TŪRISMS: Sjameņa – Šanhajas jaunākā māsa

TRANZĪTS UN TŪRISMS. Sjameņa ir kaut kur līdzīga Ventspilij. Tranzīta milzis attīsta tūrismu un rekreāciju. Tūristus nemulsina pelde Klusajā okeānā ar vienu no lielākajam pasaules konteineru ostām fonā © Juris Paiders

2.lapa

Viena valsts - divas sistēmas

Laikā, kad Taivānas ekonomiskais potenciāls uz vienu iedzīvotāju desmitiem reižu pārsniedza kontinentālās Ķīnas līmeni, Taivānai izdevās uzturēt diplomātiskas attiecības ar pārdesmit valstīm. Taču mūsdienās Ķīnas ekonomiskais potenciāls vismaz desmitkārt pārsniedz Taivānas ekonomiskās iespējas. Ķīnas attīstītākās piekrastes provinces bagātības koncentrācijā vairāk neatpaliek no Taivānas. Ķīna ir izaugusi par pasaules otro lielāko ekonomiku, bet relatīvais Taivānas svars un loma ar katru gadu samazinās. Turklāt, līdzīgi kā Honkongai, arī Taivānas ekonomiskā izaugsme un ekonomiskā perspektīva kļūst arvien ciešāk saistīta ar Ķīnas kontinentālo daļu.

2014. gadā kontinentālā Ķīna kopā ar Honkongu iepirka 40% no Taivānas eksporta (ASV tikai 11%). Savukārt princips «viena valsts - divas sistēmas» jau tika pielietots, iekļaujot Ķīnā bijušo Portugāles koloniju Makao un bijušo Lielbritānijas koloniju Honkongu. Princips «viena valsts - divas sistēmas» ir miermīlīgs risinājums, ko nākotnē ļaudis Taivānas šauruma abās pusēs varētu pieņemt labprātīgi.

Fudzjaņas provincē un Taivānā tiek lietots viens un tas pats ķīniešu valodas dialekts, un tas, protams, var atvieglot savstarpējās attiecības. Viena no Sjameņas ekonomiskajām zonām ir paredzēta tieši sadarbības vecināšanai ar Taivānu. Uz Sjameņas ielām var redzēt veikalus, kuros tirgotāji īpaši izceļ, ka piedāvā Taivānas preces utt. No Sjameņas līdz Taivānas salas krastam taisnā līnijā ir aptuveni 250 kilometru, bet, tā kā Taivāna pārvalda arī daudzas salas Taivānas jūras šaurumā, tad šaurākajā vietā līdz Taivānas piekrastei ir tikai nedaudz vairāk par vienu kilometru. Taivānas krastam tuvākajā vietā, tiešā redzamībā no Taivānas kontrolē esošajām salām, ir izveidots milzīgs paklāts: «Viena valsts divas sistēmas». Pretējā pusē nekādi alternatīvi plakāti nav novietoti.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais