Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Lauku oāze ar dzīvniekiem

© F64

Vasarā atpūtniekus ceļš visbiežāk aizved uz kādu no viesu mājām laukos, kur var smelties enerģiju un gūt relaksāciju dabas tuvumā.

Atpūtas komplekss Rakši Gaujas senlejā savus viesus pievilina ne vien ar brīnišķīgo vidi apkārt, senlaicīgām guļbūves ēkām, kur paredzēta nakšņošana, bet arī ar iespēju sasveicināties ar Rakšu neparastajiem iemītniekiem – lamām, kamieļiem, alpakām, gvanako, aitām, kazām, suņiem.

Viņi dzīvo viesu nama teritorijā, brīvi pa to pārvietojas un kļūst par apmeklētāju sirsnīgiem draugiem. Plānots, ka rudenī šai saimei pievienosies pirmie divi ķenguri, bet gada garumā kopējo dzīvnieku skaitu saimnieki vēlas papildināt līdz 50.

«Šāds skats, kad no rīta, pamostoties un izejot laukā vai lūkojoties pa logu, var ieraudzīt, ka kompleksa teritorijā ganās dzīvnieki, te lieliski iederas. Tas laiks, kad atvēra viesus namus, kur var tikai nakšņot, ir pagājis. Ik pa laikam jādomā kaut kas jauns, lai cilvēkiem būtu interesanti atbraukt,» atzīst Rakšu saimnieks Kristaps Blaus.

Rakšu mārketinga direktore Elija Krauze stāsta, ka pirmais atpūtas kompleksa viesu nams, kam dots nosaukums Lejas māja, šeit uzbūvēts 2005. gadā. Tā celtniecībā, saliekot baļķus citu aiz cita, izmantoti 1500 metru kokmateriāla. Nākamā ēka – Lamu māja – tapusi pēc gada, sagaidot jaunajā mājvietā Latvijai netipiskos dzīvniekus ar izcilo vilnu – lamas. Kamieļu māja, kas ir lielākā no trijām ēkām, uzcelta 2007. gadā un nosaukumu ieguva par godu kamieļiem, kas atvesti uz Rakšiem. «Pateicoties dzīvnieku zoodārzam, apmeklētāji pie mums viesojas augu gadu. Viesiem, kuriem ir dažādas intereses, te ir ko darīt – gan aktīvās atpūtas cienītājiem, gan tiem, kam patīk makšķerēt vai doties pastaigā kopā ar lamām,» uzsver Elija.

Rakšu lielākā vērtība, protams, ir eksotiskie dzīvnieki, taču dažādais pakalpojumu klāsts un veiksmīgi veidotais, vienkāršais interjera dizains arī veic pievilkšanas spēka funkcijas. Interjera dizains veidots klasiskā lauku stilā, kurā jaušams pamatīgums un dabiskums, iekļaujot tajā arī mūsdienīgus elementus. Atpūtas kompleksa ēku dizainu gan iekštelpās, gan tā teritorijā brīvā dabā papildina tautas daiļamata meistara Edvīna Cīruļa daudzveidīgie metāla un koka darbi.

Rakšu atpūtas kompleksa saimnieks Kristaps Blaus priecājas, ka kuplo dzīvnieku saimi papildinājusi lamas mazulīte Elfrīda, kura pasaulē nāca tikai pirms pāris dienām – 4. jūnijā. Lamas ir draudzīgi, komunikabli un zinātkāri dzīvnieki, tāpēc lieliski noder gan terapijai, gan dodas pārgājienos kopā ar apmeklētājiem. Saimnieks Kristaps atklāj, ka sākumā īstenota iecere iekārtot viesu namu, bet ideja par dzīvniekiem nākusi vēlāk un pavisam nejauši.

Šāds jauks skats paveras uz viesu nama Kamieļu māju, kas ir pati lielākā no visām trijām ēkām šajā atpūtas kompleksā. Tai ir trīs stāvi ar 700 kvadrātmetru platību, kurā var apmesties gandrīz 100 viesu.

SIMBOLS. Kamieļu mājā kamīnzālē, kas atrodas pirmajā stāvā, uz galdiem izlikti svečturi ar dzīvnieka simbolu.

Tā paredzēta lielākiem pasākumiem. Arī šos interjera dizaina elementus veidojis prasmīgais amatnieks Edvīns.

LAUKU VIDEI. Interjera priekšmeti speciāli piemeklēti atpūtas kompleksā veidotajai lauku videi. Dabiskie elementi no koka saglabāti sākotnējā izskatā.

VIENOTS MOTĪVS. Dzīvnieku motīvs Rakšos ir vērojams ne vien klātienē, bet arī interjera detaļās visās viesu nama telpās, arī uz kamīna.

PIRMĀ ĒKA. Lejas māja ir pirmā no ēkām, kas uzbūvēta plašajā atpūtas kompleksā. Blakus tai izrakts dīķis, kurā mitinās foreles.

Tās var arī makšķerēt un pēc tam pagatavot gardu maltīti.

AURA. Katrai viesu nama telpai ir sava aura. Mājīgumu akcentē piemeklētās interesantās detaļas – lustras, veidojumi kokā, kā arī senatnīgi priekšmeti.

PIRMĀ. Atpūtas kompleksā pirmo celto ēku – Lejas māju ar 150 kvadrātmetru lielo platību – atpūtai iemīļojušas ģimenes, kā arī pāri, kuri vēlas pavadīt jaukus brīžus, ļaujoties romantiskai idillei divvientulībā.

Atbraucot uz Rakšiem, jebkurš var sevi nodarbināt ar kaut ko jaunu un interesantu. Šajā telpā, kur sēžammaisi – pufi pildīti ar salmiem, var uzstādīt lielo ekrānu, lai var skatīties filmas.

Gan divvietīgi, gan četrvietīgi numuriņi ir komfortabli

un paredzēti labai atpūtai nakts stundās. Visās trijās ēkās ir arī slapjā pirts,

kas sniedz labu relaksāciju pirms došanās gulēt. Ja ir vēlēšanās gūt vēl lielākus pirts priekus, ārpusē var izmantot karstā ūdens kublu.

RĪTA SVEICIENS. No rīta, kad viesu nama apmeklētāji pamostas kādā no mājīgi iekārtotajiem numuriņiem,pieejot pie loga, var ieraudzīt,ka dzīvnieki teritorijā jau ganās,n var ar viņiem sasveicināties.

EKSOTIKA. Nekur citviet Latvijā vienuviet nav tik daudz eksotikas – lamu, kamieļu un citu dzīvnieku – kā Cēsu pusē, Rakšos. Viņus var paglāstīt un saņemt pretī mieru, ko spēj sniegt kontakts ar dzīvniekiem.