Revīzija "Jūrmalas ūdenī" atklājusi neizdarītus, bet apmaksātus darbus

Ilgāku laiku SIA "Jūrmalas ūdens" valdes loceklis Aleksejs Volkovs slēdzis līgumus ar savam partijas biedram no "Saskaņas centra" piederošu uzņēmumu, turklāt revīzija uzņēmumā atklājusi dārgas tāmes un neizdarītus, bet apmaksātus darbus, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "De facto", atzīmējot, ka pārkāpumos vainotā persona ne tikai turpina darbu pašvaldības uzņēmumā, bet vada arī domes Drošības un kārtības komiteju.

Pirms divarpus gadiem "Jūrmalas ūdens" valde Volkovam izsniegusi plašu pilnvarojumu, dodot iespēju bez publiska iepirkuma slēgt līgumus līdz 10 000 latu vērtībā par meliorācijas sistēmas uzturēšanu un ekspluatāciju pilsētā.

Šovasar veiktajā Jūrmalas domes revīzijā atklājies, ka darbi tikuši dalīti, lai iekļautos noteiktajā summā, tādējādi apejot likumā noteikto iepirkumu procedūru. Pirms darbu veikšanas izpalicis novadgrāvju tehniskā stāvokļa novērtējums, kas pamatotu būvniecības nepieciešamību. Iesniegtie piedāvājumi neesot kvalitatīvi un pienācīgi pārbaudīti.

Kā aģentūra LETA jau ziņoja, jautājumu par "Jūrmalas ūdens" darbību šī gada pavasarī pirms pašvaldību vēlēšanām aktualizēja Jūrmalā aktīvais politiskais darbonis Jānis Kuzins. Politiķis tolaik stāstīja, ka SC Jūrmalas nodaļas vadītājas Larisas Loskutovas dzīvesbiedrs Volkovs iesaistīts iespējamā krāpšanas shēmā pašvaldības SIA "Jūrmalas ūdens", pārskaitot naudu par it kā veiktiem grāvju tīrīšanas pakalpojumiem partijas biedram Andrejam Podmazovam. Loskutova, Volkovs un Podmazovs kandidēja Jūrmalas domes vēlēšanās no SC saraksta, un pirmie divi tika arī ievēlēti. Savukārt Kuzinam ar SC nebija izdevies vienoties par iekļaušanos viņu vēlēšanu listē.

Tolaik arī TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka Podmazova firmai "Trinity Industry" gadu sekmīgi izdevies bez konkursa no "Jūrmalas ūdens" iegūt iespēju pelnīt ar grāvju rakšanu. Tika apšaubīta arī firmas piesaistes lietderība, jo firmas vārdā grāvjus attīra paši "Jūrmalas ūdens" darbinieki.

Arī "De facto" atzīmē līgumu slēgšanu ar uzņēmumu "Trinity Industry", kas esot piedāvājis "uzpūstas" tāmes, piemēram, noteikta izmēra šķembas vidēji tirgū maksājot 8 latus, bet rēķinos "Jūrmalas ūdenim" iekļauta divas reizes augstāka cena - 16 lati. "Trinity Industry" par vienu un to pašu PVC caurteku prasījis atšķirīgas maksas - vienu reizi to pašvaldības uzņēmumam pārdevuši par 39,60 latiem, bet citu reizi par 68,25 latiem, lai arī veikalos tā maksājot vien 25 latus.

Volkovs par sadarbību ar Podmazovu taisnojies, sakot: "Jūs saprotiet, mēs dzīvojam Jūrmalā. Man no "Tēvzemei un brīvībai" strādāja, nu kas ir? Kas notiek? No "Vienotības" strādā cilvēki. Mēs, jūrmalnieki, mēs esam ļoti maza pilsēta. Nu ko, viņus vajag dzīt prom no Jūrmalas, viņiem nedrīkst strādāt? Uz Rīgu jūs viņus paņemsiet strādāt?" Savukārt "Jūrmalas ūdens" valdes priekšsēdētājs Vladimirs Antonovs atrunājies: "Par to firmu "Trinity", lūdzu, pie Volkova! Tā ir viņa firma. Volkovs ir "Jūrmalas ūdens" komercdirektors."

Ne tikai domes revīzijas un audita nodaļa, bet arī pašvaldības būvinženieris secinājis, ka "uz papīra" darbi izskatoties labāk nekā dabā, jo neesot izpildīti visi darbi, kaut gan saskaņā ar pieņemšanas - nodošanas aktiem un maksājumu uzdevumiem veikta 100% pielīgto darbu apmaksa. Volkovs taisnojies, ka "no firmas, kas veica šos darbus, ir garantijas vēstule, ka viņi garantijas termiņā visu palabos. Es domāju, ka līdz jaunajam gadam jau kaut kas būs palabots, to ko viņi var izdarīt pa ziemu".

Domes revīzijas nodaļa bija aicinājusi arī izvērtēt, kuras "Jūrmalas ūdens" amatpersonas un darbinieki ir pieļāvuši normatīvo aktu pārkāpumus un ar savu rīcību radījušas zaudējumus, lai pēc tam šīm personām varētu prasīt zaudējumus pašvaldības budžetam kompensēt. Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) ar Volkova darba vērtēšanu nesteidzoties: "Mēs sadarbojamies ar tiesībsargājošajām iestādēm, dodam visu nepieciešamo informāciju. Katrā ziņā neskrienam šim vilcienam pa priekšu. Tas ir šo iestāžu darbs, lai vērtē un skatās. Mana pārliecība ir, ka tas līdz janvāra vidum būs noskaidrojies." Truksnis nav precizējis, kuras tiesībsargājošās iestādes iespējamos pārkāpumus "Jūrmalas ūdenī" izmeklē. No revīzijas materiāliem noprotams, ka tas nav Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, bet gan policija.

Tikmēr Valsts ieņēmumu dienests (VID) jūlija vidū apturējis "Trinity Industry" saimniecisko darbību. Šādu lēmumu iestāde pieņēmusi, jo nodokļu maksātājs ir izvairījies no nodokļu maksāšanas vai nav iesniedzis nodokļu kontrolei nepieciešamo informāciju. Uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšana ir galējais solis. Pirms tam dots laiks, lai nepilnības novērstu, taču "Trinity Industry" VID lūgumus varētu būt ignorējis.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais