3.lapa
pnmralex/pixabay.com
3. SOJA
Sojas pupu sastāvā ir daudz olbaltumvielu, šķiedrvielu, daudz kalcija, dzelzs, cinka, labo tauku un maz kaloriju. Sojas olbaltums kvalitātes un kvantitātes ziņā ir nepārspējams, jo nesatur holesterīnu.
Pētījumos pierādīts, ka tiem sportistiem, kuri uzturā lieto diētiskos kokteiļus uz sojas piena bāzes, svars samazinās straujāk nekā tiem, kuri kokteiļiem izmanto govs pienu. Turklāt, lietojot sojas produktus, uzlabojas sirds darbība.
Sausais (pulverveida) sojas piens ir līdzvērtīgs šķidrajam sojas pienam - tas satur tās pašas pilnvērtīgās olbaltumvielas ar visām neaizstājamajām aminoskābēm. Tas ir vērtīgs vitamīnu un minerālvielu avots.
Savukārt sojas gaļa tiek uzskatīta par ekoloģiski tīru produktu, kas satur visas tās pašas vērtīgās vielas, ko īsta gaļa, taču tā ir brīva no hormoniem un holesterīna un neizraisa aptaukošanos.