Homo alibi aicina trenēt prātu

Kārta pienākusi Latvijas Jaunā teātra institūta (LJTI) rīkotajam tematiskajam teātra festivālam Homo alibi, kas notiek reizi divos gados. Jau sesto reizi, no 26. līdz 28. augustam, Rīgā tas pulcēs pašmāju teatrāļus un ārvalstu viesus, lai šoreiz pētītu izrādes–lekcijas virzienu mūsdienu skatuves mākslā.

«Radies pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados kā viens no performances virzieniem, šobrīd izrādes–lekcijas žanrs (performance-lecture) piedzīvo īstu triumfa brīdi un ir sastopams it visās laikmetīgās mākslas jomās, bet jo īpaši – teātrī. Acīmredzot lielu daļu teātra mākslinieku vairs nesaista izdomātu sižetu un personāžu tēlošana. Viņi grib veltīt uz skatuves atvēlēto laiku saturīgai sarunai ar skatītāju par dažādām tēmām, aicinot trenēt prātu un kritisko domāšanu, turklāt darīt to radoši un ar māksliniecisku vieglumu», informē LJTI direktore Gundega Laiviņa.

Divus vakarus Jaunajā Rīgas teātrī būs iespēja redzēt beļģu filozofa, rakstnieka un teātra mākslinieka Pītera Debuisera un kanādiešu rakstnieka un teātra mākslinieka Jakoba Vrena izrādi Optimisma antoloģija, kas veltīta jautājumam par kritiskā optimisma iespējamību un iespējām 21. gadsimtā. Ģertrūdes ielas teātrī viesosies cits duets – 2007. gada festivāla Homo Novus dalībnieki komponists Mateo Fardžions un horeogrāfs Džons Braouzs ar saviem jaunākajiem darbiem Lētā lekcija un Opuss ar govīm.

Festivāla programmā iekļauti divi Latvijas režisoru iestudējumi, kas veidoti izrādes – lekcijas stilistikā. Viesturs Meikšāns sadarbībā ar arhitektu, skaņu mākslinieku Maksimu Šenteļevu, komponistu Jēkabu Nīmani, Kristapu Krievu jeb Dj Krī un Swedbank kori, Tvaika turbīnas cehā Andrejsalas TEC ēkā piedāvās izrādi–lekciju par evolūciju Partitūra ekosistēmai. Turpat Andrejsalā, Peldošajā darbnīcā Lielajā laukumā, notiks Ineses Mičules jaundarba pirmizrāde. Tā arī būs vienīgā iespēja redzēt kinematogrāfisko eksperimentu Vienādojums, kurā tiks skaidrots, kā dažādi ārēji un iekšēji faktori nosaka radošas personības attīstību un veido Latvijas mākslas ainu.

LJTI Homo alibi ietvaros festivāla pēdējā dienā rīkos desmit stundas garu Domāšanas maratonu. Ar mērķi pētīt, kā mākslinieki reaģē uz nozīmīgiem sociāli politiskiem notikumiem un vai māksla liek skatītājam domāt, Peldošajā darbnīcā Andrejsalas Lielajā laukumā notiks starpdisciplināra performanču-lekciju-prezentāciju sērija. Tajā piedalīsies horeogrāfe Olga Žitluhina, publicisti Eduards Liniņš un Dmitrijs Petrenko, politologs Ivars Ījabs, teātra zinātniece Ieva Struka, performances māksliniece Margita Zālīte, Tallinas Teātra NO 99 dramaturgs Ēro Epners, Igaunijas prezidenta ekspadomnieks Daniels Vāriks, kā arī citi mākslinieki un eksperti.

Šī projekta ideja un struktūra veidota, iedvesmojoties no festivāla Spielart Minhenē, kur pērn notika Politiskās domāšanas Vudstoka.

Biļetes uz festivāla viesizrādēm un Domāšanas maratonu maksā septiņus latus, bet uz Viestura Meikšāna un Ineses Mičules izrādēm – piecus latus. Skolēniem, studentiem un pensionāriem – lētāk. Biļetes iespējams iegādāties Biļešu Servisā, no 16. augusta – JRT kasē un pirms izrādēm. LJTI birojā pieejami arī festivāla abonementi.

Izklaide

Īsi pirms došanās rudenī plānotajā akustiski romantiskajā koncerttūrē “Vēstule  Tev”, Samanta Tīna izdevusi dziesmu “Nav nevienas saules”, kas ir “smeldzīgs stāsts par abpusēju mīlestību, kam liktenis nav lēmis būt.” Singlam tapis arī atbilstošu noskaņu veidojošs liriku videoklips.

Svarīgākais