Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

"Latvenergo" pieredze – tilts starp jaunu darba spēku meklējumiem un esošā darbaspēka attīstību

© Publicitātes foto

Kvalitatīvu darbinieku piesaiste un noturēšana ir katra darba devēja pamatuzdevums, un būtībā tas nosaka iespēju izpildīt uzņēmuma misiju.

Lai arī pēdējos pāris trīs gados darbaspēka piesaistes jautājumi kļuvuši aktuālāki tīri pragmatisku iemeslu dēļ - jauniešu un ne tikai vēlme gūt pieredzi ārpus Latvijas, izceļošana, «demogrāfiskās bedres» ietekme, darbinieku piesaiste un noturēšana nekad nav bijis viegls uzdevums. Latvenergo nozīmīgs atbalsts jaunu spēku meklējumos ir mūsu uzņēmuma aktīva sadarbība ar izglītības iestādēm gan praktiskās apmācības organizēšanā, veidojot tiltu starp teoriju un praktisko darbību nozarē, gan studiju noslēgumu darbu un stipendiju konkursi. To ietvaros aizvien vairāk un biežāk atrodam jaunos speciālistus, kuru kompetences atbilst mūsu uzņēmuma amatu prasībām.

Ekrānšāviņš no avīzes

Pirms pieciem septiņiem gadiem bijām vieni no retajiem, kuri ieguldīja savus resursus, laiku un zināšanas darbā ar jauniešiem, bet pēdējo pāris gadu laikā novērojama tendence, ka arvien vairāk darba devēju ir pievērsušies jauna darbaspēka piesaistei, izmantojot tieši šo iespēju, tādējādi palielinot konkurenci arī uz praktikantiem.

Vislielāko pateicību mēs kā darba devējs izsakām darbaudzinātājiem, kuri pašaizliedzīgi ik dienu vienlaikus ar saviem tiešajiem amata pienākumiem uzņemas jauno un talantīgo izglītošanu, tādējādi sagatavojot ne tikai mūsu uzņēmumam, bet nozarei kopumā labus jaunos speciālistus. Nav noslēpums, ka audzēkņu skaits, kas apgūst tehniskās profesijas un studē eksaktās zinātnes, aizvien samazinās un ir liela konkurence darba tirgū par jaunajiem speciālistiem, tāpēc piesaiste caur šo kanālu šobrīd kļūst arvien izaicinošāka. Latvenergo netiek praktizēta citu valstu darbaspēka meklēšana, uzrunāšana, un tam ir vismaz divi iemesli - valsts valodas prasības darbam uzņēmumā, kā arī vēlēšanās veidot ilgtermiņa attiecības ar darbiniekiem, jo vēl joprojām mums ir daudz tādu amatu, kas prasa pietiekami ilgu pieredzi darbā uzņēmumā, īpaši ražotnēs, lai pienākumus varētu veikt pārliecinoši un tiktu ievērota augsta drošība. Protams, ja atsaucas uz mūsu sludinājumiem tie iedzīvotāji, kuri vēlas atgriezties Latvijā, labprāt sadarbojamies. Runājot par praktisko pieredzi dažādu darbu veicēju piesaistei, skaidrs, ka katrā gadījumā izvēle par labu vienam vai otram piesaistes kanālam ir atšķirīga. Piemēram, kvalificētus strādniekus pagaidām nav rezultatīvi uzrunāt sociālajos tīklos, tajā pašā laikā jauni speciālisti, t. sk. studenti un praktikanti, gaida tieši šo komunikācijas un uzrunāšanas veidu. Jebkurā gadījumā darba devēja spēja pielāgoties, ātri reaģēt uz potenciālā kandidāta interesēm ir puse no veiksmes. Joprojām izmantojam savu datu banku (no veiktajiem un esošajiem atlases konkursiem, ja kandidāti devuši tam piekrišanu). Priekšrocība - autonoma informatīvā bāze, trūkums - neliela un aktuāla īsu laika periodu. Diemžēl pieredze rāda, ka mūsdienīgie vakanču tirgi un Nodarbinātības valsts aģentūra pēdējos gados nav piemērota vide, kur atrast mūsu profiliem piemērotus kandidātus, tāpēc turpinām meklēt iespējas rast netradicionālus ceļus. Varam teikt paldies jaunajiem darbiniekiem, kuri, sniedzot atbildes uz jautājumiem par to, kas uzrunā, kas neuzrunā mūsu sludinājumos, piedāvājumos, ļoti labi palīdz izvēlēties pareizos risinājumus. Atsevišķs stāsts ar «garoziņu» ir darbaspēka piesaiste un meklēšana darbam reģionos. Ekonomikas koncentrēšanās Rīgā, Pierīgā ir ļoti jūtama, un zināmā mērā paradoksāls ir fakts, ka bieži cilvēki izvēlas aizbraukt no valsts tāpēc, ka darbs nav «pie mājām», un nevēlas būt mobili attiecībā uz darba vietu Latvijas teritorijā. Tuvākajā nākotnē, ko var nosaukt jau par šodienu, palielināsies darba devēju cīņa par pasīvo kandidātu piesaisti, kurā visnotaļ pozitīvi nevar vērtēt arī algu publiskošanu, t. sk. darba sludinājumos, jo šī tendence ir viens no faktoriem, kas atstāj ietekmi ne tikai uz atsevišķa cilvēka izvēli mainīt vai nemainīt darbu, bet rada bieži vien nepamatotu un mānīgu iespaidu par darba apstākļiem, nosacījumiem citā uzņēmumā, ietekmējot daudz lielākas darbinieku masas.

Runājot par esošo darbinieku, īpaši ar augstiem darba sasniegumiem, saglabāšanu, saprotam, ka katra minūte, kuru neveltām attiecību ilgtermiņa uzturēšanai, ir zaudējums mums kā darba devējam. Attīstām atsevišķas programmas, piedāvājumus darbinieku talantu un spēju izmantošanai, izglītošanai un novērtēšanai, meklējot līdzsvaru starp individuālajām interesēm, kuras kļūst aizvien svarīgākas katram darbiniekam, un vienotiem, līdzvērtīgiem piedāvājumiem darbiniekiem kopumā. Lielos uzņēmumos tas ir īpašs izaicinājums - esmu pārliecināta, ka kolēģi citos līdzīga lieluma uzņēmumos sastopas ar līdzīgiem izaicinājumiem.