Partiju programmas ārlietās – pa iebrauktām sliedēm

Lasot partiju solījumus ārlietās, pārsteidzošus jaunumus var negaidīt, jo kursu ārpus Eiropas Savienības (ES) un NATO Latvija uzņemt negrasās. Drosmīgākā bezdelīga kardinālāka priekšlikuma veidā varētu izlidot no nacionālās apvienības Visu Latvijai!–TB/LNNK, proti, ierosinājums pārskatīt Latvijas iesaistīšanos militāros konfliktos NATO sastāvā, bet Latvija, visticamāk, nerīkosies tik drosmīgi, lai pamestu Afganistānu pirms sabiedrotajiem.

Jāteic, politisko programmu ideologi kļuvuši pragmatiskāki. Frāzes, protams, grab arī pirms 11. Saeimas vēlēšanām uztapinātajos dokumentos, tomēr tajos var atrast arī konkrētus un izpildāmus piedāvājumus.

Ārpolitika sazobē ar ekonomiku

Dažas partijas nav papūlējušās ārlietu sadaļu apskatīt vispār, to vidū arī Saskaņas centrs (SC). Partiju apvienības valdes priekšsēdētājs Nils Ušakovs Neatkarīgajai saka: «Mums ir divas prioritātes – pastiprināt mūsu pozīcijas ES un NATO: ES aktīvāk aizstāvēt savas intereses, bet dalība NATO ir liels pluss Latvijai. Vienlaikus uzskatu, ka pragmatiskas un aktīvas ekonomiskās attiecības ar kaimiņvalstīm, tajā skaitā Krieviju, var palīdzēt Latvijas ekonomikai. Pašreiz redzam diezgan pasīvu Latvijas valdības politiku ES, salīdzinot, piemēram, ar Poliju.» No N. Ušakova sacītā izriet, ka Latvijai vajadzētu būt drosmīgākai un atļauties nepildīt tās direktīvas, kas nav izdevīgas ekonomisko apstākļu dēļ.

Piemēram, Šlesera Reformu partija LPP/LC ir kodolīgi formulējusi, ka «mūsu ārpolitika būs ekonomiska». Ārlietu dienests strikti pārstāvēs Latvijas ekonomiskās intereses un palīdzēs Latvijai gan pelnīt naudu, bet vēstniecības kļūs par svarīgu investīciju piesaistes instrumentu Latvijas tautsaimniecībā un mūsu uzņēmēju interešu aizstāvjiem ārvalstīs. «Latvijai ir unikāla iespēja kļūt par Eiropas Savienības jauno Singapūru,» gaišo nākotni iezīmē partijas programma.

Par ārpolitikas saikni ar ekonomiku iestājas arī Vienotība, neko būtiski jaunu gan nepasakot, – vairākās tēzēs atrodamas norādes, ka Latvijai jānosprauž kurss ciešākai sadarbībai ar Poliju, Vāciju un Krieviju. Programmā uzskaitīts arī gana daudz citu valstu, ar ko Latvijai būtu izdevīga un lietderīga sadarbība, bet jau tagad var apgalvot, ka tas notiks apriori. Piemēram, ar Austrumu partnerības valstīm, jo ES ir izveidota programma, kuras mērķis ir ciešāki sakari ar sešām valstīm Austrumeiropā un Dienvidkaukāzā. Tāpēc uzskatīt to par vienas partijas unikālu piedāvājumu diez vai būtu korekti, jo šī programma neatkarīgi no kādas mūsu valsts partijas iecerēm tiek īstenota ES mērogā.

NATO faktors

N. Ušakovs neslēpj, ka «misija Afganistānā no paša sākuma bija kļūda, bet tagad, ja jau esam tur iekšā, mums nav jāaiziet pirms sabiedrotajiem». Visas nopietni vērtējamās partijas vai to apvienības striktāk vai puķaināk sola ievērot NATO prasības un nemainīt pastāvošās saistības – Latvija nav tik ietekmīga, lai varētu atļauties rīkoties citādi.

Nacionālā apvienība savā programmā vēl pirms dažām dienām norādīja: «Mēs konsekventi atbalstīsim Latvijas dalību un ciešāku iekļaušanos NATO struktūrās. Arī turpmāk mums nepieciešamas augsti profesionālas bruņoto spēku vienības, kas spēs piedalīties starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās.» Tomēr šis politiskais spēks ir brīdinājis, ka programmu var mainīt vienu dienu pirms vēlēšanām. Viens no vislatviešu līderiem Imants Parādnieks, taujāts, ko nozīmē ciešāka iekļaušanās NATO struktūrās, atbild, ka tā ir ražošana, kas vajadzīga NATO un kas varētu dot labumu Latvijas tautsaimniecībai. «Tas ir mūsu mērķis,» viņš uzsver. Tomēr I. Parādnieks neslēpj, ka apvienības iekšienē pastāvot dažādi viedokļi par līdzdalību misijās, arī noraidoša attieksme pret jaunām misijām. «Par misijas pagarināšanu Afganistānā mēs frakcijā diskutēsim,» viņš precizē.

Tautiešu kārts

Atmodas laikā emigrācijas tautieši tika vilināti uz Latviju ar dažādiem burkāniem. Līdzīgi notiek arī tagad – vismaz pirms vēlēšanām. Ko sola partijas? Dažas – neko. Citas – daudz.

