Ugunsnelaime sasniedz antirekordu

© F64

Ugunsgrēks, kas kādā mēbeļu ražotnē Imantā Rīgā izcēlās aizvadītās svētdienas agrā rītā, savā nešpetnumā sasniedzis antirekordu.

Ņemot vērā, ka pat ceturtdienas vakarā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) vīriem nebija izdevies to likvidēt, šis ugunsgrēks kļuvis par ilgāko vismaz pēdējo septiņu gadu laikā.

Ugunsdzēsēji aprēķinājuši, ka pēdējo septiņu gadu laikā ik gadu vidēji notikuši divi ugunsgrēki, kuru likvidācijai bija nepieciešamas vairāk nekā divas diennaktis. Taču neviens no šiem ugunsgrēkiem nav ildzis pat 72 stundas.

Vistuvāk šai atzīmei bijis 2014. gada 25. jūlija ugunsgrēks Siguldas novada Allažu pagastā, kur kādā kokapstrādes uzņēmumā dega kokmateriālu kalte un cehs 4500 kvadrātmetru platībā.

Savukārt pēdējo gadu plašākais no ilgstošajiem ugunsgrēkiem Talsu novada Laucienes pagastā tika fiksēts 2013. gada novembrī. Toreiz bija aizdegušās milzīgā astoņus metrus augstā kaudzē sakrautās mizas un skaidas – 5000 kvadrātmetru plašā ugunsgrēka likvidācijai ugunsdzēsējiem bija nepieciešamas 53 stundas.

Ugunsgrēka Imantā likvidāciju sarežģījot vairāki apstākļi, skaidro VUGDD pārstāve Marita Masule. Pirmkārt, ugunsgrēks izcēlies pagrabstāvā, un tādos piekļūšana vienmēr ir sarežģīta, bet šajā gadījumā papildu neērtības radot sarežģītais ēkas plānojums. Tādēļ glābēji iespēju robežās spiesti strādāt no ēkas ārpuses.

Dzēšanas darbus ļoti apgrūtina fakts, ka mēbeļu ražotnē un tai piegulošajās telpās atrodas dīvānu polsterējums un matrači, kuri ir īpaši pateicīga barība liesmām.

Par to, ka mikrorajonā glābēji jau vairākas dienas neveiksmīgi cīnās ar uguni, nu droši vien zina visi rajona iedzīvotāji, jo pat nevērīgākie nespēj ignorēt specifisko degošo matraču smaku, kas pārņēmusi Imantu. Ugunsdzēsēji šajā situācijā ir vēl bezspēcīgāki nekā pret rekordilgo ugunsgrēku un līdz brīdim, kad liesmas būs likvidētas, aicina nevērt vaļā mājokļu logus, cerot, ka vējš smaku izdzenās.



Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais