ekonomiskus, gan diplomātiskus zaudējumus, pateicoties tās atbalstam Krievijas agresijai. Lai gan Eiropas attiecības ar Pekinu nav pilnībā izjukušas, tās ir ievērojami pasliktinājušās.

Ķīnas ekonomika ir ļoti atkarīga no globālās tirdzniecības - pasaules ekonomikas sadrumstalotība ir Ķīnas galvenais ienaidnieks, taču sankcijas un militārie draudi, ko izraisīja karš Ukrainā, veicināja šos procesus par sliktu Ķīnai.

Acīmredzamā paralēle starp Krievijas karu pret Ukrainu un Ķīnas gaidāmo karu pret Taivānu jau ir likusi ASV un to sabiedrotajiem Indijas un Klusā okeāna reģionā būtiski nostiprināt savu aizsardzību.

Kā raksta “Foreign Affairs”, šodienas publiskajam diskursam Ķīnā "trūkst reālas atzīšanas par cenu, kas Pekinai jāmaksā, atbalstot Putina karu". Ķīnas ekspertu sākotnējie novērtējumi par iespējamo kaitējumu Ķīnai bija pareizi, taču tagad tie tiek ignorēti vai novērtēti par zemu.

Svarīgākais