Pieci nozīmīgi fakti par pienu

© Rūta Kalmuka/ f64 photo agency

3.lapa

3. Piena uzturvērtība

Pienam un piena produktiem ir augstvērtīga uzturvērtība, kas var nodrošināt mūsu organismam daudzas veselīgai funkcionēšanai nepieciešamās vielas. Svaigs piens satur olbaltumvielas, laktozi jeb piena cukuru, taukus, A, D, B grupas vitamīnus, kalciju, fosforu, magniju, nātriju, cinku, kāliju un citas minerālvielas. Turklāt pienā un piena produktos esošais kalcijs un olbaltumvielas ļoti viegli uzsūcas cilvēka organismā. Mūsu kauliem un pārējam organismam tik nepieciešamā kalcija uzsūkšanos ķermenī pastiprina D vitamīna klātbūtne, un piens ir viens no retajiem pārtikas produktiem, kur abas šīs vielas atrodamas sabalansētā proporcijā. Glāze govs piena satur 30 % kalcija, 22 % fosfora un 13 % selēna ieteicamās dienas devas.

Augstvērtīgā piena un piena produktu sastāva dēļ uzturzinātnes speciālisti norāda - pilnīga piena un tā izstrādājumu izslēgšana no ēdienkartes pieļaujama tikai ļoti nopietnu iemeslu dēļ, un noteikti jādomā par alternatīvām, ko lietot uzturā, lai tas būtu sabalansēts un veselīgs.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais