JAU­TĀ­JUMS–AT­BIL­DE: kā­pēc se­nat­nē ār­sti bi­ja arī as­tro­lo­gi?

© Pixabay

Se­nat­nē ne­bi­ja ie­spē­jams ie­gūt ār­sta dip­lo­mu bez as­tro­lo­ģis­ka­jām zi­nā­ša­nām. Ja pa­ska­tā­mies an­tī­ko me­di­cī­nas spī­dek­ļu bio­grā­fi­jas, tad pie vār­diem Avi­cen­na, Hi­pok­rats, Pa­ra­celzs u.c. no­rā­dīts, ka vi­ņi bi­ju­ši arī as­tro­lo­gi. Pa­ra­celzs, pie­mē­ram, uz­ska­tī­ja, ka ārsts vis­pār ne­drīkst ār­stēt, ja ne­iz­prot as­tro­lo­ģis­ko spē­ku ie­tek­mi uz cil­vē­ku.

In­di­vi­du­āla­jās as­tro­lo­ģis­ka­jās kar­tēs pa­rā­dās in­for­mā­ci­ja par or­ga­nis­ma «vā­ja­jām vie­tām» un ie­spē­ja­mām pro­blē­mām. As­tro­me­di­cī­na ir ļo­ti kom­pli­cēts no­vir­ziens, kas pra­sa pla­šas zi­nā­ša­nas. Arī mūs­die­nās un arī Lat­vi­jā ir me­di­ķi, kas līdz­te­kus kla­sis­kām me­di­cī­nas zi­nā­ša­nām mā­cī­ju­šies as­tro­lo­ģi­ju. Tā pa­līdz la­bāk iz­prast ve­se­lī­bas pro­blē­mu cē­lo­ņus un mek­lēt pa­pil­du ri­si­nā­ju­mus.

Horoskopi

Domāšanas temps mēdz būt izšķirīgs situācijās, kad nepieciešama ātra reakcija. Ir cilvēki, kas ātras reaģēšanas iemaņas izmanto profesionālajā darbībā, kļūstot par specvienības kareivjiem, pilotiem vai smalkiem ķirurgiem, kad sekundēs pieņemti lēmumi nosaka dzīvību cenu.

Svarīgākais