Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Eiropas kultūras mantojuma saglabāšanas programmā īsteno sešus individuālos projektus

Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta 2005.-2009.gada plānošanas periodā ir noslēdzies projektu atlases process un patlaban notiek aktīva atbalstīto individuālo projektu īstenošana, informē Kultūras ministrijas (KM) sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Šajā plānošanas periodā EEZ finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta prioritātē "Eiropas kultūras mantojuma saglabāšana" ir apstiprināti seši individuālie projekti, kuriem kopumā piešķirts finanšu instrumentu atbalsts 2,72 miljonu eiro (1,91 miljona latu) apmērā. Atbalstītie projekti tiek īstenoti visos Latvijas reģionos, tādējādi sekmējot kultūras mantojuma saglabāšanu Zemgales, Kurzemes, Latgales un Vidzemes pilsētās.

Patlaban noslēgumam tuvojas 2008.gadā sāktā projekta "Kuldīgas novada muzeja restaurācija un koka arhitektūras amatnieku darbnīcas izveide" īstenošana. Projekta īstenošanas rezultātā ir veikta kultūrvēsturiski nozīmīga arhitektūras objekta - 19. un 20.gadsimta mijā celtās koka dzīvojamās ēkas un saimniecības ēkas, kurā atrodas Kuldīgas novada muzejs, restaurācija, kā arī izveidota koka arhitektūras amatnieku darbnīca.

Individuālajā projektā "Kuldīgas novada muzeja restaurācija un koka arhitektūras amatnieku darbnīcas izveide" ar Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta atbalstu restaurētā Kuldīgas novada muzeja ēka.

Aktīvi norisinās arī projektu "Padomju perioda nonkonformistiskā mantojuma dokumentēšana un saglabāšana Laikmetīgās Mākslas muzeja krājumam" un "Latvijas padomju perioda nonkonformisma grafikas krājuma pilna saglabāšana un tam nepieciešamās materiāli-tehniskās bāzes nodrošinājums" īstenošana, gan veidojot Laikmetīgās mākslas kolekciju, gan nodrošinot esošā Latvijas padomju perioda nonkonformisma grafikas krājuma restaurāciju, konservāciju un tam nepieciešamās materiāli tehniskās bāzes uzlabošanu. Kopumā ir digitalizēti gandrīz 2200 mākslas darbi, restaurēti gandrīz 900 un veikta konservācija aptuveni 1200 darbiem.

Laikmetīgās mākslas muzeja krājums, pateicoties EEZ finanšu instrumenta līdzfinansējumam, ir papildināts ar 83 mākslas darbiem. Minēto projektu īstenošana tiks pabeigta 2011.gada pavasarī.

Latgales, Zemgales un Vidzemes reģionos īstenojamos finanšu instrumentu līdzfinansētajos projektos - "Ūdenstorņa ēkas paraugrestaurācija un apsaimniekošana Daugavpils cietoksnī", "Ādolfa Alunāna memoriālā muzeja pakalpojumu dažādošana un koka fasādes restaurācija" un "Vecpilsētas ainava pie Gaujas - Valmieras vēsturiskā centra revitalizācija" - norit sarežģītākais un laikietilpīgākais darba process - objektu restaurācija.