LBAS atbalsta ieceri par skolotāju streiku

© F64

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) atbalsta Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) ieceri rīkot streiku, aģentūrai LETA pastāstīja LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Viņš stāstīja, ka šodien notikušajā LBAS valdes sēdē arodbiedrību pārstāvji pieņēma lēmumu atbalstīt izglītības darbiniekus, "principā, par [viņu] likumīgajām, taisnīgajām prasībām".

LBAS aicinās Saeimu budžeta sagatavošanas procesā līdzekļus skolotāju algu reformai iekļaut valsts pamatbudžetā, "tā ka tas ir normatīvajos aktos noteikts", norādīja Krīgers.

Vaicāts, vai arodbiedrību savienība varētu veidot kādas atbalsta akcijas skolotājiem, Krīgers skaidroja, ka par to varēs runāt, kad būs zināms, kā tālāk rīkosies paši izglītības darbinieki. "Var atbalstīt tikai tad, kad viņiem būs konkrēts plāns un konkrēts pasākumu saraksts," sacīja Krīgers, piebilstot, ka tad arī varēs lemt par "kopā iešanu ielās vai kaut ko citu".

Kā ziņots, sarunas dažādos līmeņos līdz šim nav devušas vēlamos rezultātus, tāpēc LIZDA uzskata par nepieciešamu sākt streika rīkošanas procedūru, aģentūru LETA informēja arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga. Pamatojoties uz Darba strīdu likumu, LIZDA tuvākajā laikā savu prasījumu iesniegumu nosūtīs IZM.

Darba strīdu likums regulē turpmākos rīcības soļus, no kā atkarīgs tas, vai streiks tiešām notiks. Likums paredz, ka IZM trīs dienu laikā būtu jāsniedz arodbiedrībai atbilde, bet, ja arodbiedrību šī atbilde neapmierina vai tā netiek sniegta vispār, tiek veidota izlīgšanas komisija, kura formulē domstarpību protokolu, cenšoties panākt izlīgumu. Šai komisijai lēmums jāpieņem septiņu dienu laikā.

Vanaga norādīja, ka nav izslēgta IZM pozitīva atbilde par iesniegumā minētajām prasībām, taču LIZDA, balstoties uz līdzšinējo dialogu pieredzi, uz to necer.

LIZDA padome secinājusi, ka situācija darbā ar 2016.gada valsts budžeta projektu, paredzot nepietiekamu finansējumu jaunajam pedagogu darba samaksas modelim, ir neapmierinoša. Arodbiedrībā uzsver, ka joprojām netiek ņemta vērā virkne priekšlikumu modeļa pilnveidošanai.

Kopš šī gada jūnija notikušas gandrīz 20 tikšanās ar dažādu institūciju pārstāvjiem, tomēr tās nav devušas gaidīto rezultātu, norāda arodbiedrībā.

 

Svarīgākais