PVD atkārtoti brīdina par žāvētām aprikozēm, kas atvestas no Afganistānas

© Oksana Džadana / F64

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Afganistānas izcelsmes žāvētās aprikozēs atkārtoti konstatējis marķējumā nenorādītu alergēnu - sēra dioksīdu jeb "E220", liecina PVD publiskotā informācija.

Dienesta pārstāvji atzīmē, ka konservants "E220" ir obligāti jānorāda produkta marķējumā, ja tā daudzums produktā pārsniedz desmit miligramus uz kilograma.

Veicot preču robežkontroli, dienests padziļināti pārbaudījis aprikožu sūtījumu, kas tika vests no Afganistānas uz Nīderlandi, šķērsojot Latvijas robežkontroles punktu "Terehova" uz Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas. Kontroles laikā laboratoriskajai izmeklēšanai paņemti divi paraugi un abos konstatēts sēra dioksīds.

Tostarp vienā no izmeklētajiem paraugiem alergēna daudzums pārsniedza maksimāli pieļaujamo normu divas reizes, un abos gadījumos konservants nebija norādīts marķējumā. Importētājs 891 kilogramu aprikožu atgrieza atpakaļ uz izcelsmes valsti.

PVD par konstatēto ievietojis paziņojumu Eiropas Komisijas (EK) Ātrās brīdināšanas sistēmā, lai informētu pārējo dalībvalstu kompetentos pārtikas aprites uzraudzības dienestus.

Žāvētiem augļiem sēra dioksīdu izmanto, lai samazināt pūšanu un rūgšanu, bet sēra dioksīds un tā sulfīti ir iekļauti alergēnu sarakstā.

Jau ziņots, ka PVD arī 1.jūlijā Afganistānas izcelsmes žāvētu aprikožu kravā konstatēja marķējumā nenorādītu "E220".

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Svarīgākais