Sarunu festivālā "Lampa" divu dienu garumā notiks vairāk nekā 360 pasākumi

© f64.lv, Kaspars Krafts

Desmitajā sarunu festivālā "Lampa", Cēsīs, šodien un sestdien, 6.jūlijā, 62 norises vietās notiks vairāk nekā 360 pasākumi, informē nodibinājums "Fonds atvērtai sabiedrībai "Dots"".

247 rīkotāji piedāvās pasākumus par tādām tēmām kā, piemēram, izglītība, finanses un ekonomika, drošība un tieslietas, Eiropa un pasaule, valsts un sabiedrība, kultūra un prāta atpūta, vide un ilgtspēja, mediji, mākslīgais intelekts un tehnoloģijas, mentālā veselība. Tāpat būs iespēja piedalīties dažādās interaktīvās un izklaidējošās spēlēs, darbnīcās, diskusijās, sarunās, vērot iestudējumus un sporta pārraides, kā arī būt lieciniekiem raidierakstu dzīvajam izpildījumam.

Pasākumi notiks uz skatuves "Dots", "Minilampa", "Apgaismo", "Uzzibsnī", "Spuldze" un citām, gan arī dažādās citās vietās. Festivālā būs iespēja redzēt Pasaules mazāko skatuvi, AS "Swedbank" dažādības simulatorā pieredzēt pasauli, kā to pieredz cilvēki ar autismu, "Swedbank" "Ilgtspējas skatuvē" varēs meklēt atbildes uz jautājumiem par uzņēmumu ilgtspējas stratēģiju, brīvprātīgā darba nozīmi, notiks diskusija par Baltijas enerģētisko neatkarību, uzņēmumu pārvaldības izaicinājumiem, zaļā kursa ietekmi uz finansējuma pieejamību un varēs mācīties no biznesa neveiksmēm, klausīties sarunas lībiešu valodā "Lībiešu teltī", runāt par nāves tēmām pērn atsaucību guvušajā "Nāves kafejnīcā", noskaņoties olimpiskajai vasarai "Parīzes teltī", runāt par reivu un to arī izbaudīt "Underground brūzī", pievērsties jauniešu problēmām "Spoguļteltī", skatīties Eiropas čempionāta futbola spēli un pārspriest notikumus laukumā "Vācu teltī" un piedzīvot citus notikumu.

Tāpat festivālā notiks "Politiķu cepiens" un "Politiķu disko". Būs arī padomāts par pieejamības risinājumiem ikvienam interesentam. Rūpējoties par festivāla pieejamību visām sabiedrības grupām, daļai pasākumu tiks nodrošināts tulkojums zīmju valodā un teksta reāllaika transkripcija.

Uz skatuves "Dots" notiks šī brīža notikumiem veltītas sarunas un diskusijas, piemēram, par demokrātiju un valsts drošību, gan "tviterlinča" tiesu un politiķu sarunāšanās kultūru, par mākslīgo intelektu, inovāciju un neražu smalkajiem stāstiem, un te būs arī "Politiķu cepiens" un "Politiķu disko".

Uz skatuves "Apgaismo" līdzās citiem diskusiju tematiem notiks "Ārpolitikas čempionāts", sarunas par to, kā mākslīgais intelekts ietekmēs Latvijas un politiķu nākotni. Līdztekus norisināsies saruna par to, vai, sarunājoties latviešu valodā, pārāk bieži piesātinām valodu ar anglicismiem un vai tas rada draudus, kas noliek valodu uz "izmiršanas līnijas".

Vai Latvijai piemīt superspējas un vai latvieši ir uzvarētāju nācija, varēs uzzināt skatuves "Uzzibsnī" apmeklētāji. Tāpat varēs iegūt zināšanas, piemēram, par to, kā Latvijas gaišākie prāti izglābs Baltijas jūru, kā neaizdedzināt savu māju, vai "Teslai" pirmais sapelnīs inženieris vai influenceris, kas pievelk vai nepievelk jauniešus reģioniem, vai dzīve bez seksa atrisina visas problēmas. Skatuves "Spuldze" dienaskārtībā ir tādas tēmas, kā, piemēram, stereotipu laušana, ēnu ekonomikas mazināšana un dzīvnieku tiesības.

Reģionu skatuvē, kas top sadarbībā ar "British Council" pārstāvniecību Latvijā, būs dzirdami visdažādāko Latvijas reģionu dalībnieku viedokļi, diskutējot un runājot par reģionu aktualitātēm un vietējo iedzīvotāju iespējām ietekmēt apkārt notiekošo. Festivāla pirmajā dienā tiks runāts par kopienu nozīmi, lai mazinātu vientulību, sabiedrības iesaistes iespējām un kultūras ietekmi uz kopienu atdzimšanu, dienu noslēdzot ar monoizrādi par brīvību un "Britu Silent Disco", kurā pie pults būs Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Pols Bramels. Savukārt festivāla otrajā dienā sarunas būs par Ukrainas bēgļu integrāciju, lauku teritoriju attīstību, pilsonisko sabiedrību un iedzīvotāju piederības sajūtu Latvijai.

Tiem, kas uz Cēsīm atbraukt nevarēs, daļu no festivāla diskusijām būs iespējams vērot arī tiešsaistē festivāla mājaslapā un "LMT Viedtelevīzijā".

Pasākuma rīkotāji norāda, ka festivāls ir liela mēroga iniciatīva, atvērta platforma, kuras saturu veido vairāk nekā 300 organizācijas un aktīvi cilvēki, kopīgiem spēkiem radot vietu, kur apmainīties ar viedokļiem, un cieņpilnā veidā diskutēt par sabiedrībā aktuālām tēmām.

Festivāla komandu veido nodibinājums "Fonds atvērtai sabiedrībai "Dots"", AS "Swedbank", reklāmas aģentūra "Armadillo", komunikācijas vadības aģentūra "Deep White", Cēsu novada pašvaldība un "British Council". Festivāla mājvieta ir Cēsu pils parks, bet tā iedvesmas avoti ir līdzīgi demokrātijas festivāli Dānijā, Zviedrijā un Igaunijā.

Svarīgākais