Pieci nozīmīgi fakti par pienu

© Rūta Kalmuka/ f64 photo agency

2.lapa

2. Bažas par piena veselīgumu - cēloņi un fakti

Piens ir populārs un cilvēku mīlēts pārtikas produkts, tas ik pa laikam piesaista dažādu pētnieku uzmanību, līdz ar to pasaules praksē ir dažādi viedokļi par dzīvnieku piena lietošanu cilvēku uzturā. Piena un piena produktu veselīguma apšaubīšana sākas pagājušā gadsimta 60.gados, kad ASV zinātnieki paziņoja, ka piesātinātie tauki un tajos esošais holesterīns ir ļoti kaitīgi mūsu veselībai, veido lieko svaru, ierosina sirds un asinsvadu sistēmas slimības, infarktus, norādot, ka viens no būtiskākajiem kaitniekiem šai ziņā ir tieši piens un piena produkti.

Laikam ritot šo tēmu plaši pētījuši daudzi pasaules zinātnieki, kas ir pierādījuši, ka sākotnējais apgalvojums par piena un tā produktu kaitīgumu tomēr ir aplams. Apzināti plānotus un mērķtiecīgus pētījumus, lai pārbaudītu pagājušā gadsimta vidū paustās tēzes par piena ietekmi uz cilvēka uzturu veikuši speciālisti Norvēģijā, Zviedrijā, Hārvardas universitātē ASV. Mūsdienās ir pierādīts - piena un piena produktu lietošana veselam cilvēkam kaitējumu nerada.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais