TŪRISMS: Būvniecības brīnums Berlīne

VĀCU VARENĪBA. Uzvaras dieviete Viktorija virs Brandenburgas vārtiem savos kara ratos brauc kopš 1791. gada. Šarlotenburgas pils tornī, savukārt, vietu ieņēmumi veiksmes dieviete Fortūna © Arnis Kluinis

3.lapa

Biļešu balvas un sods

No Berlīnes viesu viedokļa svarīgākais ir tas, ka Tēgeles lidostai nav ne virszemes, ne pazemes dzelzceļa savienojuma ar pilsētu, kur šie transporta veidi ir ārkārtīgi attīstīti un funkcionē brīnišķīgi. Ceļš no Tēgeles uz Berlīnes centra pusi jāveic autobusos. Pamatbiļete Berlīnē ir divu stundu laika biļete par 2,70 eiro, ar kuriem pietiek, lai, izmantojot biļeti visos iespējamos sabiedriskā transporta līdzekļos, šķērsotu pilsētu pa visgarāko, varbūt pat ar līkločiem pagarinātu diagonāli. Šie 2,70 eiro laikam gan kalpo par atskaites punktu, lai sarēķinātu ietaupījumus, apgādājoties ar visvisādām citādām biļetēm ilgākam laikam par relatīvi zemākām cenām. Tūristu pievilināšanai izdomāta biļete ar atlaidi ne vien pašas biļetes cenai, bet arī iekļūšanai apmēram 200 izklaižu vietās ar atlaidi, ja tiek uzrādīta tūrista biļete. Šādas biļetes tirgo tūristu informācijas centrā, kur papildus iedod arī pilsētas karti, kāda citviet jāpērk par pieciem sešiem eiro. Tie, kuri ceļojumam labāk sagatavojušies pēc pamācībām vai pašu pieredzes iepriekšējos Berlīnes apmeklējumos, stājas rindā pēc īpašajām biļetēm, bet citi apmierinās ar biļešu automātos nopērkamajām biļetēm bez te minētajām atlaidēm. Berlīnes pašvaldības oficiālā mājaslapa bargi brīdina, ka brauciens bez biļetes vai ar biļeti bez tās izmantošanas sākuma laika apliecinājuma (Entwertung) ir «melnais brauciens» (Schwarzfahr), par ko jāmaksā sods 60 eiro apmērā. Te atstāstīta vakar lasīta Berlīnes oficiālā mājaslapa, kaut samērā svaigos Berlīnes apmeklēšanas aprakstos figurē tikai 40 eiro sods. Interesanti, kā sods tiek iekasēts, ja, četras dienas braukājot pa Berlīni maksimāli bieži, nevienu biļešu kontroles gadījumu ieraudzīt neizdevās.

Sargiet, lūdzu, kabatas!

Biļešu kontroles Berlīnē tomēr notiek! Jau minētā Berlīnes pašvaldības mājaslapa ietver Berlīnes policijas atskaites, kuru pēdējais izlaidums vēsta par 569 549 sodāmiem pārkāpumiem (Straftaten) 2015. gadā. Šo atskaišu studēšana sākas, neko nezinot par bezbiļetnieku tvarstīšanu. Jautājums bija par cilvēku drošību Berlīnē vispār un tad par to, kāda veida un kurās vietās pastrādāti noziegumi varētu visvairāk apdraudēt tūristus. Pārkāpumu kopskaits izskatās graujošs, ja to salīdzina ar visas Latvijas policijas 2015. gada pārskatā uzrādītajiem 47 406 noziedzīgajiem nodarījumiem. Jāņem, protams, vērā, ka Berlīnē gan dzīvo vairāk cilvēku nekā Latvijā - pašlaik 3 468 849 tur pret 1 967 200 šeit - un ka arī iebraucēju un caurbraucēju skaits tur krietni lielāks, tomēr pārkāpumu skaits Berlīnē izskatījās neomulīgi liels. Tas gan tikai līdz brīdim, kad atklājās, ka šajā statistikā iekļauti arī 34 tūkstoši pagājušogad pieķerto bezbiļetnieku un vēl daudz kas, ko Latvijā varētu meklēt pašvaldību policiju un vēl citu kontrolējošo iestāžu atskaitēs. Ņemot vērā iedzīvotāju skaita atšķirības, Latvija ar 87 slepkavībām pagājušajā gadā jūtami pārspēj 112 slepkavību reģistrējušo Berlīni.

Berlīnes policijas dati nerāda pilsētu kā eņģeļu mājvietu. Kabatzādzību skaits tur pēdējo divu gadu laikā dubultojies un pērn sasniedzis 40 tūkstošus policijai zināmo gadījumu. Pieaugoša tendence arī automašīnu nozagšanai/apzagšanai, dzīvokļu apzagšanai, preču izkrāpšanai u.tml. Visvisādu iemeslu dēļ nodarīto miesas bojājumu skaits arī ap 40 tūkstošiem, bet laupīšanu tikai ap pieciem tūkstošiem gadā. Vardarbības līmenis pēdējos gados, ja ticam policijai, nevis pieaug, bet pazeminās.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais