Krāsotāju ielā atdzimst vēsture

© F64 Photo Agency

Koka ēka Rīgā, Grīziņkalnā, Krāsotāju ielā 12, ir viena no vecākajām šajā apkaimē. Tagad tā ir restaurēta, atjaunota un labiekārtota, lai turpmāk kalpotu kā izziņas vieta gan par koka ēku renovāciju, gan par Grīziņkalna vēsturi.

Ir noslēdzies projekts Grīziņkalna kultūrvēsturiskā mantojuma tūrisma potenciāla stiprināšana, kura laikā atdzima senais Krāsotāju ielas nams, bet no jauna tika izbūvēts kādreizējais saimniecības nams gar Lienes ielu.

Ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu darbi ir pabeigti, un tajā mitināsies Koka ēku renovācijas centrs Koka Rīga. Tā uzdevums – popularizēt koka apbūvi un sniegt padomus tās atjaunošanā.

Rīgas vēsturiskā centra Grīziņkalna rajons ir valsts nozīmes kultūrvēstures piemineklis un iekļauts UNESCO Pasaules kultūrvēsturiskā mantojuma sarakstā. Tūristiem, šķiet, vienkāršāk sasniedzama Vecrīga un klusais centrs ar tā jūgendstila ēkām, bet Grīziņkalns ir pastumts malā. Tāpēc ēkā Krāsotāju ielā 12 gan ārvalstu tūristi, gan mūsu iedzīvotāji varēs uzzināt informāciju par Grīziņkalna apkaimes tūrisma piedāvājumiem un apskatīt arī koka Rīgas muzeja eksponātus. Vecajā ēkā katrs no četriem dzīvokļiem vēstīs par kādu laika posmu, lai parādītu, kā mainījās rīdzinieku sadzīve no 1876. līdz 1991. gadam.

Interneta vietnē www.kokariga.lv var apskatīt ēkas būvdarbu laikā atrasto avīzes Baltijas Vēstnesis 1891. gada 2. (14.) novembra numura fragmentu. Tas uziets 2011. gada janvārī, nojaucot pēc arhitekta Konstantīna Pēkšēna projekta Krāsotāju ielā 12, pie Lienes ielas, uzceltā koka īres nama atliekas.

Svarīgākais