Bērnunamos gatavojas patstāvīgai dzīvei

© Romāns Kokšarovs

Starptautiska līmeņa ASV eksperte sociālo pakalpojumu un audžuģimeņu atbalsta jautājumos Vivjena Ngvā Rīgā apmeklēja vairākas institūcijas un piedalījās konferencē Palīdzēsim bērnam uzaugt ģimenē!, kur dažādu valstisku un nevalstisku institūciju pārstāvji pārrunāja bāreņu, audžuvecāku un krīžu centru problēmas Latvijā.

V. Ngvā ir sertificēta sociālā darbiniece, kā arī viceprezidente un valdes locekle vairākās sociālos pakalpojumus sniedzošās organizācijās ASV, bet Latvijā viņa viesojās kā neatkarīga konsultante sociālo pakalpojumu jomā un tikās ar Labklājības ministrijas, Rīgas domes Labklājības departamenta, Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas un Latvijas nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kā arī iepazinās ar situāciju bērnunamos un audžuģimenēs. Ekspertes vizīti organizēja Sociālo pakalpojumu aģentūra sadarbībā ar ASV vēstniecību Latvijā.

V. Ngvā vizīte pamatota ar pozitīvo audžuģimeņu sistēmu ASV, kas attīstījusies kopš 60. gadiem kā alternatīva bērnunamiem. Diskusijas valdībā par audžuģimeņu sistēmas ieviešanu Latvijā ilgst jau sen, bet Latvijas bērnunamos joprojām dzīvo 2000 bērnu. Konferences laikā aktualizējās arī nesakārtotā sistēma audžuģimenēm un adoptētājiem, kas par savām tiesībām cīnās, apvienojoties biedrībās.

Bērnunamu Apīte V. Ngvā apmeklēja kopā ar Rīgas pašvaldības bērnu un jauniešu centru, kura direktors Arnis Kauķis izskaidroja Latvijas krīžu centru sistēmu un iepazīstināja eksperti ar Apītes iedzīvotājiem. Apītē dzīvo 21 jaunietis, kuri šajā iestāde sagatavojas patstāvīgai dzīvei. Centrā nav ne apkopēju, ne sētnieku un katram jaunietim ir sava istaba. Šajā centrā var palikt no 16 līdz 24 gadiem, un vasarā jauniešiem plānots ceļojums uz ASV. V. Ngvā dalījās savā pieredzē un stāstīja, ka ASV par jauniešiem rūpējas tikai līdz 18 gadiem. Viņas noskaņojums par Latvijā redzēto vēl bija ārkārtīgi pozitīvs. V. Ngvā Neatkarīgajai stāstīja: «Pašlaik neesmu ievērojusi nekādas problēmas, un zināšanu apmaiņa man sagādāja baudu. Sapratu, ka mums ir daudz kopīga struktūru kontekstā. Tas, ko meklēju, ir mērķis saglabāt bērnu ģimenē, un to es redzu. Sociālie darbinieki saskaras ar nabadzību, un arī Čikāgā ir nabadzība. Svarīgākais, lai būtu pieeja palīdzībai.»

Savukārt starptautiskajā konferencē Palīdzi uzaugt bērnam ģimenē! Runāts arī par problēmām. Krīžu centru pārstāvji sūdzējās par komunikācijas trūkumu starp bāriņtiesu un sociālajiem dienestiem, kas bērnam audžuģimeni atmostas meklēt pēdējās termiņa dienās un neiedomājas centra vadībai pateikt, ka bērnam ir, piemēram, celiakija un nepieciešamas zāles. Arī V. Ngvā nolasīja vairākus referātus un atbildēja uz jautājumiem par audžuģimeņu sistēmu ASV, kur audžuģimenes esot kā brīvprātīgie darbinieki, nevis algoti pseidovecāki un visa valsts nauda paredzēta tikai bērnam. ASV esot uzskats, ka bērns ne minūti nedrīkst būt institūcijā un, pat ja audžuģimenei piezvana divos naktī, krīzes situācijā nonācis bērns ir jāpieņem.