Lato Lapsa strīs dienas gaidīs DP priekšnieka atvainošanos

© f64

Publicists Lato Lapsa trīs darba dienu laikā "dod iespēju" Drošības policijas (DP) priekšniekam Normundam Mežvietam publiski atvainoties par Lapsas nelikumīgo, prettiesisko aizturēšanu 12.maijā, aģentūrai LETA norādīja pats Lapsa.

 

LETA jau ziņoja, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 3.jūlijā izbeidza tiesvedību vienā no administratīvo pārkāpumu lietām, kas sākta pret Lapsu par iespējamu nepakļaušanos policijas prasībām.

Pēc Lapsas teiktā, tiesas nolēmums neatstāj nekādas šaubas, ka DP darbinieku rīcība, 12.maijā viņu aizturot sabiedriskā vietā par it kā "ļaunprātīgu pretošanos policijas darbinieku likumīgām prasībām", ir bijusi ne tikai nepamatota, bet arī prettiesiska un nelikumīga. "Tiesas spriedumā ir skaidri norādīts, ka "administratīvā pārkāpuma protokolā nav atsauces uz normatīvajiem aktiem, atbilstoši kuriem filmēšana uz ielas pie DP ēkas būtu aizliegta, ja Lapsa filmēšanu būtu veicis. Lietas materiālos arī nav atrodamas norādes uz konkrētajiem normatīvajiem aktiem"," raksta Lapsa.

Tāpat tiesas spriedumā minēts, ka DP, mēģinot aizliegt filmēšanu pie savas ēkas, ir mēģinājusi atsaukties uz normatīvajiem aktiem, kuri uz šādu situāciju nemaz neattiecas. Tiesa savā spriedumā arī norādījusi uz to, ka DP vadība ir lieliski apzinājusies - nav spēkā nekādi normatīvie akti, kas aizliegtu filmēt sabiedriskā vietā, kaut arī tas būtu blakus DP ēkai. "Apzinoties normatīvā regulējuma neesamību, kas ļautu aizliegt personām veikt noteiktās darbības ap DP ēku, ir mēģināts šādu regulējumu radīt - kas apliecina to, ka uz 12.maiju nav bijis spēkā neviens normatīvais akts, kas aizliegtu fiziskai personai veikt video vai audio fiksāciju sabiedriskajā vietā, pat ja šī vieta atrodas DP tuvumā," spriedumu citē Lapsa.

"No vienas puses, man pietiek nopietnu darbu, lai nevēlētos šo lietu vēl turpināt. No otras puses, DP vadības publiskie izteikumi un nostāja kopš šī notikuma neliecina, ka tā apzinātos, cik nepieļaujama ir jebkāda tās darbinieku patvaļa, uzspļaušana likumu normām un atklāti prettiesiska rīcība. Tieši pretēji - ir iespaids, ka šīs un vēl citas prettiesiskās rīcības DP darbinieki ir veikuši, šīs struktūras vadības iedrošināti un uzkūdīti, pārliecināti par savu nesodāmību un stāvēšanu pāri likumam. To es nevaru pieļaut - sapratuši, ka var neievērot likumos noteiktās ikviena Latvijas pilsoņa tiesības, šie no nodokļu maksātāju naudas dāsni apmaksātie kungi kļūs tikai nekaunīgāki, bet viņu darbības - noziedzīgākas," tā raksta Lapsa.

"Tāpēc, izvērtējot situāciju pēc tiesas sprieduma pieņemšanas, es dodu DP priekšniekam iespēju trīs darba dienu laiku publiski atvainoties par manu nelikumīgo, prettiesisko aizturēšanu 12.maijā. Vienlaikus ar atvainošanos Mežvietam arī publiski jāpaziņo par tām darbībām un pasākumiem, ko viņš kā DP pašreizējais priekšnieks nekavējoties veiks, lai turpmāk viņa vadītās iestādes darbinieki nodarbotos ar saviem pienākumiem Latvijas valsts aizsardzībā, nevis iesaistītos prettiesiskās, nelikumīgās darbībās," uzsvēris Lapsa.

Viņš norāda, ka gadījumā, ja šāds Mežvieta publisks paziņojums izskanēs, Lapsa uzskatīs šo lietu par izbeigtu un nekādas turpmākas darbības šai sakarā neveiks, taču, ja DP priekšnieks arī tiesas nolēmumam izrādīs tādu pašu necieņu kā attiecīgajai tiesas sēdei, uz kuru DP darbinieki vienkārši neieradās, Lapsa izmantos visas likuma sniegtās iespējas, lai saistībā ar viņa prettiesisko, nelikumīgo DP darbinieku rīcību tiktu saukti pie atbildības ne tikai izpildītāji, bet arī tās personas DP vadībā, kas šādas nelikumības sankcionējušas un uz tādām uzkūdījušas.

Valsts policija Lapsam par iespējamu nepakļaušanos policijas prasībām noformējusi divus administratīvā pārkāpuma protokolus. Abas lietas nodotas Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai. Otru lietu tiesa skatīs 23.jūlijā.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas prasībām paredz naudas sodu līdz 280 eiro vai administratīvo arestu līdz 15 diennaktīm.

Jau ziņots, ka DP 29.aprīlī aizturēja Lapsu, jo DP darbiniekiem radās aizdomas, ka viņš veic slēptus nesankcionētus informācijas iegūšanas pasākumus, un tāpēc, ka viņš nepakļāvās DP likumīgajām prasībām. Lapsa iepriekš preses konferencē skaidroja, ka fotografēšana un filmēšana sākusies pēc tam, kad kolēģe Agnese Margēviča mikroblogošanas vietnē "Twitter" informējusi par DP darbiniekiem, kas braukā ar lepniem BMW un nodarbojas ar "jumtošanu".

"Jumtošanu" Lapsa nevarot pārbaudīt, taču automašīnas pārbaudīt varot. Ņemot vērā, ka neviens normatīvais akts Lapsam kā Latvijas pilsonim neaizliedz jebkurā sabiedriskā vietā atrasties ar fotokameru, videokameru un diktofonu, Lapsa sācis pie DP "brīvajā laikā pa stundiņai, pa pusstundiņai" pastāvēt un pafilmēt.

Arī 12.maijā DP Lapsu aizturēja par nepakļaušanos likumsargu prasībām. DP toreiz skaidroja, ka viņš nav pārtraucis DP ieejas Ērgļu ielā filmēšanu. Toreiz Lapsa aģentūrai LETA skaidroja, ka ieradies Ērgļu ielā ar fotokameru, kurā speciāli nebija ielikta baterija un atmiņas karte. "Šajā gadījumā mana doma bija pārliecināties par to, cik tālu savās prettiesiskajās darbībās DP ir gatava iet. Mani interesēja, kas notiks šādā gadījumā," uzsvēra publicists.

Tad ieradušies divi DP darbinieki un likuši "filmēšanu" pārtraukt, citādi viņu aizturēšot. Lapsa paskaidrojumus nav paspējis izteikt, un viņš ticis aizturēts.

 

Latvijā

Lielais kritušo skaits abās karojošajās pusēs 1944. gada kaujās par Bausku apliecināts ar vārdiem no vietējā avīzē “Bauskas Darbs” 1945. gada 9. jūnijā publicētas Bauskas apriņķa Tautas veselības nodaļas prasības pilsētas izpildu komitejai šos līķus beidzot tomēr apglabāt.

Svarīgākais