Nodoklis par Rīgas slavenāko graustu – 17 tūkstoši

© F64

Ēka Rīgā, Marijas ielā 6, ir ne tikai vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis, bet arī viens no redzamākajiem pieminekļiem tās arhitektam Konstantīnam Pēkšēnam un 20. gadsimta sākuma būvniekmeistariem, jo 1904. gadā celtais nams nepadodas ne laika apstākļiem, ne saviem īpašniekiem, kuri laiku pa laikam to tikai pielabo.

Rīgas dome vairākas reizes lēmusi par nama piespiedu sakārtošanu, īpašniekiem jāmaksā paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis, bet nu tiek solīts, ka ēku, vismaz ielas pusē, padarīs vizuāli un tehniski drošāku. Nama sakārtošanā izlietošot pusmiljonu eiro, taču, izņemot fasādes rekonstrukciju, tie būs tikai pagaidu ieguldījumi. Visticamāk, lai nevajadzētu maksāt 17 000 eiro lielo nekustamā īpašuma nodokli (NĪN). Tomēr ir starpība - maksāt nepilnus 500 eiro vai vairāk nekā 17 000 eiro gadā.

Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijas vadītājs Oļegs Burovs atgādināja, ka līdz šim Rīgas domes lēmumus par īpašuma sakārtošanu īpašnieki izpildījuši vai daļēji izpildījuši, bet tādi lēmumi pieņemti vairākas reizes - 2002. gadā, 2008. gadā, 2012. gadā, līdz 2015. gadā Vidi degradējošo būvju komisija lēma atzīt šo ēku par B kategorijas graustu un piemērot paaugstināto NĪN trīs procentu apmērā. Viena no īpašniecēm Ludmila Baumane šogad apstrīdēja paaugstināto NĪN, vasarā Administratīvā rajona tiesa viņas pieteikumu noraidīja.

Pēc septembra vējavām graustam ir bojāts dekoratīvais siets, un Rīgas dome atkal ir brīdinājusi īpašniekus, ka būves stāvoklis ir neapmierinošs. Un atkal izdots lēmums par piespiedu sakārtošanu līdz nākamā gada augustam. Īpašnieki - jau minētā Ludmila Baumane un Igaunijas biznesmenis Tomass Tūls - vismaz ir varējuši vienoties par to, ka arhitektūras piemineklis sakārtojams. Darbi jāpaveic līdz nākamā gada augustam, ja ne, tad pašvaldībai ir tiesības piemērot soda naudu līdz 5000 eiro un sodīt kaut katru nedēļu, piebilda O. Burovs. Viņš šaubās, vai fasādes restaurācija, pagaidu jumta un logu ielikšana ielas pusē izmaksās tik dārgi.

SIA Arhitektoniskās izpētes grupa arhitekts Artūrs Lapiņš informēja, ka paredzēts restaurēt fasādi, bet uzlikt pagaidu jumtu un ielikt pagaidu logus, kas kalpotu 10-15 gadus, ja vien īpašnieki agrāk nevienotos par nama pilnīgu atjaunošanu un izmantošanu. Komisijas dalībnieki nebija apmierināti, ka Marijas ielas grausta īpašnieki atkal ēku uzlabo ar pagaidu risinājumiem. Grausta īpašniekiem būs jāturpina maksāt paaugstinātais NĪN, lai gan viņi bija cerējuši, ka pēc renovācijas projekta iesniegšanas pašvaldība būs piekāpīgāka - tik biklu lūgumu izteica T. Tūla pārstāvis Aleksandrs Meikšāns. «Netirgosimies,» - tik strupa bija O. Burova atbilde.

***

PAR ĒKU MARIJAS IELĀ 6

Īpašnieki: kopš 26.08.1997. gada Igaunijas pilsonis Tomass Tūls, no 1999. līdz 2013. gadam un no 2015. gada līdz šim brīdim Ludmila Baumane.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija šogad aprīlī informēja, ka būves stāvoklis neapmierinošs, tā netiek sakārtota, un noteica, kas darāms, tajā skaitā jāpasūta aktuāla ēkas konstrukciju apsekošana, arhitektoniski mākslinieciskā inventarizācija, bet būvdarbus nedrīkst veikt, kamēr nav izstrādāts rekonstrukcijas projekts.

Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija 2015. gadā nolemj, ka ēkai Marijas ielā 6 jāpiemēro paaugstinātais NĪN. 2014. gadā NĪN bija 488 eiro, bet 2017. gadā - 17 203,78 eiro.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.