Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Par iespējamiem likumpārkāpumiem policijas koledžā sākts kriminālprocess

Valsts policijā (VP) sākts kriminālprocess, lai izvērtētu iespējamos likumpārkāpumus par materiālo vērtību inventarizāciju VP koledžā.

VP priekšnieka palīdze Beāte Labinska pavēstīja, ka, izpildot iekšlietu ministres rīkojumu, VP ir iesniegusi IeM paskaidrojumu par Valsts kontroles (VK) ziņojumā minētajiem pārkāpumiem un trūkumiem, to novēršanu un ieteikumu ieviešanu.

Lai izvērtētu VK konstatēto un iespējamos likumpārkāpumus par materiālo vērtību inventarizācijas veikšanu Valsts policijas koledžā un inventarizācijas rezultātu atspoguļošanu grāmatvedības uzskaitē, VP Iekšējās drošības birojā sākts kriminālprocess.

Saistībā ar noslēgtajiem līgumiem ar pašvaldībām, kuros paredzēta samaksa par administratīvo pārkāpumu lietu izskatīšanu un administratīvo sodu uzlikšanu par transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpumiem, konstatēts, ka likums paredz publisku personu tiesības slēgt sadarbības līgumus, lai panāktu publiskas personas kompetencē ietilpstoša pārvaldes uzdevuma efektīvāku veikšanu.

Ņemot vērā VP budžeta samazinājumu pēdējos gados, ar dažām pašvaldību domēm tika noslēgti sadarbības līgumi. Līgumu noslēgšana ir nodrošinājusi efektīvu mehānismu valsts piešķirtā būtiski samazinātā finansējuma seku samazināšanai, ļaujot VP veikt tās tiešās funkcijas, norādīja Labinska.

Taču, pamatojoties uz IeM rīkojumu, pieņemts lēmums par minēto noslēgto sadarbības līgumu laušanu līdz 1.jūlijam.

Sniedzot pamatojumu trīspusēju līgumu slēgšanai starp VP, Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroju un komersantu un izvērtējot iespējas paredzēt Ceļu satiksmes drošības padomes piešķirtos līdzekļus kā VP pašu ieņēmumus, VP vērsa uzmanību uz to, ka minētie līdzekļi nav uzskatāmi par VP ieņēmumiem, savukārt attiecībā uz līgumiem – juridiski VP nav šķēršļu slēgt šādus trīspusējus līgumus.

Ņemot vērā minēto un to, ka VK ziņojumā atteikšanās no šādu līgumu slēgšanas noformēta ieteikuma formā, VP ir lūgusi IeM izvērtēt un līdz gada beigām atcelt ierobežojumu slēgt šādus līgumus, jo VP nevar vienpusēji izlemt par citu kārtību attiecībā par Ceļu satiksmes drošības padomē piešķirto līdzekļu izlietojumu nekā ir noteikts, paskaidroja VP pārstāve.

Saistībā ar papildu finansējuma pieprasījumu degvielas iegādei 2010.gadā un veiktajiem avansa maksājumiem VP paskaidrojusi, ka 2010.gadā izveidojās dramatiska situācija ar degvielas iegādi VP, līdz ar to jau 2010.gada augustā VP nosūtīja pieprasījumu papildu degvielas iegādei, taču diemžēl Ministru kabineta rīkojums nāca novēloti un papildus piešķirto finansējumu bija iespējams sākt lietot tikai 2010.gada decembrī.

Sakarā ar to, ka VP nebija citu kreditoru parādu, tika veikts avansa maksājums, par ko degviela faktiski tika piegādāta 2011.gada janvārī–aprīlī.

Tā dēļ, neskatoties uz to, ka degvielas cenas 2011.gadā ir strauji kāpušas, pateicoties avansa maksājumam, VP izdevies paaugstināt degvielas izlietojuma mēnešu limitus automašīnām, nodrošinot savu funkciju izpildi.

Par apvienības "Apsardze" debitoru parādiem un to atgūšanas iespējām VP paskaidrojusi, ka ir izveidota inventarizācijas komisija, kuras viens no uzdevumiem ir novērtēt debitorus. Pamatojoties uz inventarizācijas rezultātiem, VP veiks visas nepieciešamās aktivitātes, lai debitoru parādus atgūtu likumos noteiktajā kārtībā.

Attiecībā uz medicīniskajām pārbaudēm izlietoto līdzekļu atgūšanu no vainīgajām personām VP paskaidro, ka šo izdevumu lielu daļu veido izdevumi par medicīniskajām pārbaudēm, kas veiktas pirms kriminālprocesa sākšanas.

Šie izdevumi nav uzskatāmi par kriminālprocesuālajiem izdevumiem, līdz ar to tie nav atgūstami.

Savukārt izdevumi par medicīniskajām pārbaudēm, kas veiktas kriminālprocesa ietvaros, ir sedzami no iestādes budžeta, un to atgūšana iespējama tikai pēc galīga tiesas lēmuma pieņemšanas, ja tie tiek ietverti procesuālajos izdevumos.

Tāpat VP saskārusies ar situāciju, ka tiesas, pieņemot lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā, neizlemj jautājumu, kas attiecas uz veikto pārbaužu izdevumu atmaksu VP, līdz ar to VP nav tiesību piedzīt šos līdzekļus.

Taču VP jau veic normatīvajos aktos paredzētos pasākumus šādu izdevumu atgūšanai.