Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pāreja uz vasaras laiku: Kā citi, tā Latvija arī

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Pāreja uz vasaras laiku un pēc tam – atgriešanās pie tā dēvētā ziemas laika nav dzīvības un nāves jautājums, bet Latvijas iedzīvotāji nav apmierināti ar pulksteņu griešanu divas reizes gadā.

Pirms četriem gadiem Ekonomikas ministrija veica interneta aptauju un divas trešdaļas no respondentiem norādīja, ka esošo kārtību neatbalsta un uzskata, ka Latvijai būtu jāpāriet uz vasaras laiku un tajā jāpaliek pastāvīgi, jo šī laika josla ir atbilstošāka Latvijai. Savukārt balsojums par ierosinājumu atcelt pulksteņa laiku pāreju divas reizes gadā uz ziemas/vasaras laiku un palikt pie vasaras laika portālā manabalss.lv nav noslēdzies. Kopš pērnā gada novembra beigām par šo ierosinājumu ir parakstījušies 4695 cilvēki - mazāk nekā puse no nepieciešamā balsu skaita, lai iniciatīvu iesniegtu Saeimā.

Lietuva, Polija un Somija neatlaidīgi pilināja savu nostāju - pārtraukt ikgadējo pulksteņa griešanu šurpu turpu par vienu stundu.

Lietuva bija norādījusi, ka vēlas, lai ļautu nacionālā līmenī izlemt, pēc kāda - vasaras vai ziemas - laika valstis grib dzīvot. Savukārt Latvija līdz šim iedzīvotāju aptauju rezultātus «pieņēma zināšanai» un atgādināja, ka viens nav karotājs, proti, viena valsts šo kārtību nemainīs, pat ja tās iedzīvotāju vairākums to vēlas.

Pagājušā gada nogalē Ekonomikas ministrija Neatkarīgajai atbildēja, ka ES vienotā tirgus efektīvai funkcionēšanai būtiska ir visu ES dalībvalstu vienota pieeja pārejai uz vasaras laiku, kas ļauj visiem tirgus dalībniekiem prognozējami organizēt procesus, piemēram, gaisa satiksmi, tranzītu, tūrismu utt. Vienota pieeja pulksteņa griešanai svarīga, lai sekmētu vienotā tirgus funkcionēšanu un neradītu neskaidrības un nenoteiktību iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Ļaujot dalībvalstīm individuāli noteikt laika grozīšanu pēc saviem ieskatiem, tas radīs sarežģījumus citām valstīm un ES kopumā.

Bet pirms divām dienām Ministru kabinets apstiprināja Latvijas oficiālo pozīciju jautājumā par pāreju uz vasaras laiku, uzsverot, ka Eiropas Komisijai, lemjot par pašreizējās kārtības izmaiņām, jāsaglabā vienota pieeja visā ES. Latvija atbalsta vienotu dalībvalstu atteikšanos no divkāršās laika maiņas (pārejas uz vasaras laiku un atpakaļ), ja vasaras laiks ES vienoti tiks noteikts kā pamatlaiks, kas netiek grozīts, un tiks nodrošināta harmonizēta pieeja visā ES.

Eiropas Komisija šodien noslēdz dalībvalstu iedzīvotāju aptauju par kārtību, kādā notiek pāreja uz vasaras laiku un atpakaļ.