Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Kas ir strūves meridiāna loks?

Ģeodēzisti Strūve un Tenners veica sava laika garākos un precīzākos ģeodēziskos uzmērījumus 2282 km garumā. 2005. gadā Strūves loks tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā kā unikāla, sava laika garākā un precīzākā ģeodēzisko uzmērījumu sistēma un izcila sava laika zinātnes vēstures un tehnikas attīstības liecība. UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā kopumā iekļauti 34 Strūves ģeodēziskā loka punkti no 10 pasaules valstīm. Latvijas teritorijā tika uzmērīti 16 ģeodēziskā loka punkti, no kuriem divi – Jēkabpilī un Sestukalnā – iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā (visi Latvijā uzmērītie punkti vēl nav atrasti). Ģeodēzisko mērījumu un astronomisko novērojumu punkts «Jēkabpils» tika uzmērīts un nostiprināts dabā 1826. gadā. © F64

Strūves ģeodēziskais (arī meridiāna) loks ir unikāla 19. gadsimta ģeodēzisko uzmērījumu sistēma Zemes izmēru un formas noteikšanai un viena no cilvēces vēsturē vērienīgākajām Zemes uzmērīšanas kampaņām, ko no 1816. līdz 1855. gadam īstenoja vācu izcelsmes Krievijas impērijas astronoms un ģeodēzists Frīdrihs Georgs Vilhelms Strūve un ģeodēzijas pamatlicējs Krievijas impērijā un pirmā triangulācijas tīkla izveidotājs Kurzemes un Zemgales teritorijā Karls Fridrihs Tenners.

Strūves loka mērījumu rezultāti apstiprināja angļu fiziķa, matemātiķa, astronoma, teologa, alķīmiķa Īzaka Ņūtona teoriju, ka Zeme ir saplacināta polu virzienā, nevis tai ir apaļa lodes forma. Pirms Strūves loka mērījumu veikšanas zinātnieki centās noteikt Zemes izmērus un ģeometrisko formu, bet Strūves loks kā uzmērījumu sistēma bija pirmais pētījums, kuram loka mērīšanai tika izveidots speciāls aprīkojums. Šie mērījumi vēlāk tika izmantoti ģeodēzisko tīklu un topogrāfisko karšu veidošanā un ļāva precīzi attēlot to, kas redzams dabā.

Veiktie mērījumi bija pirmie lielākie un nozīmīgākie trigonometriskie mērījumi Vidzemē, uz kuru pamata tika sastādīta Vidzemes karte. Latvija ir vienīgā no desmit valstīm, kurā mērījumus veica abi izcilie ģeodēzisti Strūve un Tenners.

Strūves loks stiepjas no Norvēģijas Ledus okeāna piekrastes līdz Donavas grīvai pie Melnās jūras un uz Zemes virsmas atzīmēts ar ģeodēziskajiem punktiem, kuri šķērso desmit valstu - Norvēģijas, Zviedrijas, Somijas, Krievijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas, Ukrainas un Moldovas - teritorijas.