Tiesā Lemberga prāvā neļauj izteikt lūgumus

© Andrejs Strokins, f64

Tā sauktajā Lemberga prāvā tiesa vakar noraidīja gandrīz visus aizstāvības puses iepriekš pieteiktos lūgumus, neļāva pieteikt jaunus lūgumus un deva vārdu prokuroriem apsūdzības nolasīšanai.

Tiesa uzskatīja, ka krimināllietu iztiesāšanas stadijā vairs nevar nosūtīt atpakaļ uz prokuratūru trūkumu novēršanai. Savukārt lielāko daļu jautājumu, kas bija ietverti aizstāvības puses lūgumos, tiesa solīja izlemt tālākās iztiesāšanas stadijās, piemēram, pārbaudot pierādījumus. Tālākās iztiesāšanas stadijās tiesa solīja izlemt, vai no prokuratūras izprasāmi dažādi dokumenti un citi materiāli, vai prokuratūra miljonāram Aināram Gulbim pareizi noteikusi cietušā statusu u. tml.

Ņemot vērā, ka tiesa bija noraidījusi daudzos lūgumus, vairāki advokāti vēlējās pieteikt alternatīvus lūgumus. Piemēram, advokāts Jānis Rozenbergs gribēja lūgt, lai tiktu nozīmēta tehniskā ekspertīze daudzajām dokumentu kopijām, kuras iekļautas krimināllietas materiālos. Šāds lūgums viņam radās tikai tāpēc, ka tiesa noraidīja citu viņa lūgumu – pieprasīt no prokuratūras, lai minētās dokumentu kopijas tiktu legalizētas, tās juridiski pienācīgi apstiprinot (apostilizētas). Šāds apstiprinājums ir nepieciešams, jo aizstāvības puse izteica pieņēmumu, ka daudzu dokumentu kopijas varētu būt viltotas vai sastādītas ar atpakaļejošu datumu.

Tomēr tiesa advokātiem jaunus lūgumus neļāva pieteikt. Kā varēja spriest no advokātu aktīvās diskusijas sēdes starplaikā, šī tiesas rīcība tika traktēta kā pārkāpums un tiesību uz aizstāvību liegšana. Varēja saprast, ka tā nepaliks bez sekām, jo Kriminālprocesa likuma 333.1. pants (tas stājies spēkā tikai pirms diviem mēnešiem) neparedz iespēju, ka procesa virzītājs varētu nepieņemt vai neizskatīt kādu no kriminālprocesā iesaistītu personu lūgumiem.

Pēc tam prokurori sāka lasīt 157 lappuses garo apsūdzību. Tiklīdz radās iespēja, četri advokāti, kā arī cietušo pārstāvji lūdza atļaut viņiem nepiedalīties turpmākajā tiesas sēdes daļā. Savukārt sēdes starplaikā Neatkarīgā novēroja advokātu diskusiju par to, kāpēc šoreiz nebija ieradusies divu cietušo – Aināra Gulbja un SIA Man Tess – pārstāve juriste Ineta Malahovska. Advokāti izteica minējumu, ka I. Malahovska varbūt būs jau iepriekš zinājusi, ka tiesa nekādus citus lūgumus neļaus pieteikt, bet sāksies jebkura tiesas procesa garlaicīgākā daļa – apsūdzības lasīšana. Kā zināms, Lemberga prāvas tiesnešu kolēģijas priekšsēdētājs Boriss Geimans ir I. Malahovskas bijušais kolēģis Latgales priekšpilsētas tiesā.

Latvijā

Šī gada trešajā ceturksnī darba devēji ir mazāk meklējuši jaunus darbiniekus, taču darba meklētāju aktivitāte ir būtiski augusi, secināts personāla atlases uzņēmuma "Alma Career Latvia" (iepriekš "CV-Online Latvia") pārvaldītā darba sludinājuma portāla cv.lv statistikas analīzē.

Svarīgākais