Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Bankas paaugstina savu pakalpojumu cenas

© Ekrānšāviņš no avīzes

Vairākas bankas šovasar mainījušas savu pakalpojumu cenas, daļa to plāno darīt tuvākajā laikā. Izpētot banku jaunos cenrāžus, Neatkarīgā secināja, ka 90 procentos no visām izmaiņām cenas ir pieaugušas, atsevišķās pozīcijās sadārdzinoties pat vairākas reizes.

Pakalpojumu sadārdzināšanos bankas lielākoties skaidro ar pakalpojumu izmaksu kāpumu un klientu paradumu maiņu.

Pat trīstik dārgāk

SEB banka pakalpojumu cenas šovasar mainījusi pat divas reizes pēc kārtas viena mēneša laikā - 15. jūnijā un 1. jūlijā. Lielākās izmaiņas skars tos bankas klientus, kas gada laikā ne reizi nav veikuši kaut kādas darbības savā kontā. Šiem SEB bankas klientiem jārēķinās, ka tagad par neaktīva norēķina konta uzturēšanu banka iekasēs 10 eiro gadā. Šī maksa gan netiks piemērota klientiem līdz 18 gadu vecumam. Tajā pašā laikā uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līguma noformēšana tagad maksā 15 eiro kādreizējo 21,34 eiro vietā.

DNB banka dubultojusi maksu par Visa Debit un Galactico Visa Debit kartes izgatavošanu, bet vairs neiekasē 0,36 eiro par maksājumiem DNB grupas ietvaros internetbankā. Nordea banka no 1. septembra prasīs 50 eiro par nestandarta izziņas sagatavošanu pēc līzinga ņēmēja lūguma pašreizējo 36 eiro vietā, bet teju uz pusi samazinās maksu par piekrišanas izsniegšanu gāzes iekārtas uzstādīšanai līzinga objektā.

Pēc 15. oktobra Swedbank trīs reizes dārgāka būs skaidras naudas izmaksa no bloķēta konta (15 eiro pašreizējo 4,27 eiro vietā), toties vairs nebūs jāmaksā 7 eiro par bankas rakstisku atbildi par izmeklēšanu, kas ir saistīta ar maksājuma atsaukšanu.

Šīs ir tikai dažas no izmaiņām. Ar visiem jaunumiem banku cenrāžos klienti var iepazīties katras bankas mājaslapā.

Jālasa uzraksti uz bankomātiem

Kopš 1. augusta Swedbank klientiem skaidras naudas izņemšana no DNB bankas bankomātiem, ir par maksu - 2,85 eiro plus 2% no izņemtās summas. Swedbank klienti skaidru naudu līdz 715 eiro mēnesī šobrīd bez maksas var izņemt vien Swedbank un SEB bankas bankomātos. Ja summa ir lielāka, tad par naudas izņemšanu ir jāmaksā 0,2% no summas.

Savukārt DNB klientiem nosacījumi nemainās - klienti ar DNB kartēm skaidru naudu no SEB un Swedbank bankomātiem var izņemt uz tādiem pašiem nosacījumiem, kā to darot DNB bankomātos, tas ir, bez maksas līdz 700 eiro mēnesī. Pārsniedzot to, banka iekasēs 0,2% no summas, kas pārsniedz 700 eiro. Citu banku bankomātos DNB klientiem ir jāmaksā 2% no summas vai vismaz 3,50 eiro.

Swedbank skaidro, ka uzņēmums pēdējo gadu laikā savu bankomātu tīklu ir paplašinājis visaktīvāk, vienlaikus to arī modernizējot. Katrā Latvijas pilsētā un novadā ir vismaz viens Swedbank bankomāts. Šogad banka plāno izvietot vēl vairākus jaunus bankomātus vairākās Latvijas vietās - Pāvilostā, Durbes novada Tadaiķu pagastā, Jelgavā un Rīgā. Savukārt DNB bankas pārstāve Zane Ieviņa uzsver, ka komisijas maksu Swedbank klientiem par skaidras naudas izņemšanu DNB bankomātos ir ieviesusi pati Swedbank un tā attiecas tikai uz šīs bankas klientiem. «Katrai bankai ir sava biznesa stratēģija un savas intereses. Swedbank pamato šīs komisijas maksas ieviešanu saviem klientiem ar pēdējo gadu laikā paplašināto un modernizēto bankomātu tīklu. Nu šī banka ir pieņēmusi lēmumu, kas norāda uz vēlmi turpmāk mudināt savus klientus izņemt naudu tikai savos un SEB bankomātos. DNB šo Swedbank lēmumu, kā arī Swedbank noteikto komisijas maksu Swedbank klientiem nevar ietekmēt,» teica Z. Ieviņa.


