Gaujas lejtecē ūdens līmenis sasniedzis šā gada palu maksimālo atzīmi

Gaujas lejtecē ūdens līmenis sestdien sasniedzis šā gada palu maksimālo atzīmi, aģentūra BNS uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Gaujā pie Carnikavas ūdens līmenis pagājušajā diennaktī cēlies par četriem centimetriem, sestdienas rītā sasniedzot trīs metru atzīmi, tādējādi tikai par sešiem centimetriem (cm) atpaliekot no pērna gada rekorda. Hidrologi prognozē, ka šajā nedēļas nogalē ūdens līmenis Gaujas lejtecē saglabāsies nemainīgi augsts.

Piektdien beidzās ūdens līmeņa paaugstināšanās Gaujā pie Siguldas, sestdienas rītā upes līmenis ir tikpat augsts kā diennakti iepriekš - 415 cm virs stacijas nulles atzīmes. Pērn ūdens līmenis Gaujā pie Siguldas paaugstinājās līdz 433 cm.

Savukārt pārējā upes posmā turpinās pakāpeniska līmeņa krišanās, Gaujā pie Valmieras ūdens līmenis diennakts laikā samazinājies par 20 cm.

Arī Daugavā ūdens līmenis pazeminās, vien Pļaviņu ūdenskrātuvē tas vēl par pāris centimetriem paaugstinājies. Baltkrievijas teritorijā ūdens līmenis pazeminās ar intensitāti 15-20 cm diennaktī, Latvijā posmā no robežas līdz Jēkabpilij ūdens līmenis pagājušajā diennaktī krities par 1-16 cm.

Pagājušajā diennaktī mitējusies ūdens līmeņa celšanās Aiviekstē pie Lubānas, kā arī Salacā pie Mazsalacas - šeit ūdens līmenis saglabājas nemainīgi augsts. Aiviekstes līmenis pie Lubānas par 26 cm atpaliek no pērnā gada lielo palu maksimuma, bet ūdens līmenis Salacā pie Mazsalacas ir vien 12 centimetru zemāks par pagājušā gada rekordu.

Pārējās Latvijas upēs turpinās ūdens līmeņa krišanās. Nākamnedēļ visās Latvijas upēs gaidāma ūdens līmeņa pazemināšanās.

Svarīgākais