Ukrainas kara 561. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:05]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 7. septembrī. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:05. Īlons Masks 2022.gadā devis rīkojumu atslēgt interneta pakalpojumu sistēmu "Starlink" krievu okupētās Krimas piekrastē, lai tādējādi izjauktu ukraiņu uzbrukumu Krievijas karaflotei Sevastopolē, Maska biogrāfijā, kuras fragmenti nonākuši televīzijas kanāla CNN rīcībā, apgalvo žurnālists Volters Aizeksons. Grāmatā, kas tirdzniecībā nonāks 12.septembrī, Aizeksons raksta, ka Masks esot devis slepenu rīkojumu sava uzņēmuma inženieriem atslēgt satelītu sakaru tīklu "Starlink", lai izjauktu ukraiņu iecerēto uzbrukumu krievu kuģiem Sevastopoles ostā, izmantojot tālvadības zemūdens šāviņus.

21:05. Krievijas tiesa piespriedusi Hakasijas laikraksta "Novij Fokus" galvenajam redaktoram Mihailam Afanasjevam piecarpus gadu cietumsodu par Krievijas armijas "diskreditāciju". Afanasjevs kļuvis par pirmo žurnālistu, kas Krievijā notiesāts par tā dēvēto viltus ziņu izplatīšanu par karu Ukrainā.

20:11. Krievijas okupētajā Krimā no slēgtās Simferopoles lidostas pacēlusies aviokompānijai "Pouya Air" piederoša Irānas transporta lidmašīna IL-76TD, vēsta pravda.com.ua.

19:36. Čerņihivā paraksta līgumu par Latvijas atbalstu Ukrainas rekonstrukcijai 2 miljonu eiro apmērā

18:53. Ekonomikas ministrija (EM) līdz šā gada 13.septembrim aicina Latvijas ražotājus paust interesi piedalīties sarunu procedūrā par bērnu gultu matraču piegādi Ukrainas Čerņihivas apgabalam, aģentūru LETA informēja EM.

17:47. 2023.gada 6. un 7.septembrī Rīgā un Cēsīs norisinājās Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB8) ārlietu ministru tikšanās. Sanāksmes laikā NB8 valstu ministri diskutēja par reģionam nozīmīgām tēmām, tostarp atbalstu Ukrainai, Krievijas saukšanu pie atbildības par agresijas noziegumu, kā arī reģionālo drošību, enerģētikas un klimata izaicinājumiem un turpmāko NB8 valstu sadarbību.

16:44 Ukrainas karaspēka nesenie panākumi ļauj pieļaut "reālistisku iespējamību", ka līdz gada beigām tiks pārrautas pārējās Krievijas aizsardzības līnijas, kaut arī tas būs ārkārtīgi sarežģīti, uzskata ASV Aizsardzības ministrijas izlūkošanas pārvaldes analītiķi.

Pēc trim lēna progresa mēnešiem Ukrainas pretuzbrukumus sāk uzņemt apgriezienus.

"Ja mēs par to runātu pirms divām nedēļām, es būtu nedaudz pesimistiskāks. Viņu pārrāvums caur otro aizsardzības joslu (..) patiesībā ir samērā būtisks," intervijā žurnālam "Economist" izteicies Aizsardzības izlūkošanas pārvaldes (DIA) analītikas nodaļas direktors Trents Mols.

Kāda Baidena administrācijas amatpersona nule atzinusi, ka Ukrainai palikušas sešas septiņas nedēļas līdz uzbrukuma kulminācijai, tomēr Mols nav tik pesimistisks.

Intervijā viņš norādījis, ka Krievijas ģenerālis Sergejs Surovikins, kas būvēja aizsardzības līnijas, un Jevgēņijas Prigožins, kura kaujinieki aizvadītā gada laikā Krievijai guvuši jūtamākos panākumus, vairs nav ierindā. Pirmais tika atlaists no amata, bet otrais gāja bojā aviokatastrofā.

Ukrainas nesenie panākumi ir būtiski, un šo panākumu dēļ Ukrainas karavīriem ir "reālistiska iespējamība" - izsakoties izlūku valodā, varbūtība ir 40-50% liela - līdz gada beigām pārraut atlikušās krievu aizsardzības robežas, skaidro Mols.

Viņš gan arī norādīja, ka munīcijas ierobežotā daudzuma un laikapstākļu pasliktināšanās dēļ tas būs "ļoti sarežģīti".

Vienlaikus ASV izlūkošanas aprindu uzmanība jau ir piesaistīta nākamajai kauju sezonai.

Pat ja izrāviena šogad nebūs, DIA uzskata, ka gadījumā, ja Ukraina spēs paplašināt izvirzījumu ap Robotini, noturēt savas pozīcijas un nodrošināt munīcijas piegādi, tā būs labi sagatavota izrāvienam 2024.gadā.

15:33 Ukrainas karavīri spējuši izlauzties cauri krievu aizsardzībai un pretuzbrukumā pret Krievijas karaspēku gūst progresu, ceturtdien sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Ukraiņi pakāpeniski gūst panākumus, un tas apliecina to, cik svarīgs ir mūsu atbalsts, kā arī mūsu spējas un apņemšanās šo atbalstu turpināt," Eiropas Parlamenta deputātiem sacīja alianses vadītājs.

"Tās ir smagas cīņas, sarežģītas cīņas, bet viņi ir spējuši pārraut krievu spēku aizsardzības līnijas, un viņi virzās uz priekšu," norādīja Stoltenbergs.

Pēdējo dienu laikā Kijiva ziņojusi, ka nogurdinošajā dienvidu ofensīvā ukraiņu karavīri pārrāvuši Krievijas pamatīgi nocietināto pirmo aizsardzības līniju.

14:59 Krievu okupanti pārvieto spēkus no citiem frontes virzieniem, lai veiktu aizsardzību dienvidos.

Par to paziņojis Zemessardzes Galvenās direkcijas izmantošanas plānošanas departamenta direktora pienākumu izpildītājs pulkvedis Nikolajs Uršalovičs, vēsta Militāro mediju centrs.

Viņš norādīja, ka, neskatoties uz ievērojamiem zaudējumiem, krievi turpina uzbrukuma operācijas Limanskas, Avdejevska un Maryinska virzienā, mēģinot veikt pretuzbrukumu Bahmutas virzienā.

13:41 Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku spīkers Dmitrijs Pletenčuks pastāstīja, kas krieviem jādara, lai Kerčas tiltu 100% pasargātu no uzbrukumiem. Pēc viņa teiktā, ienaidnieks tagad cenšas bloķēt, viņuprāt, visbīstamāko sektoru ar bonām un barjeru no pierobežas kuģiem.
"Bet šis tilts ir diezgan liels - garums ir 19 km. Turklāt viņi nevar pilnībā aizsprostot tilta pieejas, jo tad viņiem ir jāpārvērš jūra par ezeru. Attiecīgi tas viņiem nav izdevīgi, jo tad kā viņi turpinās loģistikas komunikāciju ar citām okupētajām ostām - Berdjansku un Mariupoli," brīfingā sacīja Pletenčuks.

12.48. Valsts prezidents Egils Rinkēvičs ikgadējā Trīs jūru iniciatīvas samitā un Biznesa forumā Rumānijā, Bukarestē atzīmēja Latvijas gatavību atbalstīt Ukrainas graudu transportu. Viņš uzsvēra, ka jāturpina atbalstīt Ukrainu, ir arī jāmeklē veidi, kā stiprināt Eiropas Savienības Solidaritātes joslas ar alternatīviem maršrutiem.

12.07. Lielbritānijas tabakas ražotājs "British American Tobacco" (BAT) ceturtdien paziņoja, ka panācis vienošanos par Krievijas biznesa pārdošanu. BAT norāda, ka noslēdzis vienošanos, lai pārdotu uzņēmuma Krievijas un Baltkrievijas biznesu konsorcijam, kuru pārvalda BAT Krievijas vadības komanda.

"Pēc šī darījuma pabeigšanas BAT vairs nedarbosies Krievijā vai Baltkrievijā un nesaņems ienākumus no pārdošanas šajos tirgos," skaidro uzņēmums.

11.50. Viens no droniem, par kuru uzbrukumu Krievijas reģioniem naktī ziņoja varasiestādes, nogāzies Rostovas pie Donas centrā, nodarot postījumus ēkām.

Kā apgalvoja Rostovas apgabala gubernators Vasīlijs Golubevs, pretgaisa aizsardzības sistēmas notriekušas divus dronus, "viens nogāzās aiz pilsētas Rostovas rietumu daļā, otrs - pilsētas centrā Puškina ielas 42.nama rajonā".

10.30. Ukrainas spēki guvuši panākumus rajonos uz dienvidiem no Robotines un uz rietumiem no Verboves ciema Zaporižjas apgabala rietumos, nostiprinoties sasniegtajās robežās, paziņojis ģenerālštāba pārstāvis Pavlo Kovaļčuks.

Pēc viņa teiktā, Bahmutas virzienā aizsardzības spēki turpina veikt uzbrukuma operācijas uz dienvidiem no Bahmutas pilsētas un nostiprinās sasniegtajās robežās.

09.29. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 266 900 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 610 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4506 tankus, 8703 bruņutransportierus, 5722 lielgabalus, 753 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 506 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 4541 bezpilota lidaparātu, 1455 spārnotās raķetes, 19 kuģus un ātrlaivas, 8217 automobiļus un autocisternas, kā arī 859 specializētās tehnikas vienības.

09.16. Naktī uz ceturtdienu krievi kārtējo reizi ar droniem apšaudīja Odesas apgabalu, nodarot postījumus ostu un civilajai infrastruktūrai, ziņo Odesa apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Kipers. Pēc viņa teiktā, uzbrukums ilga trīs stundas - tikpat, cik iepriekšējā naktī.

08.29. Ukrainas Gaisa spēki naktī no 6. uz 7. septembri notriekuši 25 no 33 okupantu raidītajiem "Shaded" bezpilota lidaparātiem Sumu un Odesas apgabalos, vēsta pravda.com.ua.

07.10. Krievijas aizsardzības rūpniecības kompleksam papildus jau zināmajām problēmām ar augstas precizitātes ieroču krājumu atjaunošanu ir problēmas arī ar riepu ražošanu, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā apskatā.

Analītiķi prognozē, ka sliktā riepu kvalitāte un nepietiekamais daudzums ierobežos krievu mobilitāti frontē rudenī un ziemā.

01.52. ASV pirmoreiz nodos Ukrainai konfiscētos Krievijas oligarhu aktīvus 5,4 miljonu ASV dolāru apmērā, kas būs iekļauti jaunajā, vairāk nekā miljardu dolāru vērtajā ASV palīdzības paketē Ukrainai, trešdien paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

00.10. Krievu īslaicīgi okupētajā Mariupolē turpina pazust cilvēki - katru nedēļu pazūd no 50 līdz 100 cilvēku, sacīja pilsētas mēra padomnieks Petrs Andrjuščenko.

Kā viņš atzīmēja TV kanāla FREEDOM ēterā, kopumā uz šo brīdi, veicot dažāda veida filtrācijas pasākumus pilsētā, okupanti arestējuši vairāk nekā 10 000 Mariupoles civiliedzīvotāju.