Rīgas lidostas vadīšanai izvēlas pārsteidzošu personāžu

© Publicitātes foto

Lidostas Rīga padome izlēmusi uzņēmuma valdes priekšsēdētāja vietu atdot likvidējamā Franču gastronomijas kluba valdes priekšsēdētājam Armandam Jurjevam.

Lidostas padomes lēmums pārsteidz gan ar valdes priekšsēdētāja vietai nosauktā cilvēka biogrāfiju, gan ar neatbilstību iepriekšējiem pieņēmumiem, ka par valdes pastāvīgo vadītāju atstās tagadējo pagaidu valdes vadītāju Ilonu Līci. Viņai lidostas padome dod vietu lidostas valdē, kurā padome nolēmusi pārcelt lidostas Juridiskā departamenta direktori Laumu Jenču un piesaistīt Rīgas satiksmes pašreizējo valdes locekli Irinu Feļdmani.

Padomes lēmumi vēl jāapstiprina uzņēmuma akcionāriem, kas konkrētā valsts uzņēmuma gadījumā ir Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa. Tagad lidostas pagaidu valdei ir jāsasauc akcionāru sapulce, kurā Dz. Innusa apspriedīsies pati ar sevi un nobalsos par vai pret padomes izraudzītajiem kandidātiem, kurus iepriekš atlasījusi speciāla komisija un apstiprinājusi padome. Visas šīs ārkārtīgi samudžinātās un dārgās procedūras neglābj no tā, ka šādi izraudzītie lidostas vadītāji jau pēc neilga laika tiek padzīti no darba ar skaļāku vai slēptāku skandālu. Lidostas vadītājiem ir jārēķinās ar diviem draudiem. Pirmkārt, ar nomaiņu drīz vien pēc tam, ja nākamajā Latvijas valdībā ir cits satiksmes ministrs, t.i., ministrija atdota citai politiskajai partijai. Otrkārt, ar iepīšanu specdienestu cīņās par to, kurš kuru lidostā izsekos un kādas sarunas noklausīsies. Proti, lidosta ir vieta, kur iespējams iegūt svarīgu informāciju par to, kuras sabiedrībā zināmas vai tieši otrādi ārkārtīgi slepenas personas vai nu aizlidojušas, vai atlidojušas kopā, vai izmantojušas lidostu, lai kāda persona X varētu kaut dažās minūtēs starp atlidošanu un aizlidošanu sarunāties ar personu Y aci pret aci un cerēt, ka sarunas pēdas nepaliks elektroniskajā vidē un ka neviens nepagūs pamanīt šo personu tikšanos Latvijā un viņu mūžā vispār. Lidostas valdes un jo īpaši to vadītājus Latvijā pieņemts padarīt par grēkāžiem, ja šajās shēmās kaut kas nojūk. Ar vienādu ticamību var teikt, gan ka A. Jurjevs šajā jezgā būs ārkārtīgi iederīgs, gan ka viņu izmanto par gaisa balonu valdošo politisko vēju noskaidrošanai.

Firmas.lv datu bāzes rāda, ka pēc Franču gastronomijas kluba likvidācijas viņš gluži bez darba nepaliktu. Konsultāciju kompānijā Athena Consulting viņš ir vienīgais īpašnieks un valdes loceklis, līdzīpašnieks un valdes loceklis SIA AA Partneri (vismaz kādreiz tas nozīmēja partnerību ar Auderu ģimeni - pirms piecpadsmit gadiem plaši zināmiem, bet nu jau sen aizmirstiem tēliem) un vienīgais valdes loceklis SIA Mediate, kā arī biedrības Latvijas Biznesa eņģeļu tīkls valdes loceklis. Valsts ieņēmumu dienesta sniegtajā 2015. gada nodokļu maksātāju sarakstā viņa Athena Consulting ir 43 740. vietā ar neto maksājumiem 3,5 tūkstošu eiro apmērā. Viņa dati atrasti arī tā sauktajos Panamas papīros, kur viņš figurē kā Britu Virdžīnu salās reģistrētā uzņēmuma Kingsrose Books Corporation akcionārs. Vēl cita datu arhīvu sadaļa liecina, ka viņš ap 2008. gadu kandidējis uz ģenerāldirektoru vietu gan Latvijas Televīzijā, gan Latvijas Radio, bet nekas nopietns viņam toreiz nesanāca.

A. Jurjevs izskatās pēc favorīta tikai konkursā par lielākā dīvaiņa nosaukumu starp visiem tiem 63 pretendentiem, kuri bija pieteikušies uz vietām lidostas valdē, bet dzīvē mēdz notikt visādi. Par vienīgo līdz šim veiksmīgo lidostas vadītāju izvērtās 1992. gadā no ceļu būves firmas uz lidostu pārceltais Dzintars Pomers. Viņa padzīšana no darba 2007. gada janvārī bija toreizējā satiksmes ministrs Aināra Šlesera muļķība, kas joprojām plosās ap lidostu kā infekcijas slimība. Varbūt tiešām tikai A. Jurjevs izrādīsies pret šo slimību imūns.



Svarīgākais