Valainis pirmdien liks galdā pārtikas cenu ierobežošanas plānu [papildināts]

© Kaspars Krafts / F64

Pirmdien, 28.oktobrī, ekonomikas ministrs Viktors Valainis, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) valdi iepazīstinās ar pārtikas cenu ierobežošanas plānu.

“Lielveikalu cenu politika, attieksme pret patērētājiem un ražotājiem sasniegusi robežu, kas ir jau ļoti tuvu visatļautībai un tas ir jāizbeidz. Teju ik nedēļu mūs sagaida jauni pārtikas cenu paaugstinājumi, kam nav objektīva pamatojuma, jo savulaik to kontekstā izskanējušie argumenti par energoresursu cenām šobrīd neiztur nekādu kritiku,” atzīst ekonomikas ministrs V. Valainis.

Papildināts plkst. 14:15:

Piedāvātie risinājumi ir saistīti ar vietējo ražotāju interešu aizstāvību un primāri nepieciešamo pārtikas preču piecenojumu, aģentūrai LETA klāstīja Valainis, komentējot ieceri. Izmaiņas varētu skart likumus, kas regulē tirgotāju, ražotāju un patērētāju attiecības, bet izmaiņas nodokļos gan neesot gaidāmas.

Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvājums sekojis pēc tam, kad saņemti priekšlikumi, tostarp no Konkurences padomes, ko pavasarī uzdeva valdība. Valainis tos vērtēja kā vājus - tie "kaut ko kosmētiski izmaina", bet nav pietiekami apjomīgi, un cenu svārstība varētu būt tikai 1% robežās.

Politiķa ieskatā, nepieciešamas "fundamentālākas izmaiņas". Vienlaikus arī Konkurences padomes piedāvātos likumdošanas priekšlikumus plānots virzīt tālāk.

"Tas, ko mēs domājam piedāvāt, būs ārpus ierastas prakses, un Latvijā nekas tāds iepriekš nav bijis diskutēts," klāstīja politiķis. Sagatavojot priekšlikumus, ņemta vērā arī citu Eiropas Savienības valstu prakse, kur "dažādos veidos" panākta cenu kāpuma ierobežošana vismaz atsevišķām pārtikas grupām.

Arī Latvijā, ieviešot piedāvāto, ietekmi sākumā varētu izjust atsevišķas preču grupas, taču politiķis atturējās tās nosaukt.

Detalizētāku informāciju par plānu un tā realizāciju ZZS sola sniegt pēc tā izskatīšanas valdes sēdē.

Ja ZZS valde priekšlikumus atbalstīs, provizoriski pēc nedēļas tos varētu apspriest koalīcijā, prognozēja Valainis.