Kalkūnu lietā ārstu nolaidību nesaskata

Sociālās aprūpes centrā Kalkūni dzīvojušā Vika lietā Veselības inspekcija par veselības aprūpes pārkāpumiem sodījusi divas ārstniecības personas, abām personām piemērojot naudas sodu – 50 un 100 latu apmērā. Lai arī piemērots administratīvs sods, inspekcija nav konstatējusi darbinieku nolaidību vai neprofesionalitāti.

Neatkarīgā rakstīja par 21 gadu veco Viku, kurš dzīvoja aprūpes centrā Kalkūni Daugavpils pusē līdz dienai, kad viņa māte saņēma zvanu no pansionāta par to, ka viņas dēla dzīvība karājas mata galā. Māte dēlu pārveda uz Stradiņa slimnīcu, kur jaunieti izglāba. Viņam no dzimšanas ir bērnu cerebrālā trieka, muskuļu atrofijas dēļ puisim ir samazināts svars, veselības stāvokļa pasliktināšanās dēļ viņam izveidojās rīšanas traucējumi, pēcāk plaušu iekaisums. Tagad puisis pārvests uz vienu no aprūpes centriem Pierīgā.

Pēc Labklājības ministrijas (LM) uzdevuma dienesta pārbaudi Kalkūnos veica aprūpes centra virsvadība, proti, aprūpes centra Latgale (Kalkūni ir Latgales filiāle) vadība. Pēc pārbaudes vairākiem Kalkūnu darbiniekiem izteikti rājieni – vadītājai par aizkavētu informācijas apmaiņu un operatīvi nepieņemtiem lēmumiem saistībā ar klientu aprūpi, sociālās aprūpes nodaļas vadītājai un sociālās rehabilitācijas nodaļas vadītājai noteikti disciplinārsodi – rājieni par pārkāpumiem informācijas apmaiņā un nepilnīgi veikto aprūpes nodrošināšanas prasību kontroli. Vecākajai medicīnas māsai izteikts rājiens par nepietiekami nodrošinātām ārstu un speciālistu konsultācijām un izmeklēšanām iestādes klientiem. Savukārt sociālajai darbiniecei izteikta piezīme par nepilnīgi veiktām starpnieka funkcijām, kontaktējoties ar oficiālām iestādēm un atbildīgām personām. Piezīmes izteiktas arī četrām bērnu aprūpētājām par dokumentu noformēšanas prasību neievērošanu. LM pēc tam apgalvoja, ka par Kalkūnu virsvadības atbildību šajā notikumā tā lems, kad tiks saņemti pārbaužu materiāli no Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas un Veselības inspekcijas.

Veselības inspekcijas speciāliste Madara Lao Neatkarīgajai pastāstīja, ka ekspertīzē tika skatīts Kalkūnu sociālās aprūpes nodaļas un sociālās rehabilitācijas nodaļas, kurā ietilpst arī iemītnieku medicīniskā aprūpe, darbs, kā arī Daugavpils reģionālās slimnīcas darbība, kur zēnam tika sniegta medicīniskā palīdzība. Ekspertīzes laikā konstatēti organizatoriski trūkumi un nesaskaņotas darbības starp ārstniecības personām un sociālajiem darbiniekiem. «Tomēr iemesls nav kādas ārstniecības personas vai sociālā darbinieka neprofesionāla vai nolaidīga rīcība, līdz ar to administratīvi sodītas divas ārstniecības personas ar 50 un 100 latu naudas sodu,» saka M. Lao.

Viena ārstniecības persona ir no Kalkūniem, un tai piemērots 100 latu sods, savukārt Daugavpils mediķim – 50 latu. Uz Neatkarīgās jautājumu, par ko tieši sodītas šīs personas, M. Lao atbild: par veselības aprūpes pārkāpumiem. Ja inspekcija secinājusi, ka tā nav nolaidība vai neprofesionāla rīcība, kas ir bijis par iemeslu, ka ir pārkāpti veselības aprūpes noteikumi? No inspekcijas atbildes izriet, ka informācijas nodošana par pacientu nebija aktīva un arī lēmumu pieņemšana nenotika raiti. «Ir nepieciešama ciešāka sadarbība starp ārstniecības personām un sociālajiem darbiniekiem,» secinājusi Veselības inspekcija.

Tā arī secinājusi: viena no būtiskākajām nepilnībām, kas konstatēta – centrā Kalkūni uz vietas nav atsevišķi nodalīta un Ārstniecības iestāžu reģistrā reģistrēta struktūrvienība, kas nodrošina veselības aprūpi un sevī ietvertu regulāru ārsta uzraudzību centra iemītniekiem. Iemītniekiem ārsta uzraudzība ir nepieciešama, ņemot vērā, ka valsts sociālajā centrā uzturas cilvēki ar dažādiem ļoti nopietniem veselības traucējumiem, kas neatkarīgi no aprūpes progresē.

Lai risinātu šādus organizatoriskos jautājumus un izvērtētu iespējas valsts sociālās aprūpes centra struktūrvienību reģistrēt kā ārstniecības iestādi, Veselības inspekcija piedalās sarunās ar Labklājības ministriju.