Palmu eļļa ir neveselīga
 
©Scanpix/AP

Palmu eļļai piemīt viszemākā vērtība, salīdzinot ar citām augu eļļām. Taču ražotājiem tā ir lēts un izdevīgs produkts. Pēc konsistences – cieta, atgādina cūku taukus, parasti balta, taču mēdz būt arī dzelteni oranžā un pat sarkani oranžā krāsā. Raksturīga riekstu garša un smarža.

Šo eļļu izmanto tikai dažu produktu ražošanā, un to nevar nosaukt par veselībai labvēlīgu. Ja izpēta etiķetes uz pārtikas produktu iepakojuma, tad šo eļļu noteikti varēs atrast margarīnā, arī siera un krējuma izstrādājumu, miltu izstrādājumu, saldumu un citu produktu sastāvā, ko lietojam ikdienā. Palmu eļļa satur lielu daudzumu piesātināto taukskābju. Produkti, kas satur šo eļļu, parasti ilgi glabājas un tiem nepiemīt rūgtena garša. Tieši tāpēc to izmanto, piemēram, margarīna un eļļas maisījumu ražošanā. Piesātinātās taukskābes paaugstina holesterīna līmeni asinīs, veicina aterosklerozes attīstību. Sarkano palmu eļļu visbiežāk izmanto ziepju ražošanā, kā arī sveču izgatavošanā. Palmu eļļu plaši izmanto kosmētikā sejas ādas kopšanas procedūrās. No palmu eļļas augļiem var iegūt ne tikai sarkano palmu eļļu, bet arī palmu augļu sēklu eļļu.

***

Andis BRĒMANIS, dietologs:

– Palmu eļļa ir augu eļļa, tai vajadzētu būt labai, bet tā nav. Kā kaloriju avots tā ir derīga tad, ja ēdienkartē ir maz kaloriju. Jebkurā ēdienkartē taukvielas veido 30 procentus no kopīgām kalorijām, bet tad, kad ir raksturīga taukvielu pārbagātība ēdienkartē, kā tas ir vērojams Latvijā, tad mums ir jāskatās, kas tās ir par taukvielām un kādas taukskābes ir to sastāvā. Palmu eļļa satur tās taukskābes, kas nav labās Omega 3 un Omega?6. Tāpēc kā būvmateriāls šīs taukskābes ir mazvērtīgas. Tās sastāvā ir tādas taukskābes, kas veicina holesterīna izgulsnēšanos asinsvados. Palmu eļļas izmantošanu ikdienas uzturā Latvijas iedzīvotājiem vajadzētu izvērtēt ļoti kritiski. Šo eļļu ir izdevīgi izmantot produktu ražošanā, lai tie ilgi glabātos, jo tajā ir maz komponentu, kas oksidējas. Ārējai lietošanai kosmētikā tā nav slikta.?n

***

RECEPTES

1) Sausai ādai, kas lobās, var izmantot sarkano palmu eļļu kā krēmu vai kā barojošu un mīkstinošu masku sejai.

2) Ja palmu eļļu paredzēts izmantot krēma vietā, tad to var uzklāt uz sejas, arī acu zonā, un ļaut, lai tā iesūcas 10 līdz 15 minūtes. Lieko var notīrīt ar papīra salveti. Ļoti vērtīgi to izmantot kā nakts krēmu.

3) Ja šķiet, ka šāds palmu eļļas krēms ir pārāk smags, tad to ieteicams izmantot kosmētiskos maisījumos. Tējkaroti šādas eļļas var pievienot jebkuram maisījumam, kas pagatavots mājās, lai ādu barotu, mitrinātu un mīkstinātu.

4) Izmantojot palmu eļļu kā masku, to ieteicams uzklāt uz sejas 30 līdz 40 minūtes un pēc tam nomazgāt ar siltu ūdeni.

5) Palmu eļļu var sajaukt vienādās proporcijās ar kokosa un olīveļļu. To lietderīgi izmantot jebkuram ādas tipam, izņemot taukainu.

***

PALMU EĻĻAS...

...vērtīgās īpašības

Bagāts A (karotinoīdu), E vitamīna, kofermenta Q10 avots.

Karotinoīds ir spēcīgs antioksidants, kas labvēlīgi ietekmē ādas un matu veselību.

Palmu eļļa satur apmēram 10 procentus polinepiesātināto

taukskābju. Tās labvēlīgi iedarbojas uz šūnu apgādi ar barojošām vielām un vielmaiņas produktu izvadīšanu no šūnām.

...negatīvās īpašības

Piesātinātās taukskābes paaugstina holesterīna līmeni asinīs, veicina aterosklerozes, asinsvadu trombozes, sirds asinsvadu sistēmas slimības.

Palmu skābes triglicerīdi ietekmē piena produktu, kuru ražošanā tie tiek izmantoti, grūtu kūstamību. Šī eļļa kūst tikai apmēram 42 grādu Celsija temperatūrā. Tad, kad tā nokļūst organismā,

neizzūd, bet uzkrājas. Rezultātā var rasties gremošanas traucējumi.

Palmu eļļas lietošana pārtikā jāvērtē ļoti kritiski!

 
 
#{#}