Vidze - savas esības spogulī

Ar četrām svecītēm kliņģerī un daudziem labiem vēlējumiem atzīmēta tautas fotostudijas Vidze darbības četrdesmitgade. Rīgas Fotomuzejā atklāta tās dalībnieku darbu izstāde Attieksme.

Beidzamos pāris gados tapušās fotogrāfijās Latvijas ļaužu ikdiena, apkārtējā vide, cilvēku sejās izlasāmie likteņi. Bilžu paraksti vien liecina kā par ģeogrāfisko tvērumu, tā tēmu aktualitāti: Ugāles taurētājs (V. Gāga), Globālā sasilšana (E. Glūdiņš), Talsu rallijs (G.Nešpors), Tikko no Vācijas (K. Pakārklis) un tamlīdzīgi. Bez ekstravagancēm un šoka terapijas. «Mūsu attēli ir mūsu esības spogulis», atzīst studijas vadītāja Guna Oškalna-Vējiņa.

Vidzes savdabīgs fenomens ir šīs studijas locekļu kopības un mainības spēja. Savulaik Latvijas televīzijas sporta režisora Ilmāra Millera vadītais fotopulciņš darbojies TTP paspārnē. Kopš 1993. gada studiju aizbildniecībā ņēmusi Vidzemes priekšpilsēta, dodot tai arī pašreizējo nosaukumu. Ne pirmo reizi Vidze par savu esību publiski atgādina ar Rīgas domes kultūras departamenta atbalstu.

Kā spriež fotomeistars Vilnis Auziņš, padomju gados tādas amatieru kopas bija kā patvērums latviskajam garam. Ar to vien vairs nepietiek, jo robežas ir vaļā un kritēriji nesalīdzināmi stingrāki. Tautas fotostudijas Vidze labvēļi apbrīno tās dzīvotspēju un savstarpējo sirsnību. Viņiem pievienojoties, pēc V.Auziņa domām, šāds uznāciens sabiedrības priekšā slēpj sevī arī zināmu risku. Varbūt kārtējo izaicinājumu apkārt valdošajam klajam pragmatismam. Aizvadītajos gados atsevišķas godalgas studijas autori jau saņēmuši Krievijā, Slovākijā, Francijā un citās ārvalstīs.

Izklaide

Jau šīs nedēļas nogalē dienasgaismu ieraudzīs dāņu indī roka apvienības “Efterklang” jaunais albums “Things we have in common”. Mums šoreiz šis fakts ir īpaši interesants, jo albuma koncerttūres ietvaros jau 6. decembrī grupa uzstāsies “Angāra” koncertzālē Tallinas kvartālā. Koncerts notiks radio “NABA” 22. gadadienas svinību programmas ietvaros.

Svarīgākais