Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Naktskreklā uz ielas: kāda nama iemītnieki Rīgā nonāk neapskaužamā situācijā

PROM. Iedzīvotāji stāstīja, ka pagājušajā sestdienā jau ap pulksten 6 iebrukuši kāpņu telpas griesti, bet cilvēki evakuēti pēc 12 stundām. Daudzi esot jutušies itin droši, taču ugunsdzēsēji un policisti likuši visiem atstāt mājokļus © Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Neēduši mājdzīvnieki un naktskreklā uz ielas izrautas mājas iedzīvotājas – tā viņas vakar aprakstīja notikumus sestdienas, 12. oktobra, vakarā. Dokumentu nav, norēķinu kartes palikušas dzīvoklī, tāpēc pat ēst nopirkt nevar. Badā gan neviens mājas Lāčplēša ielā 123 B iedzīvotājs nav atstāts. Seši cilvēki lūguši izsniegt pārtikas pakas, un viņiem tās izsniegtas.

Rīgas Sociālais dienests ir gatavs izskatīt mājas iedzīvotāju iesniegumus, lai piešķirtu vienreizēju pabalstu krīzes situācijā pamatvajadzību nodrošināšanai, izskatot katru gadījumu individuāli. Pagaidām ar šādu iesniegumu neviens iedzīvotājs nav vērsies. Aizvadītajā sestdienā vēlā pēcpusdienā - pulksten 17.46 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma izsaukumu uz Lāčplēša ielu Rīgā - dzīvojamās ēkas ceturtajā stāvā bija iebrukuši griesti apmēram 30 kvadrātmetru platībā. Neviens cilvēks necieta, bet no ēkas tika evakuēti visi iemītnieki. Viss esot noticis ļoti ātri, kas kuram bijis mugurā, ar to arī nonākuši uz ielas - atstāsta vakar sastaptās pagalmā sēdošās sievietes. Viņām, protams, ir savs vērtējums ēkas drošumam vai bīstamībai - viena mājas puse esot itin droša, tik un tā tajā uzturēties neviens nedrīkst. Deviņi, pēc citiem datiem, 11. nama iedzīvotāji uz piecām dienām bez maksas ir izmitināti dienesta viesnīcā uz pašvaldības rēķina, bet vakar dažas sievietes sacīja - esot jau brīdinātas, ka 17. oktobrī viņu bezmaksas uzturēšanās laiks būs beidzies. Pārējie no šāda piedāvājuma atteikušies un uz laiku pārcēlušies pie draugiem, radiem vai paziņām.

Ēka ir privātīpašums, īrniekiem esot noslēgti beztermiņa īres līgumi. Viņi savā starpā sprieda, ka īpašniekam tagad ir jārīkojas - vai nu jāpiedāvā jauns miteklis, vai kompensācija. Tomēr ēkas īpašniece nekādu saulainu nākotni - jaunus mājokļus - īrniekiem nesolīja. Par ēkas īpašnieci SIA Amplion Trust iedzīvotāji vakar nesūdzējās - jumts nomainīts, bēniņi un kāpņu telpas sakārtoti. Mājā ilgstoši tecējis jumts, iespējams, tāpēc kaut kas kritis, gāzies, nav izturējis. Īpašnieces pārstāvis advokāts Roberts Kantsons informēja, ka pašreizējais īpašnieks māju iegādājies šā gada jūnijā. Pēc viņa teiktā, namā ir aptuveni 60 īrnieki.

Nama būvkonstrukcijas pēc mājas īpašnieces prasības paredzēts pārbaudīt tikai šodien, tāpēc Rīgas mērs Oļegs Burovs vakar pieņēma lēmumu negaidīt un kopā ar pašvaldības Īpašuma departamenta būvinženieri Leonardu Dubkeviču apskatīt ēku. Dzīvokļu īrnieki cerēja, ka vismaz vienā ēkas pusē dzīvojošie drīkstēs atgriezties uz palikšanu. Pēc ēkas visu četru stāvu aplūkošanas tika secināts, ka ēka ir dzīvošanai bīstama. Nepieciešams izvest nokritušos būvgružus un jānostiprina bīstamās vietas - ceturtais stāvs un ēkas otrā stāva labā puse. Tiek pieļauts, ka varētu iebrukt vēl kāda konstrukcija. Ēkā ir redzamas plaisas, bet par tām visu zinošās iemītnieces attrauca - plaisas esot sen. Kad mājas īpašnieces algotais eksperts būs apskatījis bojājumus, būs zināms, kādus darbus un kādos apjomos nepieciešams veikt.

O. Burovs sacīja, ka pašlaik pašvaldībai nav informācijas par ēkas tehnisko stāvokli. Izrādās, ka tādas informācijas nav arī ēkas īpašniekam. Vakar iedzīvotājiem bija atļauts ugunsdzēsēju pavadībā uz brīdi ieiet ēkā un paņemt dokumentus, medikamentus, nepieciešamās lietas un mājdzīvniekus. Uz pagaidu mājvietu dienesta viesnīcā mājas mīluļus vest nedrīkst, bet gan jau iedzīvotāji būs raduši kādu risinājumu. Par saviem kaķiem īpaši uztraucās viena kundze - ja viņai neļaušot ieiet dzīvoklī, tad ugunsdzēsējiem rokās tie nedošoties.

Ēkas īpašniekam ir uzdots veikt tehnisko apsekošanu, tad jāiesniedz detalizēts ēkas tehniskais apsekojums Rīgas pilsētas būvvaldei. Pamatojoties uz to, būvvalde pieņems lēmumu par nama turpmāko ekspluatāciju. Nav zināms, kad mājas iedzīvotāji drīkstēs atgriezties savos dzīvokļos.