Priedīti un Zalānu tur aizdomās arī par piesavināšanos lielā apmērā

© F64 Photo Agency

Bijušais "Latvijas Krājbankas" valdes priekšsēdētājs Ivars Priedītis un bijušais bankas valdes loceklis Mārtiņš Zalāns tiek turēti aizdomās arī par piesavināšanos lielā apmērā, informēja viņu advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Viņš pastāstīja, ka gan Priedītis, gan Zalāns tagad tiek turēti aizdomās arī par noziedzīga nodarījuma izdarīšanas atbalstīšanu un piesavināšanos lielā apmērā.

Vārpiņš gan norādīja, ka izmeklētāju lēmumā ir vien "ciparu uzskaitījums" un tajā nav paskaidroti nekādi iemesli. "Ja izmeklētājs atļāvies tādējādi pārkāpt likumu, visticamāk, viņš arī neko nevar paskaidrot," pieļāva advokāts.

Viņš prognozēja, ka kriminālprocess tiks papildināts vēl ar citiem pantiem. "Ja tādā veidā turpināsies un ja pārkāpj kriminālprocesa normas, kuras noteic, ka ir jāpaskaidro cilvēkam, par ko viņu tur aizdomās, nevis virknējot ciparus, tad tur var sagaidīt visu ko," uzsvēra Vārpiņš.

Pēc advokāta teiktā, uz notikušā fona pants par dienesta pilnvaru pārsniegšanu un ļaunprātīgu izmantošanu, kurš sākumā tika viņa klientiem inkriminēts, ir pārāk nenopietns un neparedz pat mantas konfiskāciju. "Sabiedrība to diez vai sapratīs," viņš piebilda.

Tāpat Vārpiņš atgādināja, ka 5.decembrī tiesa Priedītim pārskatīs drošības līdzekli. Pēc viņa sacītā, parasti ar tādiem pantiem, kas ir mazāk smagi, brīvības atņemšanu nepiemēro. "Šajā gadījumā viņiem [policijai] būs pretarguments, ka viņš [Priedītis] ir ļoti bīstams noziedznieks, jo izdarījis sevišķi smagu noziegumu," pastāstīja advokāts un arī piemetināja, ka pants par piesavināšanos lielā apmērā paver iespēju arestēt visus īpašumus.

Tāpat viņš pieļāva, ka šis pavērsiens kriminālprocesā varētu tikt izmantots, lai piemērotu apcietinājumu tām personām, kurām tas iepriekš netika piemērots.

Atbildot uz jautājumu, vai policija varētu atkal lūgt Zalāna apcietināšanu, Vārpiņš atzina: "Tas būtu absurdi, bet mēs dzīvojam tik absurdā valstī, ka var sagaidīt visu ko."

Bijušā "Latvijas Krājbankas" valdes locekļa Dzintara Pelcberga advokāts Raimonds Liepiņš aģentūrai BNS pastāstīja, ka lēmums par Pelcberga atzīšanu par aizdomās turamo papildināts ar jauniem pantiem – par piesavināšanos lielā apmērā un noziedzīga nodarījuma atbalstīšanu.

Liepiņš uzsvēra, ka šis lēmums nav pamatots un neatbilst arī kriminālprocesa normām, taču no plašākiem komentāriem vēlējās pagaidām atturēties.

Jau ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Savukārt Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku" un aizturēja Priedīti un bankas valdes locekļus ‒ Zalānu, Pelcbergu un Svetlanu Ovčiņņikovu. Priedītim kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Kriminālprocess sākotnēji tika sākts par dienesta pilnvaru pārsniegšanu un ļaunprātīgu izmantošanu. Saskaņā ar policijā iepriekš sniegto informāciju tajā aizdomās turamie ir četri – bijušais "Latvijas Krājbankas" valdes priekšsēdētājs Priedītis, bijušais bankas padomes loceklis Vladimirs Antonovs, Zalāns un Pelcbergs.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Lietuvas valdība 16.novembrī nacionalizēja 100% bankas "Snoras" akciju, kuru kontrolpakete piederēja Antonovam, bet 25% ‒ Raimondam Baranauskam, kurš bija "Snoras" valdes priekšsēdētājs. Arī Lietuvas ģenerālprokuratūra pēc informācijas saņemšanas no Lietuvas centrālās bankas par situāciju bankā "Snoras" 14.novembrī ierosinājusi krimināllietu.