Šā gada pirmajā ceturksnī Latvijas komercbankas kopumā nopelnījušas 105 miljonus eiro, kas ir par aptuveni 1,3 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk nekā pērn pirmajā ceturksnī, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas apkopotie dati. Lielākā peļņa starp Latvijas bankām bija Swedbank, kura pirmajā ceturksnī nopelnīja 24 miljonus eiro. Savukārt procentuāli lielākais pelņas pieaugums salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika posmu bija Norvik bankai, kuras peļņa pieauga

Peļņa nedaudz sarukusi

23,5 reizes. Ar zaudējumiem pirmajā ceturksnī strādāja divas bankas - Eesti Krediidipank Latvijas filiāle un PrivatBank, attiecīgi zaudējot 125 tūkstošus eiro un 579 tūkstošus eiro.

Kristīne Jakubovska, Swedbank mediju attiecību vadītāja:

- Cenu izmaiņas skar tikai daļu no pakalpojumiem, daudziem no kuriem ir alternatīvas, turklāt populārākajiem pakalpojumiem cenas nemainās, kā, piemēram, naudas izņemšana ar debetkartēm Swedbank un SEB bankomātos, pārskaitījumi starp Swedbank kontiem internetbankā, mobilās lietotnes pakalpojumi un citi. Uzņēmumi regulāri pārskata savus cenrāžus atbilstoši tirgus situācijai, pakalpojumu izmaksām un klientu paradumiem. Arī Swedbank šogad pārskatīja savu cenrādi, un izmaiņas privātpersonu un uzņēmumu cenrāžos stāsies spēkā 15. oktobrī. Izmaiņas skar lielākoties tādus pakalpojumus, kam nepieciešams manuāls darbs (piemēram, atsevišķu dokumentu apstrāde), un skaidras naudas darījumus, kam ir augsta pašizmaksa (piemēram, monētu apstrāde un banknošu maiņa filiālēs). Izmaiņas skars arī pakalpojumus, kas ietver papildu servisu (piemēram, ekspresmaksājumi citās valūtās uz citām bankām). Tāpat vairākas pozīcijas cenrādī tiek sakārtotas, tās vienkāršojot. Vairākiem pakalpojumiem, kuru cena mainās, ir alternatīvas iespējas citos kanālos.

Kristīne Martinsone, SEB bankas ārējās komunikācijas projektu vadītāja:

- Izmaiņas pakalpojumu cenrādī šogad saistītas ar jauniem pakalpojumiem, ko SEB banka ieviesusi pēc februārī notikušās jaunās IT un klientu apkalpošanas sistēmas ieviešanas - nākuši klāt jauni ikdienas finanšu pakalpojumu komplekti ģimenei (Ģimenes komplekts) un jauniešiem (Juniora komplekts), tāpat Smart ID, mobilā banka un skaidras naudas limiti bankomātos.

Ir atsevišķi esoši pakalpojumi, kurus tiešām pārskatām - piemēram, maksājuma kartēm pārgājām uz mēneša maksu, nevis gada. Ja agrāk bija dažādas mēneša maksas, tad klientu ērtībai tās vienādojām. Tāpat bankas pakalpojumu cenas noteikšanā nepārtraukti sekojam līdzi, lai mēs saglabājam līdzsvaru starp pakalpojumu kvalitāti un konkurētspēju, no vienas puses, un mūsu izmaksām un resursiem, ko ieguldām, lai šos pakalpojumus sniegtu.