Latvijas Bankas prezidents skaidro, kādā gadījumā ECB turpinās samazināt procentlikmes

© Ketija Keita Krastiņa/F64

Bez īpašas vajadzības Eiropas Centrālā banka (ECB) neturēs augstas procentu likmes, jo tās ir ekonomisko attīstību ierobežojošas, Latvijas Bankas raidierakstā "Skanošais" skaidroja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Viņš gan norādīja, ka likmju samazināšanas varbūtība ECB sanāksmē oktobrī patlaban nav īpaši liela, taču patlaban "nevajag skriet ratiem pa priekšu", un arī šajā sanāksmē tiks vērtēta gan inflācija, gan ekonomikas attīstība.

Ja ekonomikas attīstība oktobrī būs būtiski vājāka par prognozēto, tad nav izslēgta arī iespēja, ka ECB samazina procentu likmes, skaidroja Kazāks.

"Ja inflācija turpina iet uz leju, likmju samazinājums iespējams jebkurā ECB sēdē," teica Kazāks.

Latvijas Bankas prezidents informēja, ka inflācija pakāpeniski samazinās, un augustā eirozonā tā bija vidēji 2,2%. Kazāks prognozēja, ka 2025.gada otrajā pusē inflācija sasniegs ECB mērķi - 2%.

Vienlaikus piesardzīgiem liek būt joprojām augstā pakalpojumu inflācija, kas ir tuvu pie 4%, skaidroja Kazāks, norādot, ka tādēļ likmju samazinājumam jābūt uzmanīgam.

No otras puses, ekonomikas izaugsme ir lēnāka nekā prognozēts, tāpēc ECB noteiktās procentu likmes ekonomiku var bremzēt vairāk nekā nepieciešams, atzina Kazāks. Latvijas Bankas prezidents uzsvēra, ka abi šie faktori ir jāsaskaņo.

Jau ziņots, ka ECB ceturtdien nolēma pazemināt procentlikmes.

Svarīgākais