Vienotība, piemēram, norādījusi, ka tā ir gatava «veicināt emigrējušo iedzīvotāju atgriešanos mājās». Kādā veidā? Vienotības deputāts Jānis Reirs skaidro, ka tas notiks saistībā ar ekonomisko programmu. «Pamatlieta, lai brauc atpakaļ, ir darba vietu radīšana. Mums ekonomiskajā programmā ir soļi, ko spersim,» viņš saka. Otrs uzdevums, kas būtu jāpaveic, ir mainīt komunikāciju ar valsts pārvaldi, padarot to mazāk birokrātisku, piemēram, atvieglojot uzņēmumu reģistrācijas procesu. «Trekno gadu valsts pārvaldes attieksme pret indivīdu arī bija iemesls aizbraukšanai,» uzskata deputāts.

Vienotības solījumu pūrā atrodams arī šāds: «Sekmēt globāla latviešu tīkla izveidi un nostiprināšanu; sadarbojoties ar pasaules latviešu organizācijām, īstenot pasaulē izkaisīto latviešu atbalsta programmas, lai saglabātu Latvijas pilsoņu un latviešu identitāti.» Par izbraukušo Latvijas iedzīvotāju atbalsta programmu runā arī nacionālā apvienība. Visiem latviešiem pienākas Latvijas pilsonība, pat ja tā būtu dubultpilsonība, saka I. Parādnieks. Atgriežoties dzimtenē, nepieciešama speciāla programma, kas bērniem ļautu vieglāk sākt mācības Latvijas skolās. Savukārt mītnes zemēs bērniem vajadzētu organizēt svētdienas skolas, lai jaunākā paaudze nezaudētu saikni ar Latviju. Vēl esot iecere veidot attīstības banku, kuras finansējumu kredītu veidā iegūtu tie, kuri atgriežoties pārceltu uz šejieni savu uzņēmējdarbību.

***

Partiju solījumi ārlietu jautājumos

Vienotība

Stiprināt Latvijas neatkarību, turpinot dziļāku integrāciju ES un NATO, tostarp – piedalīties militārajās misijās

Veicināt sadarbību ar ES Austrumu partnerības valstīm

Sekmēt emigrējušo iedzīvotāju atgriešanos mājās, īstenot atbalsta programmas

Noteikt zaļu domāšanu par Latvijas tēla sastāvdaļu

Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija

11. Saeimas vēlēšanu programmā nesola neko

Zatlera Reformu partija

Koncentrēties uz Baltijas jūras stratēģijas, ES enerģētikas un transporta politiku, Latvijas prezidentūru ES 2015. gadā un kopējās lauksaimniecības politikas tiešo maksājumu sistēmas līdzsvarošanu pēc 2013. gada

Kristīgi demokrātiskā savienība

11. Saeimas vēlēšanu programmā nesola neko

Partijas programmā teikts: ārpolitikai jābūt orientētai uz mūsu valsts nacionālajām interesēm, tomēr nedrīkst aizmirst par solidaritāti; jāpaplašina transatlantiskā sadarbība; labas kaimiņattiecības ar Krieviju atbilst Latvijas un visas ES interesēm Šlesera Reformu partija LPP/LC

Nodrošināt ekonomisku ārpolitiku

Pirmajā vietā likt Latvijas intereses, stiprinot pozīcijas globālajā tirgū

Vēstniecības padarīt par svarīgu investīciju piesaistes instrumentu Latvijas tautsaimniecībā un mūsu uzņēmēju interešu aizstāvjiem ārvalstīs

Saskaņas centrs

Stiprināt pozīcijas ES un NATO, aizstāvot Latvijas intereses. Nepieciešamības gadījumā nepildīt tās ES direktīvas, kas nav ekonomiski izdevīgas

Veidot pragmatiskas un aktīvas ekonomiskās attiecības ar kaimiņvalstīm, tostarp Krieviju

PCTVL

Deputātiem Saeimā strādāt sadarbībā ar partijas pārstāvi Eiropas Parlamentā ES un Krievijas Federācijas tuvināšanās labā

Valstij atbalstīt eksportu

Nodrošināt taisnīgu piekļuvi ES fondiem

Nacionālā apvienība VL!–TB/LNNK

Atcelt uzturēšanās atļauju tirdzniecību un it īpaši nepieļaut bijušās PSRS viesstrādnieku klātbūtni

Rūpes par tautiešiem ārzemēs

Aktīvāk dibināt ekonomiskos sakarus ar strauji augošiem pasaules reģioniem – Indiju, Dienvidaustrumāziju un Latīņameriku

Par prezidentālu republiku

Prioritāte ilgtermiņa ekonomiskie sakari ar lielākajiem pasaules tirgiem

Pēdējā partija

11. Saeimas vēlēšanu programmā nesola neko

Zaļo un zemnieku savienība

Veidot aktīvu ārpolitiku, stiprinot valsts drošību un sadarbību ar citām valstīm, ciešāk integrējoties starptautiskās organizācijās

Attīstīt sadarbību ar Lietuvu un Igauniju Baltijas valstīm aktuālu jautājumu risināšanā

Tautas kontrole

Vienoties par Latvijai izdevīgākiem sadarbības noteikumiem ar NATO

Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām

11. Saeimas vēlēšanu programmā nesola neko

Avots: partiju programmas

Latvijā

Lai gan latviešu cilvēki ir atturīgāki, mierīgāki un spēj sadzīvot ar mazāk saules un vairāk lietus, tomēr starp mums ir daudz tādu, kas burtiski “slimo” ar Itāliju. Iemīlējušies Itālijā līdz sirds dziļumiem un sakairinātām garšu kārpiņām, arī Latvijā ļaudis meklē dienvidzemes burvību ēdienos, vīnogu dzērienos un dabiskajā priekā par dzīvi.

Svarīgākais