Atsakās no domas par Eiropas un NVS valstu pilsētu mēru foruma sarīkošanas Rīgā

Rīgā plānotais Eiropas un NVS valstu pilsētu mēru forums, par kura rīkošanu tika plaši runāts pērn, nenotiks, jo Rīga iesaistījusies citos starptautiskos un ar augstu publicitāti saistītos pasākumos.

Rīgas mēra Nila Ušakova pārstāve Anna Kononova pavēstīja, ka nolemts atteikties no vērienīgā foruma rīkošanas, jo pirms 2014.gada, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, plānota iesaiste dažādās starptautiskās konferencēs un prezentācijās. Tas ir izdevīgāk nekā tik plaša foruma rīkošana Rīgā.

Tikmēr aģentūras BNS rīcībā esošā informācija liecina, ka iepriekšējā Rīgas vicemēra Aināra Šlesera (LPP/LC) lolotais mēru forums jau sākotnēji likusies gana diskutabla ideja, jo šis pasākums bijis iecerēts vienlaikus ar Jūrmalā notiekošo konkursu "Jaunais vilnis" un atbilstoši plānotajam aicinātu foruma dalībniekus klātienē vērot festivāla noslēguma koncertu. Tāpēc radušās pārdomas, vai mēru forums nekļūtu par PR pasākumu konkursam "Jaunais vilnis".

Tāpat esot bijis skaidrs, ka šāda plaša mēru foruma rīkošanas izmaksas būtu ļoti augstas, bet vienlaikus būtu grūti saskatīt pietiekami daudzus ieguvumus līdz ar foruma norisi tieši Rīgā.

Jau vēstīts, ka forumu bija iecerēts rīkot jau pērn jūlijā, taču tad to pārcēla par gadu saistībā ar to, ka tuvojās 10.Saeimas vēlēšanas, kā dēļ šo pasākumu kāds varētu uztvert par kāda politiska spēka priekšvēlēšanu aktivitāti, toreiz aģentūrai BNS sacīja RD priekšsēdētājs Ušakovs ("Saskaņas centrs").

"Es negribētu, ka kāds paziņo, ka forums sarīkots, lai to izmantotu kādā priekšvēlēšanu kampaņā, un pārējie viesi pieaicināti tikai kā mēbeles, lai palīdzētu kādam politiskam spēkam dabūt bonusus, vai kāds kritizētu, ka krēsli nepareizā krāsā vai papīrs pārāk dārgs," viņš toreiz teica.

Ušakovs gan iepriekš arī uzsvēra šāda foruma starptautisko nozīmīgumu, jo "Rīgas forums ir ļoti svarīgs pasākums gan Latvijas un Krievijas, gan Eiropas Savienības un Krievijas attiecību kontekstā", kas būtu iespēja plaši pārrunāt tēmas par pilsētu lomu modernajā ekonomikā.

Foruma rīkošanā iesaistījās Rīga kopā ar Maskavu, pasākumā iesaistot Eiropas un NVS valstu pilsētu mērus, kuri pārstāvētu līdz 70 pilsētu.

Bija plānots, ka Maskavas atbildība būtu piesaistīt Krievijas pilsētu galvas un NVS valstu pārstāvjus, savukārt Rīga caur Ārlietu ministriju un vēstniecībām strādātu, lai uzaicinātu viesus no Eiropas Savienības.

Latvijā

Šodien, 17. oktobrī, AS "Latvenergo" svinīgi atklāj Telšu (Telšiai, Lietuva) vēja parka būvniecības sākumu Lietuvā, ieliekot simbolisku kapsulu tā pamatos. Paredzams, ka parkā atjaunīgo enerģiju Baltijas valstu tirgum sāks ražot jau 2026. gadā, ienākumiem nonākot Latvijas budžetā. Šis notikums apliecina Latvenergo stratēģisko apņēmību arī turpmāk būt vadošajam atjaunīgās enerģijas komersantam Baltijas valstīs, izmantojot trīs resursus – ūdeni, sauli un vēju.

Svarīgākais