Aizvadītajā diennaktī dedzis lielās platībās

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 24.februāra plkst. 6:30 līdz 25.februāra 6:30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēmis 35 izsaukumus. Kopumā dzēsti 15 ugunsgrēki, veikti 13 glābšanas darbi, bet 7 izsaukumi bija maldinājums. Ugunsgrēkos nav cietis vai gājis bojā neviens cilvēks.

Šonakt, plkst. 2:08 VUGD saņēma izsaukumu uz Rundāles novada Svitenes pagastu, kur pagrabā 400m2 platībā ar atklātu liesmu dega siltinājums no salmiem un zāģu skaidām. Kopējā pagraba platība ir 1200m 2 . Pagrabā tika uzglabāti kartupeļi. Iespējamais ugunsgrēka iemesls ir dūmvada bojājums.

Vakara, plkst. 18:40 VUGD saņēma izsaukumu uz Saldus novada Jaunauces pagastu, kur 200m 2 platībā dega mājas otrais stāvs un jumta konstrukcijas. Ierodoties notikuma vietā VUGD darbinieki konstatēja, ka koka mājas otrais stāvs un jumta konstrukcija jau deg ar atklātu liesmu. Mājas iedzīvotājiem bija izdevies laicīgi pamanīt ugunsgrēku un pašiem izkļūt no mājas. Lai arī dzēšanas darbus apgrūtināja tas, ka tuvākā ūdens ņemšanas vieta atradās 1 km attālumā, VUGD darbiniekiem izdevās no liesmām pasargāt mājas 1.stāvu. ugunsgrēka iespējamais iemesls ir bojājums elektroierīcē, iespējams televizorā.

Vakar no rīta, plkst. 9:24 VUGD saņēma izsaukumu uz ugunsgrēku Dobeles novada Annenieku pagastā, kur dega divstāvu ķieģeļu dzīvojamā māja 124m 2 platībā. Mājas iedzīvotāji bija laicīgi pamanīja ugunsgrēku un paši evakuējās, kā arī iznesa ārā daļu no mantām. Iespējamais ugunsgrēka izcelšanās iemesls ir dūmvada bojājums.

Aizvadītajā diennaktī sešos gadījumos dūmvadā dega sodrēji.

Kopumā aizvadītajā diennaktī VUGD veicis 13 glābšanas darbus. Vakar, plkst. 10:25 VUGD darbinieki saņēma informāciju, ka Sabiles pilsētā pie tilta pār Abavas upi atrodas ledū iesalis gulbis. Glābēji gulbi ar cirvja palīdzību izcirta no ledus un atbrīvoja.

Operatīvie dienesti atgādina, ka nekavējoties jāzvana uz „112", ja esat cietis vai bijis klāt smagā ceļu satiksmes negadījumā, ja nepieciešama policija, ja redzat, ka izcēlies ugunsgrēks, ja jūtama gāzes smaka, atrasta ķīmiska viela vai saņemts aizdomīgs pasta sūtījums. Zvanīt var no fiksētā vai mobilā tālruņa bez maksas. Lielākajā daļā dalībvalstu piezvanīt uz „112" no mobilā tālruņa var arī, ja jūsu mobilo sakaru tīkls neaptver zonu, kurā atrodaties.

Cilvēkiem, zvanot uz «112», vispirms jānosauc precīza notikuma vieta, kur nepieciešama palīdzība, īpaši svarīgi ir nosaukt pilsētu, novadu vai pagastu, lai nerastos pārpratumi, piemēram, meklējot notikuma vietu citā pilsētā. Par to, kas noticis un vai ir cietušie, dispečere uzzina tieši no zvanītāja, tādēļ, jo precīzāka, būs informācija, jo ātrāk operatīvie dienesti steigsies uz notikuma vietu. Ja ir nepieciešama policijas vai mediķu palīdzība, tad uzreiz arī jāpavēsta, ka nepieciešams savienot ar vajadzīgo dienestu, jo arī tas ieekonomēs kritiskajos brīžos tik dārgās sekundes. Ja ir noticis nelaimes gadījums, kad nepieciešama vairāku dienestu palīdzība, piemēram, smags ceļu satiksmes negadījums, kur ir cietušie, kas iesprostoti avarējušajā automašīnā, tad zvanot uz 112 un pavēstot par situāciju, jums nebūs jādomā, vai vēl zvanīt atsevišķi mediķiem, vai saukt policiju - to visu izdarīs dispečere.

Latvijā vienoto operatīvo dienestu tālruņa „112" darbību nodrošina VUGD. Ik dienas dienests saņem ap 5000 zvanu. VUGD dati liecina, ka apmēram trīs procentiem zvanītāju nepieciešama ugunsdzēsēju palīdzība, 11 procentiem - policijas, bet 12 procentiem - mediķu palīdzība. 20 procentos gadījumu zvani tiek klasificēti kā ne ārkārtas izsaukumi, bet puse no zvaniem ir kļūdas, blēņošanās vai arī nesagaida savienojumu. Dienests izjūt, ka „112" ir vienots Eiropas numurs, jo laiku pa laikam palīdzību lūdz arī tūristi vai ārvalstnieki, kuri dzīvo Latvijā.

Latvijā

Ja rīta pusē tika ziņots par to, ka Mārupes novadā uz Liepājas šosejas noticis ceļu satiksmes negadījums, kurā gājis bojā viens cilvēks, dienas vidū saņemtas ziņas par vēl vienu avaŗiju, šoreiz uz Vidzemes šosejas.

Svarīgākais