Lattelecom, kas uzvarēja ciparu televīzijas konkursā, bijuši dīvaini maksājumi

Prokuratūra tomēr saskatījusi iespējamas noziedzīgas nodarījuma pazīmes arī jaunajā Satiksmes ministrijas rīkotajā ciparu televīzijas konkursā, kur par uzvarētāju tika atzīts valstij daļēji piederošais telekomunikāciju uzņēmums "Lattelecom", liecina telekompānijas "Nekā Personīga" rīcībā esošā informācija.

Prokuratūra ierosinājusi kriminālprocesu, tālāko izmeklēšanu uzticot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Arī jaunajā kriminālprocesā runa ir par "Kempmayer" iekārtām, jo tas varētu būt iemesls, kāpēc projekts nepamatoti sadārdzināts.

Neviens no atbildīgajiem par šo konkursu vairs nestrādā ministrijā un atbildību neuzņemas.

Valsts kontrole ciparu televīzijas konkursu vētīja jau vairākus mēnešus pēc tam, kad visi līgumi bija noslēgti un daudzi maksājumi jau veikti. Revīzijas ziņojums bija skarbs - konkurss jau no paša sākuma rakstīts vienam pretendentam, projekts nepamatoti sadārdzināts par 3,8 miljoniem latu, un, lai arī tos nevar uzskatīt par valsts zaudējumiem, jo runa ir par divu komersantu attiecībām, par sadārdzinājumu jāmaksā visiem skatītājiem un televīzijas kompānijām.

Valsts kontrole vērsās prokuratūrā, uzskatot, ka valsts intereses ir pārkāptas, un tā guva atbalstu, jo prokuratūra par konkursu sākusi kriminālprocesu, kas nodots KNAB, un tālāk izmeklētāji skaidros, kāds pamats bija konkursā izraudzīties "Lattelecom" ar tā piesaistīto privātfirmu "Hannu Digital", un vai patiesais iemesls neslēpjas "Kempmayer" iekārtās, kas bija ilgus gadus gulējušas muitas noliktavās, un kuras iegādājās šis "Lattelecom" partneris.

Valsts kontrole atklāja vairākus dīvainus maksājumus, piemēram, "Lattelecom" maksājis par īpašajām zināšanām, ko angliski dēvē par "know how" 1,74 miljonus latu.

Kā raidījumam norāda "Lattelecom" Biznesa atbalsta nodaļas vadītājs Toms Meisītis, "tie pakalpojumi, ko pērkam no "Hannu Digital" kā no apakšuzņēmēja, mēs uzskatām ir tā vērti, lai tos izmantotu un pielietotu šajā projektā".

Neviens no ciparu televīzijas konkursa trim komisijas locekļiem vairs Satiksmes ministrijā nestrādā. Ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) aicina ar jautājumiem pie atbildīgajiem vērsties Rātslaukumā, Rīgas vicemēra Aināra Šlesera (LPP/LC) kabinetā. Konkursu vadīja Šlesera savulaik labā roka ministrijā Nils Freivalds, tomēr bijušais valsts sekretārs, kurš tagad vada Latvijas Jūras administrāciju, noraida negodīgu konkursa organizēšanu un nejūtas vainīgs, ka atstājis tūkstošiem maznodrošināto bez televīzijas programmām.

Svarīgākais