Militārā izglītība Latvijā ir noplicināta

Valsts kontroles (VK) izteiktos pārmetumus, ka Aizsardzības ministrija nav nodrošinājusi caurskatāmas un atbilstošas militārās izglītības sistēmas izveidi, ministrijā solās vispirms pētīt un pēc tam rīkoties.

Tomēr ministrija sev piešķīrusi laika handikapu līdz nākamā gada beigām, kad apņēmusies izvērtēt militārās izglītības politikas mērķus.

No VK aizrādījumiem iespējams atvasināt vēl skarbākus secinājumus, proti, Latvijas armija visu laiku tikusi pakļauta reformām un tagad nonākusi gandrīz tādā pašā situācijā kā 90. gados. Arī tolaik pēc sarkano pulkvežu izmešanas Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) trūka izglītotu un pieredzējušu virsnieku. Viņi tika sagatavoti, bet krīzes un nemākulīgas plānošanas dēļ armijā atkal ir milzīgs vidējā līmeņa virsnieku trūkums majoru un pulkvežleitnantu pakāpē. NBS komandieris Raimonds Graube uzskata, ka jābeidz mūžīgās reformas, lai cilvēkiem rastos stabilitātes izjūta.

Lai iet!

Krīzes diktētie taupības pasākumi skāra armiju. Toreizējam aizsardzības ministram Imantam Lieģim (Vienotība) vajadzēja saprast, kādas būs sekas. Piemēram, lai iegūtu katru nākamo dienesta pakāpi, ne tikai jādienē noteikts gadu skaits, bet nepieciešama arī profesionālā pieredze, sagatavotība, atbilstoša militārā un civilā izglītība, kā arī kompetence aizsardzības nozarē.

Taču I. Lieģis savā atbildē Neatkarīgajai apgalvo, kas viss noticis loģiski: "Atvaļināto skaits 2009. un 2010. sistēmas ietvaros tika visnotaļ precīzi paredzēts. Tas, ka pirms reformas mums bija pārāk daudz pulkvežu un pulkvežleitnantu, bet par maz kapteiņu, ir kļūda, kas sistēmā acīmredzot ir pastāvējusi kopš 90. gadu vidus. Attiecīgu amatu samazināšana strukturālo reformu ietvaros bija pamatota ar to, ka valsts par tiem vairs nevarēja atļauties maksāt."

I. Lieģis sevi uzslavē: "Tieši plānojot iespējas virsnieku rekrutēšanas darbu uzlabot, manā laikā tika pieņemts lēmums atjaunot apmācību Nacionālajā aizsardzības akadēmijā (NAA) četru gadu garumā; tāpat tika lemts efektīvāk izmantot līdzekļus, sadarbojoties ar civilām augstskolām nepieciešamo militāro specialitāšu sagatavošanā." To tagad pārmet VK, norādot, ka NAA tādējādi pieļāvusi līdzekļu nelietderīgu izlietojumu 242 600 latu apmērā.

Akadēmija izpilda

VK atzinumā teikts, ka 2003. gadā NAA sagatavots 121 dažādu specialitāšu virsnieks, bet 2009. gadā, kad ministrs bija I. Lieģis, – tikai septiņi. NAA bijušais rektors Kārlis Krēsliņš to vērtē kā plānošanas kļūdu. I. Lieģis tagad attaisnojas, ka līdzekļu trūkuma dēļ 2009. gada kadetu kurss mācības NAA uzsāka tikai šogad, līdz šim pavadot laiku praksē armijas vienībās. K. Krēsliņš informē, ka pašlaik akadēmijā mācās 51 maģistrants no 14 valstīm, bet dažādos jaunāko štāba virsnieku kursos pērn mācības uzsāka 157 cilvēki, ir licencētas trīs bakalauru un viena maģistru programma. Toties 90. gados NAA tika sagatavots vidēji 80 cilvēku gadā.

Viņš stāsta, ka par to rakstījis vēstules ministrijas vadībai, bet – bezjēdzīgi. Arī bijušais Saeimas deputāts Juris Dalbiņš atceras, ka diskutēt ar I. Lieģi par militārās izglītības jautājumiem bijis grūti. Profesionāli kadri pametuši armiju, bet ministrs tikai stāstījis, ka trūkstošos "rekrutēsim". "Taču tad viņu apmācība jāsāk no nulles!" aizrāda J. Dalbiņš.

I. Lieģa padomnieka Andreja Mežmaļa pārziņā bija Mācību vadības pavēlniecība (MVP), kas tolaik nodarbojās ar karavīru karjeras plānošanu. "Atstoiņiks," nicīgā krievu valodas vārdā šo institūciju tagad dēvē J. Dalbiņš, "uz turieni nosūtīja tos cilvēkus, kuri citur nederēja."

Graubem ir plāns

R. Graube Neatkarīgajai atzīst, ka virsnieku sastāvs nav vienkārši atjaunojams, viņus nevar rekrutēt kā kareivjus. "Ieročus var ātri iepirkt, bet cilvēkos jāiegulda laiks," uzsver NBS komandieris. Viņš paredzējis mācību procesā panākt virsnieku akadēmisko zināšanu apvienošanu ar praktiskajām militārajām iemaņām, jo, saņemot leitnanta pakāpi, virsnieks stājas karavīru vienības priekšā un viņam uzreiz tā jāvada kaujas operācijās.

Lai noturētu karavīrus armijā, viena no R. Graubes prioritātēm ir karjeras plānošana – lai katram karavīram būtu skaidrs, ko viņš darīs pēc diviem gadiem. Tāpēc ir jābeidz mūžīgās reformas, lai cilvēkiem rastos stabilitātes izjūta. NBS komandieris sola panākt atlikto sociālo garantiju un piemaksu atjaunošanu, tiklīdz būs iespējams.

***

CIK MAKSĀ VIRSNIEKS

l Šobrīd virsnieka pamatapmācību ārzemēs apgūst tikai viens kadets. Viņš mācās ASV militārajā akadēmijā Vestpointā. Tur iegūst ļoti prestižu izglītību un ASV kursu piedāvā bez maksas (kursa izmaksas, pēc ASV puses aplēsēm, ir līdz 500 000 ASV dolāru).

l Lai jaunākais virsnieks saņemtu kapteiņa dienesta pakāpi (sākot ar mācībām, kandidāta kursiem, studijām NAA un beidzot ar jaunākā štāba virsnieka kursu), viņā tiek ieguldīti 10 037 lati. Virsnieku sagatavošana darbam jūras spēku flotilē un gaisa spēkos ir trīs līdz desmit reižu dārgāka.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)