Bērniem izveido spēles par drošību

Lai atraktīvā veidā pievērstu bērnu uzmanību drošības un veselības jautājumiem, Valsts izglītības satura centrs ir sagatavojis un tuvākajā laikā skolās, bērnudārzos un vecāku rokās nonāks vides, datora un galda spēles par drošu un veselīgu uzvedību.

Pirmie vides spēli pieci reiz pieci metri laukumā un datorspēli, kas adaptēta arī interaktīvajām tāfelēm darbam skolās, izmēģināja Bērnu slimnīcas mazie un lielie pacienti.

Valsts izglītības satura centrs (VISC) izstrādājis atbalsta materiālu Drošs un vesels, kas paredzēts bērniem vecumā no četriem līdz 11 gadiem, bērnu vecākiem, kā arī pirmsskolas un sākumskolas skolotājiem. Atbalsta materiālā ietilpst spēles – datorspēle, galda spēle un vides spēle, darba lapas un informācija.

Metodiskajā materiālā ir iekļautas būtiskākās tēmas par drošības un veselības jautājumiem. Aktualizēti jautājumi par elektrodrošību, pirmo palīdzību, ugunsdrošību, sadzīves un sporta traumām, brīvā laika pavadīšanu, ceļu satiksmes drošību, darbībām ar datoru un telefonu, drošību internetā, drošību uz ūdens un ledus, drošību augstumā, pārtikas drošību un ķīmiskajām vielām sadzīvē, uzvedību, sastopoties ar svešiniekiem un nezināmiem priekšmetiem, kā arī drošību, spēlējoties ar dzīvniekiem. «Šis materiāls ir unikāls ar savu saturu un plašajām izmantošanas iespējām – bērniem un vecākiem kā izziņas un pārdomu materiāls un kā kopīga darbošanās, spēlējot galda spēli Vesels un drošs vai datorā, savukārt skolotājiem tas ir kā palīgs, pedagoģiskajā procesā pārrunājot veselības un drošības jautājumus vai veidojot uzdevumus atbilstoši konkrētai ikdienas situācijai, bērnu vecumam un vajadzībām,» stāsta VISC vadītāja vietniece Agra Bērziņa.

Šāda materiāla tapšanu uzteic arī Bērnu slimnīcas vadītāja daktere Anda Čakša, uzsverot, ka vēl un vēl jārunā par bērnu drošību arī mājās, jo 54 procenti no visām traumām tiek gūtas mājas apstākļos. «Sajūta, ka tas nenotiks ne ar mani, ne ar manu bērnu, ir stiprāka par drošības pasākumu veikšanu,» secina slimnīcas vadītāja. Bērnu slimnīca kopā ar dažādiem sadarbības partneriem regulāri runā un stāsta par traumatismu no dažādiem skatpunktiem. Spēle, pēc bērnu ārstes domām, ir elements, kas ļauj ikvienam iejusties kādā konkrētā situācijā un izbaudīt tās iespējamo iznākumu, nedaudz izjust stresu un līdz ar to, iespējams, arī labāk atcerēties, kā pareizi jārīkojas reālā situācijā. Materiāls izstrādāts sadarbībā ar Bērnu slimnīcu.

Svarīgākais