TŪRISMS: Būvniecības brīnums Berlīne

VĀCU VARENĪBA. Uzvaras dieviete Viktorija virs Brandenburgas vārtiem savos kara ratos brauc kopš 1791. gada. Šarlotenburgas pils tornī, savukārt, vietu ieņēmumi veiksmes dieviete Fortūna © Arnis Kluinis

2.lapa

Pils vietā būvē pili

Kas palaists garām, tas palaists garām. Atliek pieņemt - palūkoties un Neatkarīgajā parādīt to, kas tagad ir tajā vietā, kur reiz bija Republikas pils. Protams, ka tur ir būvlaukums. Būvēta atkal tiek pils, kas būšot apmēram tāda, bet daudzās nozīmēs tomēr savādāka nekā tā pils, kas jau iepriekš šajā vietā bija un tika nojaukta, lai varētu uzcelt Republikas pili. Kaut kādas pilis šajā vietā ir nepārtraukti celtas, jauktas un atkal celtas jau kopš 1442. gada. Nostiprināties cilvēku prātos paguva tas pils veidols, kādu tā ieguva dažādās pārbūvēs un piebūvēs laikā no 1703. līdz apmēram 1853. gadam, kalpojot par Hohencollernu dinastijas rezidenci un atspēriena punktu šai dinastijai piederīgo cilvēku ceļā pēc 1871. gadā iegūtā Vācijas ķeizara kroņa. Kad viņiem kroni un pili atņēma, pils palika bez skaidra pielietojuma, tika ļoti sapostīta Otrā pasaules kara laikā un pilnībā saspridzināta 1950. gadā.

Lidosta pazūd lidostā

Berlīnē ir pietiekami daudz objektu, kas apliecina vāciešu māniju uzcelt, nojaukt un uzcelt. Jau pirmais solis Berlīnē šā gada Lieldienās sākās iznīcībai nolemtajā Tēgeles lidostā, kuras jau tagad nebūtu līdzīgi kā Tempelhofas lidostas, kurai liktenis bija atvēlējis vienam garam cilvēka mūžam līdzīgu pastāvēšanas laiku (1923-2008), ja būtu uzcelta Brandenburgas lidosta. Tas nu gan ir projekts, kas ļauj par vāciešiem pasmieties gardi jo gardi. Doma par šādu lidostu radusies līdz ar Berlīnes mūra sagraušanu, lidostas celtniecība sākta 2006. gadā, celtniecības tāme pieaugusi no ieplānotā miljarda eiro līdz sešiem miljardiem eiro un neziņai, kad un par kādu summu šī celtniecība beigsies. Juridiski lidosta jau sen pastāv un tai ir sava mājaslapa, kur jaunākais, ar šā gada 22. aprīli sniegtais, vēstījums sola ne jau atvērt, bet censties atvērt lidostu 2017. gada otrajā pusē.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais