Pirms cietumsoda izpildes pazudis bijušais RVT direktors Markus

Lai gan jau pagājušā gada nogalē stājās spēkā notiesājošs spriedums, ar kuru par 80 000 latu kukuļa ņemšanas mēģinājumu bijušajam Rīgas Valsts tehnikuma (RVT) direktoram Dainim Markum tika piespriests četru gadu cietumsods ar mantas konfiskāciju, ieslodzījuma vietā viņš joprojām neatrodas, jo policistiem notiesāto nav izdevies atrast.

Tikmēr Markus gan vērsies Satversmes tiesā (ST), lūdzot izvērtēt par kukuļņemšanu savulaik paredzētā papildsoda "mantas konfiskācija" atbilstību Latvijas pamatlikumam. Pēc viņa pieteikuma lieta arī ierosināta, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

LETA jau ziņoja, ka Augstākās tiesas Senāts 2009.gada 4.novembrī atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas nolēmumu, ar kuru tā savukārt bija atstājusi negrozītu pirmās instances spriedumu, kas paredzēja par 80 000 latu kukuļa ņemšanas mēģinājumu apsūdzētajam Markum piespriest četru gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju. Šis Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 2008.gada 22.februāra spriedums pērn 4.novembrī stājās spēkā, liecina informācija Latvijas tiesu portālā.

Kā aģentūra LETA uzzināja Ieslodzījuma vietu pārvaldē, neraugoties uz Markum piespriesto cietumsodu, nevienā Latvijas ieslodzījuma vietā viņš patlaban neatrodas.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja prokurors Aldis Pundurs, kurš savulaik tiesā uzturēja valsts apsūdzību pret Marku, viņam nav zināmi apstākļi, kas varētu atbrīvot bijušo RVT direktoru no iešanas cietumā. Par notiesāto personu nogādāšanu uz ieslodzījuma vietu gan ir atbildīga policija, piebilda Pundurs.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA atzina, ka policisti, pildot tiesas lēmumu, izbraukuši uz adresēm, kurās Markus varētu atrasties, taču nevienā no tām notiesāto neesot izdevies sastapt. Likumsargi pieļauj, ka bijušais RVT direktors vairs neatrodas Latvijā. Markus ir izsludināts meklēšanā, piebilda Sadovkis.

Tikmēr ST priekšsēdētāja palīdze Kovalevska aģentūrai LETA pastāstīja, ka konstitucionālā sūdzība no Markus saņemta ierakstītā vēstulē šā gada 24.martā. 21.aprīlī pēc šī pieteikuma ST ierosināta lieta, savukārt dažas dienas vēlāk tiesa uz Markus norādīto adresi nosūtījusi viņam ierakstītu vēstuli, informējot par šīs lietas ierosināšanu.

Pagaidām ST neesot saņēmusi informāciju, ka vēstule nav sasniegusi adresātu, taču, iespējams, vēl nav beidzies termiņš, kad Markus ierakstītajai vēstulei var aiziet pakaļ uz pastu.

Kā ziņots, līdzīgs gadījums, kad pazūd par kukuļošanas noziegumiem ar cietumsodu notiesāta persona, pieredzēts arī ar bijušo Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolas rektoru, vēlāk - Rīgas komercģimnāzijas direktoru Juri Stabiņu, kas par kukuļu izspiešanu tika notiesāts ar astoņu gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju.

Attiecībā pret Stabiņu notiesājošs spriedums stājās spēkā pērn septembrī, taču līdz šim viņu nav izdevies atrast un nogādāt uz cietumu.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais