Noslēdzas Māra Riekstiņa dalība ANO Ģenerālās Asamblejas 64.sesijā

No 21.-25.septembrim ārlietu ministrs Māris Riekstiņš atradās darba vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs, kuras ietvaros piedalījās ANO Ģenerālās Asamblejas 64.sesijā.

"No Latvijas viedokļa būtiskākie jautājumi šīs ANO Ģenerālās Asamblejas ietvaros saistījās ar Tuvo Austrumu miera procesa virzību, situāciju Irānā, Afganistānā, kā arī starptautisko klātbūtni Gruzijā un gaidāmo ANO klimata konferenci Kopenhāgenā šī gada decembrī", norāda Māris Riekstiņš.

Papildus ANO dienaskārtībai ārlietu ministrs piedalījās arī Eiropas Savienības dalībvalstu un Amerikas Savienoto Valstu ārlietu ministru sanāksmē un transatlantisko partneru darba vakariņās. Eiropas Savienības un ASV dialogā galvenie pārrunātie temati saistījās ar Tuvo Austrumu miera procesa virzību, Irānu, situāciju Afganistānā, klimata pārmaiņām un enerģētikas drošību.

Norisinājās arī atsevišķa Baltijas valstu ārlietu ministru un ASV valsts sekretāres vietnieka politiskajos jautājumos V.Bērnsa (William J.Burns) tikšanās, kuras ietvaros uzmanība tika pievērsta NATO stratēģiskās koncepcijas izstrādei un Baltijas valstu pārstāvja iesaistei šajā procesā, kā arī svarīgākajiem lēmumiem decembrī gaidāmajā NATO ārlietu ministru sanāksmē un ASV jaunajiem pretraķešu aizsardzības plāniem. Tāpat tika pārrunāta arī sadarbība ar ES un NATO Austrumu kaimiņvalstīm un Rietumbalkānu reģiona valstīm.

25.septembrī norisinājās arī Eiropas Savienības dalībvalstu un Krievijas Federācijas ārlietu ministru sanāksme, kurā tika pārrunātas ES-Krievijas attiecības, drošība un stabilitāte Dienvidkaukāzā, kā arī situācija Afganistānā, Pakistānā un Irānā.

Šīs nedēļas ietvaros notika arī Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministru sanāksme, kā arī kopīga Baltijas, Ziemeļvalstu un Centrālāzijas ārlietu ministru sanāksme. Baltijas, Ziemeļvalstu un Centrālāzijas kolēģi pārrunāja Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas prioritātes un svarīgākos jautājumus tuvākajā nākotnē, ņemot vērā, ka 2010.gadā EDSO prezidējošā valsts būs Kazahstāna, savukārt 2011.gadā šīs funkcijas pārņems Lietuva.

Ārlietu ministrs divpusēji tikās ar Izraēlas, Kanādas, Kazahstānas, Kubas, Melnkalnes, Maltas, Serbijas ārlietu ministriem, izmantojot iespēju uzrunāt gan aktuālus divpusējus jautājumus, gan apmainīties viedokļiem par svarīgākajiem starptautiskās politikas jautājumiem.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.